Ville Seppälä

Ihmiskunnan tulevaisuus on loistava – ja siksi sitä täytyy nyt varjella

Ihmiskunnan hyvä kehitys

Maailma on muuttunut koko ajan paremmaksi usealla mittarilla, ja monen hyvän trendin voikin olettaa jatkuvan pitkälle tulevaisuuteen. Seuraavassa kuvia mainiolta www.ourworldindata.org -sivustolta.

 

Ensimmäinen kuva näyttää, kuinka viimeisen kahdensadan vuoden aikana esimerkiksi perustason koulutus(basic education), lukutaito(literacy), demokratia(democracy) ja rokotusten saaminen(vaccination) ovat yleistyneet, siinä missä äärimmäinen köyhyys(extreme poverty) ja lapsikuolleisuus(child mortality) ovat käyneet harvinaisemmiksi.

 

Toinen kuva osoittaa maailman väestön tulokehityksen dollaria päivässä -asteikolla kolmena eri ajanjaksona. Maailman taloudellisessa kehityksessä tapahtuu niin kutsuttua konvergenssiä – köyhät maat ottavat jatkuvasti rikkaimpia maita kiinni tulotasossa muun muassa palkkakilpailukykyetunsa ansiosta. Samalla rikkaatkin maat ovat toki myös jatkaneet vaurastumistaan.

 

 

Moni on yhä huolissaan niin sanotusta väestöräjähdyksestä. Pelätään, että väestö jatkaa kasvamistaan ja maapallon resurssit eivät riitä. Väestönkasvun nopeus on kuitenkin koko ajan hidastunut, ja YK:n väestöennusteen perusteella väestönkasvu tulee pysähtymään joskus vuoden 2100 jälkeen. Syntyvyys, ja sitä mukaa väestönkasvu, on voimakkainta matalan tulotason maissa. Yllä kuvattu tulojen konvergenssi hillitsee väestönkasvua. Ekologisen jalanjälkemme tulee toki pienentyä huomattavasti, mutta kestävä kehitys on täysin mahdollista saavuttaa ennustetuilla väestötasoilla.

 

Ihmiskunnan hyvän kehityksen taustalla on ollut etenkin tieteen ja teknologian edistys, joka on vaikuttanut elämäämme kokonaisvaltaisesti, ja jonka oletetaan yhä jatkuvan. IT-alan viime vuosikymmenten harppausten jälkeen nyt ennustetaan suuria innovaatioita muun muassa bioteknologia-alalle. Ihmiskunta on myös ottamassa suuria askeleita avaruuden valloituksessa – miehitettyjä Mars-lentoja suunnitellaan jo lähivuosikymmenille.

 

 

Kehityksen varjelu on äärimmäisen tärkeää

 

Rauhan ylläpitäminen on paras tae hyvän kehityksen jatkumiselle. Edellisen suursodan päättymisestä on aikaa jo 74 vuotta. Muun muassa maiden välisen kaupankäynnin ja muun keskinäisriippuvuuden kasvu on tehnyt sodat yhä haitallisemmiseksi. Kaupankäynnin ja esimerkiksi teollisuuden ja maatalouden tehostumisen myötä meidän ei myöskään enää tarvitse käydä kiivasta taistelua joillain alueilla sijaitsevista resursseista tai maasta.  

 

Suursodat on osaltaan estänyt myös yleinen tieto siitä, että asearsenaaliemme tuhovoiman kasvun myötä isojen toimijoiden täysimittainen yhteenotto uhkaisi koko nykyistä kehittynyttä sivilisaatiota. Meidän tulee toimia aktiivisesti sen eteen, että ydinaseiden ja muiden joukkotuhoaseiden määrää rajoitettaisiin. Tämä on poliittisesti vaikea tehtävä. On tärkeää välttää isoja kansainvälisiä konflikteja. Suursodan uhka ei ole pieni. Tutkijoiden vuodesta 1947 ylläpitämä kuvaannollinen “Tuomiopäivän kello” esittää ydinsodan tai muun ihmiskuntaa kohtaavan tuhon läheisyyttä (https://en.wikipedia.org/wiki/Doomsday_Clock). Kello on nyt lähempänä “keskiyötä” kuin koskaan sitten kylmän sodan uhkaavimpien vuosien.

