Hyvän vuoksi - pyöräillen Pariisiin!

Pyöräilyviikon yössä

Jyväskylän Team Rynkeby – God Morgon -joukkue osallistui toukokuiselle Pyöräilyviikolle yöpyöräilyn merkeissä nyt kolmatta kertaa. Yöpyöräilyssä viidellä Wattbike-kuntopyörällä pyöräiltiin läpi yön. Pyörillä poljetuista kilometreistä tukijoiksi ilmoittautuneet yritykset ja yhteisöt lahjoittivat euron per kilometri hyväntekeväisyyteen. Yön tunnin mittaisille pyöräilyvuoroille oli tervetullut polkemaan kuka tahansa, toki ennakkoilmoittautuminen vaadittiin, eli aamuyöllä ei hetken mielijohteesta voinut wattipyörän selkään hypätä.

Etukäteen Yöpyöräilyyn osallistuminen tuntui hyvältä idealta. Tapahtuman lähestyessä valkeni, että oma vuoroni ajoittuisi varsinaisille kitutunneille, aamuyhdestä aamuneljään. Lintuharrastajana olen keväisin tottunut aikaisiin aamuherätyksiin, mutta siinä vaiheessa kun perjantai-iltana asetin kellon herättämään klo 00.00, ei paljon hampaita naurattanut.

Outo näky Jyväskylän keskustan toukokuisessa yössä: kuntopyöräilijöitä tapahtumalavalla.

Puoliltaöin aamukahvin keittoon ja aamiaista syömään. Oli epätodellinen olo hiippailla pyöräilytrikoissa Jyväskylän keskustaan vaille yksi yöllä. Lavalla edellisen tunnin pyöräilijät olivat juuri oman vuoronsa loppukirissä ja pian pääsin hyppäämään valmiiksi hikoillun pyörän päälle omaa vuoroani polkemaan. Tätä olisi sitten tiedossa seuraavat kolme tuntia.

Pyörän selässä olen tottunut katselemaan ympärilleni, linnuthan ne ovat aina mielessä. Keskellä pimeintä yötä kävelykadulla lenteli vain muutama lokki, kala- ja naurulokkeja, joten lintuosastolla ei juuri nähtävää ollut. Lavan edessä riitti kuitenkin juttukaveria koko yöksi. Moni tuli tietenkin kysymään, mitä ihmettä täällä tapahtuu. Ei Kompassilla joka yö ole kuntopyöräilijöitä. Kaiken kaikkiaan oli häkellyttävää havaita, miten yksimielisen positiivisesti ihmiset, niin vanhat kuin nuoretkin, suhtautuivat Team Rynkeby – God Morgon –hyväntekeväisyyshankkeeseen. ”Te olette oikealla asialla.” Lavalla olleeseen Sylva ry:n keräyslippaaseen saatiin yön aikana myös mukavasti lahjoituseuroja, joista jokaikinen menee syöpään sairastuneiden lasten ja nuorten sekä heidän läheistensä tukemiseen.

Lavan täydeltä iloisia pyöräilijöitä aamuyhden aikoihin.

Yön kolme paikallaanpyöräilytuntia kuluivat yllättävän nopeasti. Mitä nyt outo satula painoi takapuolta aika huolella. Aina tasatunnilla oli vuoronvaihtoja ja lopulta aamuneljältä tuli omallekin paikalle seuraava pyöräilijä jatkamaan. Vierustoverit tarjosivat milloin mitäkin herkkuja: lakritsitaateleita, suklaata… Kiitos niistä, koska itse olin varustautunut vain banaaneilla ja parilla leipäpalalla. Tässä vaiheessa lämpötila oli painunut jo lähes nollan tuntumaan ja ilmassa oli kevyttä tihkusadetta, olipa hyistä! Pyörän päällä pysyi lämpimänä kevyessäkin vaatetuksessa, mutta kun lähdin pyöräilyn päälle vielä aamuksi maakuntaan tarkkailemaan teerensoidinta, sai päälle pukea aika monta lämmintä vaatekertaa lisää.

Aamuyön pyöräilyn jäljiltä oli sopivasti valmiiksi hereillä teerensoitimen tarkkailua varten.

Teerensoitimelta kotiuduttuani ehdin torkahtaa pari tuntia, sitten olikin aika Pyöräilyviikon seuraavan ohjelmanumeron, Pyöräparaatin. Paraatissa pyöräillään muutaman kilometrin reitti autoteillä ympäri Jyväskylän keskustaa. Paraatiin osallistuu aina muutamia satoja pyöräilijöitä. Letka on komea ja tämä on ainut päivä vuodessa kun pääsee Jyväskylän ohitustie Rantaväylälle luvan kanssa pyöräilemään. Paraatin osallistujakaartissa on edustettuna kaikki mahdollinen pyöräkalusto lasti- ja peräpyöristä aina yksipyöräisiin ja nojapyöriin asti. Joukossa pyöräilee aina myös porukka keltaisia Team Rynkeby –Biancheja. Rynkeby-porukkaan lähti innokkaasti mukaan myös oma tokaluokkalaispoikani, jolle oli iso juttu päästä ajamaan keltainen paita päällä omalla pikku läskipyörällään!

Rynkebyn-keltaista väkeä Pyöräparaatilla.

Kiitokset Jyväskylän Pyöräilyseuralle erinomaisesta ja kattavasta Jyväskylän Pyöräilyviikon ohjelmasta sekä hyvästä yhteistyöstä!

Heikki Helle 11.5.2018

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*