Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Meidän yhteinen päivämme

Itsenäinen Suomi täyttää tänään 103 vuotta, mutta tämä yhteinen päivämme on tällä kertaa monella tapaa erityinen. Elämä koronapandemian alla on ollut meille kaikille raskas ja ikävä kyllä, meilläkin tauti on vaatinut uhrinsa. Jokainen niistä on ollut liikaa.


Pitkien päivien ja viikkojen aikana meillä jokaisella on ollut huoli läheisistämme. Perheenjäsenet, sukulaiset ja ystävät ympäri Suomen tai maailman ovat olleet mielissämme tänä vuonna eri tavalla kuin aiemmin. Yhteydenpito on noussut aivan uuteen arvoon, kun päivittäisiä kohtaamisia on joutunut karsimaan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi keväällä viisaasti: Tarvitsemme fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä.

Toisaalta koronakriisi on tuonut esille kaiken sen, mitä itsenäisessä Suomessa on hienointa. Tiukassa paikassa me suomalaiset olemme olleet parhaimmillamme. Olemme kyenneet jättämään taakse erimielisyyksiä ja puhaltamaan yhteen hiileen näinä haastavina aikoina ja tulosta on myös tullut.

Verrattuna moneen muuhun Euroopan maahan, me olemme sittenkin pärjänneet koronan kanssa kohtuullisen hyvin. Tapausmäärät ovat aivan viime viikkoja lukuun ottamatta pysyneet kurissa samalla, kun olemme onnistuneet pitämään yhteiskunnan pyörät pyörimässä poikkeuksellisissa olosuhteissa. Tästä kiitos kuuluu toki myös hallitukselle, mutta erityisesti siitä saamme kiittää jokaista suomalaista. Erityiskiitos pitää myös antaa kaikille niille, jotka ovat joka päivä käyneet taistelua koronaa vastaan sairaaloissamme sekä niille monille yhteiskunnan käytännön pyörittämisestä vastaavalle suomalaiselle.

Silti taistelu koronaa vastaan on kaikkea muuta kuin ohi. Tulevina päivinä ja viikkoina meidän tulee vielä jaksaa huolehtia siitä, että tautitapaukset eivät meillä lisäänny ja sairaanhoitomme kapasiteetti ei ylity. Noudatetaan siis jo keväällä opittuja ohjeita erityisesti vuodenvaihteen juhlapyhinä. Toivoa paremmasta antaa tiedot siitä, että toimivat ja turvalliset koronarokotteet tulevat meilläkin jakoon jo ensi vuoden alkuviikkoina. Jaksetaan siis vielä.

Yhtä lailla massiivinen urakka meillä on edessä koronan runteleman talouden kanssa. Lyhyellä tähtäimellä meidän on kyettävä pelastamaan suomalaiset yritykset konkurssiaalloilta sekä työpaikat lomautuksilta ja irtisanomisilta. Terveiden yritysten ei saa antaa kaatua epidemian takia. Vain yrittäjyyden, työnteon ja ahkeruuden kautta voimme nousta koronakriisin jälkeen. Kokoomus haluaa uudelleenrakentaa Suomesta entistäkin vahvemman.

Mutta kuten todettu, me suomalaiset olemme olleet historiassa hyviä selviämään vaikeista paikoista. Me selviämme kyllä, vaikka takana ja myös edessä on vielä vaikeita aikoja. Pidetään yhdessä huolta toinen toisistamme.

Rauhallista ja arvokasta itsenäisyyspäivää!
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*