 

Tuomiopäivän kelloa ylläpitävien tutkijoiden – ja monien muidenkin asiantuntijoiden – mukaan ilmastonmuutos on yksi suurimmista uhkista ihmiskunnalle (https://yle.fi/uutiset/3-10613472). Ilmastonmuutoksen seuraukset voivat heikentää yhteiskuntajärjestystä ja siten aiheuttaa tai voimistaa konflikteja.

 

Ihmiskunta etenee kohti yhä suurempaa kukoistusta, ja jokainen sukupolvi voi edellistä paremmin. Mitä parempi tulevaisuutemme on, sitä enemmän meillä on menetettävää, ja sitä suuremmalla syyllä meidän tulee tehdä kaikkemme tulevaisuuden varjelemiseksi. Tulevat sukupolvet tulevat kiittämään meitä nyt tehtävistä pienistäkin uhrauksista esimerkiksi ilmastonmuutoksen pysäyttämisen ja kestävän kehityksen hyväksi.

Kommentit (1582 kpl)

  • Anti-rasismi ei muuta psykobiologisia aistimuksia.

    Anti-rasismi ei muuta psykobiologisia aistimuksia.

  • Kritiikki

    Artikla 1:

    Ihmiset syntyvät vapaina, mutta heidän psykobiologinen olemuksensa on erilainen.

  • Oma uskottavuus ensin kuntoon.

    Oma uskottavuus ensin kuntoon.

  • Kukaan ei ole ruma, toiset vain esittävät jotain muuta.

    Kukaan ei ole ruma, toiset vain esittävät jotain muuta.

  • Toiset ovat vain kateellisia oikeasti loistaville ihmisille.

    Toiset ovat vain kateellisia oikeasti loistaville ihmisille.

  • Toiset ovat rumia, toiset ovat kauniita.

    Toiset ovat rumia, toiset ovat kauniita.

  • Hei ei kaikki ole kauniita. Jotkut vain toivoisivat olevansa.

    Hei ei kaikki ole kauniita.

    Jotkut vain toivoisivat olevansa.

  • Tasa-arvo loukkaa oikeasti kauniiden ihmisten korkeaa omanarvontuntoa.

    Tasa-arvo loukkaa oikeasti kauniiden ihmisten korkeaa omanarvontuntoa.

  • On olemassa ihmisiä, jotka kestävät sananvapauden kaikki puolet.

    On olemassa ihmisiä, jotka kestävät sananvapauden kaikki puolet.

    Ja on ihmisiä, jotka pyrkivät manipuloimalla luomaan miellyttävän mielikuvan.

  • En tykkää mielipiteestä X. Sensuroidaan se.

    En tykkää mielipiteestä X. Sensuroidaan se.

  • Kannattaisi esimerkiksi voittaa ne vaalit ensin.

    Kannattaisi esimerkiksi voittaa ne vaalit ensin.

  • Ruman miehen elämäntehtävä on kiusatuksi joutuminen.

    Ruman miehen elämäntehtävä on kiusatuksi joutuminen.

  • On olemassa ainakin kahdenlaisia tulkintoja.

    On olemassa ainakin kahdenlaisia tulkintoja:

    -se, minkä me annamme itsellemme

    ja

    -se, minkä muut antavat meille

  • Mikään muu puolue ei toimi päinvastoin sitä, mitä se itse opettaa.

    Mikään muu puolue ei toimi päinvastoin sitä, mitä se itse opettaa.

  • Rumat ihmiset eivät hyväksy rasistisia väitteitä, koska se ei ole heille edullista.

    Rumat ihmiset eivät hyväksy rasistisia väitteitä, koska se ei ole heille edullista.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*