Veera

Brasilia vei voiton ilmailu-5-ottelun naisten sarjassa

Brasilian Ellen Caroline da Souza voitti maailmanmestaruuden.

Tiistaiaamuna ilmailu-5-ottelun MM-kilpailujen osallistujat kerääntyivät päätöspäivän pakokilpailua varten. Kahdesta lajista koostuva kokonaisuus käsittää esteradan ja suunnistuksen.

Tikkakosken uuden uutukaisella radalla kisa pystyttiin käymään paristarttina, mikä nopeutti kilpailua. Vanhalla monet vauhdikkaat kilpailut nähneellä radalla oli vain yksi baana.

Naisten sarjan aloittivat Espanjan Rocio Sosa ja Tshekin Tereza Vacková. Heistä Vacková oli hieman nopeampi. Hänen aikansa oli 2.33,3, Sosan 2.41,9.

Suomen Heini Pelto joutui starttaamaan yksin, sillä hänelle arvottu starttipari, Ukrainan Jana Kmetiuk ei osallistunut esteradalle. Näin ollen Kmetiukille merkittiin nolla pistettä esteradalta. Pelto sen sijaan teki radan virheittä. Hänen aikansa oli 2.39,6.

Heini Pelto oli kokonaiskilpailussa hienosti kuudes.

Seuraavassa parissa startannut Ecuadorin Yesenia Hernandez piti hyvää vauhtia ja teki pohja-ajan 2.24,2. Lajivoiton Hernandezilta riisti Ukrainan Jelizaveta Zenova. Hän oli lopulta ainoa nainen, joka suoriutui radasta alle kahden minuutin. