Kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo

Havaintoja Nuori2022 valtakunnallisilta päiviltä

Olin osallisena paneelikeskustelussa Nuori2022 valtakunnallisilla nuorisotyön päivillä Jyväskylässä. Aiheena oli nuorten mielenterveysongelmat.

Mielenterveyspalvelut ovat raskaasti ruuhkautuneet ja ongelmallisinta tilanne on lasten ja nuorten kohdalla. Ongelmiin ei päästä riittävän ajoissa käsiksi ja ne ennättävät kasvaa niin suuriksi, että tarvitaan jo erikoissairaanhoitoa. Koska kierre on kasvava ja on itseään ruokkiva, erikoissairaanhoitoon ei pääse ja ihmiset alkavat hoitaa itseään omatoimisesti esimerkiksi huumeilla, joka on valitettavan yleistä nuorten kohdalla.

Paras yksittäinen ratkaisu olisi hallitukselta tuoda heti eduskuntaan terapiatakuu, mutta myös muita toimenpiteitä on kehitettävä, joista ennalta estävä toiminta merkittävin.

Mielenterveyspalvelut on vietävä sinne, missä ihmiset ovat, esimerkiksi yleisötapahtumiin ja palveluita on saatava myös virka-ajan ulkopuolella. Palveluun hakeutumisen kynnys on saatava matalaksi.

Tiedon on kuljettava. Eri toimijat on saatava yhteisen tietosuojan alle. Me keräämme valtavasti tietoa, mutta emme voi hyödyntää sitä. Jälleen ihmisiä tipahtelee turvaverkkojen läpi ja valtavasti resurssia hukataan. On pystyttävä ulosmittamaan huomattavasti enemmän tehoa palveluverkoistamme, jotta voimme turvata palvelut ja voimme saavuttaa tavoitteet. Tässä lainsäädäntö on ratkaisevassa asemassa.

Mielenterveys liittyy olennaisesti syrjäytymiseen ja syrjäytyminen liittyy olennaisesti myös koko yhteiskunnan hyvinvointiin. Emme kerenneet käydä paneelissa esimerkkejä muualta, joten kirjoitan sitten tähän.

Voisimme nimittäin ottaa suoraan mallia Skotlannin tavasta toimia, jossa mielenterveys on otettu huomioon yhteiskunnan kaikilla sektoreilla ja portailla.

Skotlannissa on oma mielenterveysministeri, joten siellä johtajuusongelma on hoidettu. Joku johtaa, joku vastaa, asioita kehitetään. Yhtenä esimerkkinä mainittakoon mielenterveys yrityskulttuurissa – Skotlannissa on yhtä suuri merkitys sillä, kuinka hyvin voidaan estää niin fyysisiä kuin myös psyykkisiä työtapaturmia. Tällaisella toiminnalla kaikki voittavat.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*