Veera

Ukrainalle kultaa, Suomelle hopeaa

Dmytro Kmetiuk on maailmanmestari.

Ilmailu-5-ottelun MM-kilpailujen päätöspäivä alkoi mukavasti vähän viileämpänä kuin edeltävät kilpailupivät. Aamulla kahdeksalta Tikkakosken varuskunnan esteradalle säntäsivät Brasilian Thiago Goulart Gomes Oliveira ja Espanjan David Arrese.

Oliveira teki kelpo ajan 1.45,2, mutta Arrese joutui keskeyttämään. Espanjalainen kulki loppupäivän kyynärsauvojen kanssa nilkka vahvasti tuettuna.

Kokonaiskilpailua johtava Ukrainan Dmytro Kmetiuk teki seuraavassa lähdössä vielä kovemman ajan, 1.43,3. Ecuadorin Navi Pabon pinkaisi radan vain kymmenyksen hitaammin.

Ukrainan Vadym Rud ampaisi kisan kärkeen. Hänelle kellotettiin aika 1.42,1. Kolmaskin ukrainalainen osallistui kärkikahinoihin. Myhailo Bezuhlyi sai saman ajan kuin Pabon eli 1.43,4.

Ukrainan kolmoisjohdon rikkoi ecuadorilainen Victor Carrasco. Hänen aikansa oli toiseksi paras, 1.42,7.

Paras suomalainen esteradalla oli Lauri Ikonen. Ikosen aika 1.50,2 riitti seitsemänteen tilaan. Ikonen sai pisteitä 906.

Lauri Ikonen ja Ukraina Dmytro Yerema ryömintäesteellä.

Tilanne etenee. Ikonen kiihdyttää ohi. Kylttikään ei pysy menossa mukana.

Kärjen pisteet olivat seuraavat: Rud 1070, Carrasco 1056, Kmetjuk 1044. Tonnin ylittäjiä olivat myös Bezuhlyi ja Pabon 1042 sekä Oliveira 1006 pisteellä.

Suunnistuksessa suomalaiset ovat tavallisesti pystyneet kohentelemaan asemiaan kokonaiskilpailussa. Niin kävi tälläkin kertaa.

Voittajana maalissa – Kari-Jussi Korhonen.

Esteradan hitain oli suunnistuksen nopein. Kari-Jussi Korhonen tuli maaliin kaikista ensimmäisenä. Kolmentoista rastin radan Tikkakosken maastossa hän pinkaisi aikaan 1:01.05. Toiseksi tuli Lauri Lappalainen ajalla 1:01.27 ja kolmas Lauri Ikonen ajalla 1:03.35.

Neljänneksi tulleen Ukrainan Dmytro Yereman aika oli kymmenisen sekuntia Ikosta heikompi. Aamuinen mukava viileys oli vaihtunut hautovaksi lämmöksi, joka keskisuomalaisessa kangasmaastossa teki suunnistuksesta tukalahkoa. Moni suunnistaja oli maaliin saapuessaan varsin voipuneen oloinen.

Korhoselle tuli suunnistuksesta pisteitä 1154, Lappalaiselle 1148 ja Ikoselle 1116. Muita ei tonnikerhoon tällä kertaa mahtunut.

Kun eri lajien pisteet ynnättiin yhteen, voittaja ei ollut yllätys. Hän oli tietenkin Ukrainan Dmytro Kmetiuk, joka kahmi kolmesta ensimmäisestä osalajista voitot ja sai hyvät pisteet muistakin lajeista. Kmetiukin pisteiden summa oli 5561. Hänellä kuudesta lajista heikoin oli suunnistus, josta siitäkin hän sai 851 pistettä.

Ikonen nappasi hopeaa 4880 pisteellä. Hänellä loppulaskelmasta jätettiin pois koripallon käsittely. Pronssia sai Espanjan Eduardo Carrillo. Hänen pistemääränsä oli 4564, ilman esterataa. Vain kaksi pistettä erotti Lauri Lappalaisen pronssimitalista. 4562 pistettä oli hänen lopputuloksensa, kun koripallon käsittely jätettiin pois.

Espanjan Eduardo Carrillo sai pronssia.

Kari-Jussi Korhonen oli yhdeksäs 4427 pisteellä ja neljäs Suomen kilpailija Esapekka Kinnunen 3327 pisteellä sijalla 27.

Joukkuekilpailussa lasketaan nelimiehisen joukkeen kolmen parhaan tulokset. Rätingit olivat sellaisia, että Ukraina voitti. Heidän pistepottinsa oli lopulta 14534. Suomi sai hopeaa 13869 pisteellä ja pronssia vei Brasilia 13202 pisteellä.

Ensi vuonna MM-kilpailuja ei järjestetä, mutta 2024 Ruotsi on isäntämaana. Tänä vuonna Norja oli estynyt lähettämään joukkuetta kilpailuun ja Tanskakin osallistui vajaalla joukkueella. Kiinnostusta lajia kohtaan on kuitenkin myös kokonaan uusissa maissa. Tikkakosken kilpailuissa tarkkailijamaina olivat Iran ja Arabiemiirikunnat, joiden edustajat seurasivat kilpailutapahtumia tiiviisti.

Nähtäväksi jää, aletaanko näissä maissa treenata viisiottelua. Tshekki oli aikoinaan pitkään tarkkailijamaana, kunnes 1995 osallistui ensi kertaa ja on siitä asti ollut erittäin aktiivinen lajin parissa. Liettua oli tarkkailijana 2012 Trondheimin MM-kilpailuissa ja tuli mukaan heti seuraavana vuotena.

Lauri Lappalainen suunnistuksen maalissa.

 

Kommentit (1 kpl)

  • Lissu

    Kyllä on vietetty urheilun juhlaa. Hienoa, että erilaisempiakin lajeja tuodaan esiin. Kiitos!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*