Veera

Ukraina voitti uinnin viisiottelussa

Ilmailu-5-ottelun alueelliset mestaruuskilpailut Ruotsin Upsalassa jatkuivat aamulla uintikilpailulla Fyrishovissa. Käytössä oli 25 metrin rata. Uusi maa Ukraina nappasi kaksoisvoiton tässä lajissa.

Ukrainan uimamaisteri Dmitro Kmetjuk oli ainoa, joka suoriutui esteuinnista alle minuutissa.


Ilmailu-5-ottelun esteuinnissa uidaan sata metriä vapaalla tyylillä. Ensimmäiset 50 metriä uidaan tyhjällä radalla, noustaan altaasta ja hypätään viereiselle radalle, jossa sukelletaan kahden esteen ali. Sotilas-5-ottelussa yhtenä lajina on niin ikään esteuinti, mutta vain 50 metriä ja esteet ovat erilaisia.
Rata on sama miehille ja naisille ja tässä kisassa nähtiinkin monta sekastarttia. Lähtöjärjestys oli pyritty saamaan sellaiseksi, että parhaat uimarit olisivat listan loppupäässä.

Kilpailuissa on hyvin kevyt organisaatio ja kilpailijat tekevät itsekin töitä kisapaikoilla. Brasilian Joel Belo hinasi esteen paikoilleen ennen kilpailun alkua.


Naisten kilpailussa kolme parasta olivat kolme viimeistä naista, jotka starttasivat, mutta heidän keskinäinen järjestyksensä lopputuloksissa ei ollut se, mitä tilastoaikojen perusteella oli laitettu lähtölistalle. Brasilian Fernanda Pinheiro yllätti kauhomalla ajan 1.16,6. Hän starttasi sekaparina liettualaisen Karolis Matas Mickuksen kanssa ja löi miespuolisen kilpakumppaninsa usealla sekunnilla.

Brasilian Ellen Souza (etualalla) oli nopeampi kuin Liettuan Darius Ruzgas. Souza sijoittui neljänneksi naisten sarjassa.


Toiseksi viimeisenä naisista starttasi Ruotsin Ida Lundkvist. Hänen aikansa 1.21,2 ei riittänyt Pinheiron päihittämiseen. Viimeinen naisista oli Liettuan Vaiva Pestininke, joka pudotti Lundkvistin pronssille ajallaan 1.17,1.
Suomen edustajista ensimmäisenä ui Lauri Ikonen, jonka starttiparina oli Brasilian André Kuroswiski. Tämä erä meni brassille.
”Lasit putosivat käännöksessä”, Ikonen kertoi uinnin jälkeen. Hän ei kuitenkaan räplännyt lasejaan jatkuvasti, kuten teki muuan alkuään kilpailija, joka tuhlasi aikaa niin paljon, että jäi ajallaan nollapisteille. Ikosen aika 1.18,9 toi hänelle 643 pistettä.
Toinen suomalainen, Mikko Honkasalo, on aina ollut vahva uimari ja teki nytkin hyvän suorituksen. Hän sai kovan vastuksen Ecuadorin Augusto Guizadosta. Guizadon aika 1.07,1 oli tasan sekunnin nopeampi kuin Honkasalon. Jo seuraavassa parissa kuitenkin Espanjan Ivan Hernandez teki kovemman ajan 1.05,7.
Lopulta Hernandezkin oli ulkona mitaleilta, sillä Liettuan Samuelis Zurauskas ui radan aikaan 1.04,4 eikä hänkään pärjännyt Ukrainan Vladislav Judinille, joka teki uoli sekuntia nopeamman ajan. Armotonta menoa tarjoili kuitenkin viimeinen ukrainalainen, Dmitro Kmetjuk, jonka tulos oli ihan omilla lukemillaan: 0.57,7.
Kilpailua seuraamaan ilmaantui Ilmasotakoulun johtaja eversti Mikko Punnala. Tiistain kilpailuissa eli ammunnassa ja koripallon käsittelyssä häntä ei vielä näkynyt katsomossa, mutta keskiviikon kilpailuja, jotka olivat uinti ja miekkailu, hän oli katsomassa.
Punnala ei osallistu jurytyöskentelyyn. Jokaisella osalajilla on kolmen hengen jury, joiden jäsenet päätettiin maanantaina teknisessä kokouksessa. Suomen valmentaja Pasi Koivunen oli ammunnan juryssä ja liikuntakasvatusupseeri Mikko Viirret juryssä uinnissa sekä huomenna esteradalla.
Uinnin voittaja Kmetjuk sai pisteitä 1276. Judin sai lajihopeallaan pisteitä 1093 ja Zurauskas kolmostilallaan 1078. Myös Hernandez ylsi tonnikerhoon. Hänen pistepottinsa oli 1039. Honkasalolle pisteitä rapsahti 967.
Naisilla on uinnissa eri pistetaulukko. Pinheiron tuloksella naisten sarjassa sai 1012 pistettä. Pestininkelle pisteitä tuli 997 ja Lundkvistille 874.

Naisten sarjan voittaja oli Brasilian Fernanda Pinheiro.


Kmetjuk siirtyi kokonaiskilpailun kärkeen. Ammunnan voittaja, Brasilian Frederico Brito oli toisena ja ammunnan kolmonen, Norjan Frank Sandberg kolmantena. Sandbergin ampumatulos oli tarkistettu ja hän sai pisteen enemmän kuin alun perin ilmoitettiin. Parannus näkyi myös ottelupisteissä, joissa yhden pisteen parannus tietää viittätoista ottelupistettä lisää.
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*