Ville Seppälä

Ilmastobarometri: Suomalaiset valmiita kunnianhimoisempaan ilmastopolitiikkaan

 

Kommentoin tässä blogissa joitain eilen julkistetun ilmastobarometrin tuloksia. Tuloksiin voi tutustua tarkemmin täällä: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ilmastobarometri-2019-suomalaiset-haluavat-ilmastokriisin-ratkaisut-politiikan-ytimeen

 

Ensimmäisen kuvani vastausjakauma osoittaa, että suomalaiset ovat erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta. 77,54 prosenttia on joko täysin(43,29%) tai jokseenkin(34,25%) samaa mieltä siitä, että ilmastonmuutos voi aiheuttaa merkittäviä haittoja itselle tai seuraaville sukupolville yli 10 vuoden aikajänteellä.

Suurimmat uhkakuvat saattavat tulla Suomen ulkopuolella tapahtuvista asioista. Lämpötilanousun vaikutukset voivat tuhota eliöiden elinympäristöjä ja tehdä laajoja alueita väliaikaisesti tai pysyvästi viljelykelvottomiksi. Päiväntasaajaa lähellä olevat runsasväkiset maat tulevat kärsimään luultavasti eniten, sillä niissä lämpötilat ovat jo valmiiksi korkeita. Lämpötilan noustessa pakolaisuuden odotetaan nousevan huomattavasti yleisemmäksi kuin mihin toistaiseksi on totuttu.

Valtiot eivät ole valmiita pakolaisuuden kasvuun. Ilmastopakolaisuuden taakanjakoon liittyvät kiistat voivat lisätä oleellisesti kansainvälistä poliittista jännitettä, joka on jo nyt erittäin virittynyt. Laajat kansainväliset konfliktit voisivat nykyaikana olla tuhoisia koko ihmiskunnalle. Valtaosa suomalaisista yhtyy lukuisten tutkijoiden varoituksiin siitä, että ilmastonmuutos on merkittävä globaali uhka (esim: https://yle.fi/uutiset/3-10613472).

 

Toinen kuvani osoittaa, että suomalaiset ovat valmiita torjumaan ilmastonmuutoksen uhkaa kunnianhimoisella ilmastopolitiikalla. Nykyhallituksen toimia pidetään riittämättömänä. Suomalaiset ovat valmiita siihen, että Suomen ja muiden EU-maiden kilpailukyky voi kärsiä päästövähennystoimien vuoksi. EU-maiden päästöt ovat henkeä kohti mitattuna korkeat muuhun maailmaan verrattuna, joten meidän täytyykin vähentää niitä muita rivakammin, mahdollisesta kilpailuhaitasta riippumatta. Päästöjen vähentäminen myös valmistaa elinkeinorakennettamme tulevaisuuden vähäpäästöiseen maailmaan, mikä voi lopulta muodostua kilpailueduksi.

EU:n 2030-päästövähennystavoitteen kiristäminen saa kannatusta, ja se olisikin ensi-arvoisen tärkeää, sillä tavoite vaikuttaa konkreettisesti esimerkiksi päästökauppasektorilla jaettujen päästöoikeuksien määrään. Vuoden loppupuolella on Suomen puheenjohtajakausi Euroopan Unionissa. Istuva hallitus on silloin tärkeässä asemassa EU:n ilmastopolitiikan esille nostamisessa.

 

Ei-päästökauppasektorilla Suomi on itse päävastuussa päästövähennyksistä, ja niiden toteuttamisessa verotus on usein tehokkain keino. Kolmas kuvani osoittaa, että suomalaiset antavat tukensa nykyistä vahvemmalle vero-ohjaukselle päästöjen hillitsemiseksi. Mielestäni on tärkeää, että päästöveroista syntyvän verokertymän myötä ohjattaisiin lisätulonsiirtoja heille, joiden elämää päästövähennysten kustannukset rasittavat kaikista eniten.

Yksittäisen verojen nimeäminen usein hillitsee veronkorotustahtoa, mutta suomalaiset ovat useammin samaa mieltä kuin eri mieltä siitä, että liikenteen ja ruuan päästöjä pitäisi verottaa nykyistä enemmän. Poliitikot voisivat ottaa mallia kansalaisten kunnianhimosta ja valmiudesta päästövähennyksiin – esimerkiksi Ylen edellisessä puheenjohtajatentissä vain Pekka Haavisto oli valmis nostamaan liikenteen fossiilisten polttoaineiden verotusta.

Kommentit (78 kpl)

 • Demokratia syrjii niitä, jotka eivät halua demokratiaa.

  Demokratia syrjii niitä, jotka eivät halua demokratiaa.

 • Ketkä politiikot?

  ”Poliitikot voisivat ottaa mallia kansalaisten kunnianhimosta ja valmiudesta päästövähennyksiin”

  Sellaista sinusta ei tullut. Huomasitko?

 • Mikä ero on erilaisilla suomalaisuuden luokilla?

  Mikä ero on näillä kahdella luokalla:

  -kauniit suomalaiset ihmiset

  ja

  -rumat suomalaiset ihmiset

  ?

 • Suomalaiset osoittivat, että sinua ei valittu.

  Suomalaiset osoittivat, että sinua ei valittu.

 • Taitaa olla huonosti töitä yhteiskunta-alalla. Olisiko tämä se syy?

  Taitaa olla huonosti töitä yhteiskunta-alalla. Olisiko tämä se syy?

 • Se on "suomalaiset", eikä "suomalalaiset".

  Se on ”suomalaiset”, eikä ”suomalalaiset”.

 • #eivarmaantuollanaamalla

  #eivarmaantuollanaamalla

 • Kiinnostaako palkkapussi enemmän kuin realistinen minäkuva?

  Kiinnostaako palkkapussi enemmän kuin realistinen minäkuva?

 • Meillä on täällä tämmöinen rumien miesten barometri. Sen mukaan Seppälä on ruma mies.

  Meillä on täällä tämmöinen rumien miesten barometri. Sen mukaan Seppälä on ruma mies.

 • Mr. Wannabe Politician

  Ehkä sinä nyt perustelet meille kaikille, että miksi sinä et pärjää vaaleissa ja sitten kuitenkin hihhuilet netissä kaikenmaailman talousmalleja.

 • Suomalaisetkin vihaavat rumia miehiä.

  Suomalaisetkin vihaavat rumia miehiä.

  #tutkittuatietoa

 • Voisimme käydä päästökauppaa rumien miesten paikoilla. Se vie kauniin miehen paikan.

  Voisimme käydä päästökauppaa rumien miesten paikoilla. Se vie kauniin miehen paikan.

 • Paljonko co sta ruma mien tuottaa verrattuna kauniiseen?

  Paljonko co2 sta ruma mien tuottaa verrattuna kauniiseen?

 • #vittukatotaankuntuuttoihin

  #vittukatotaankuntuuttoihin

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*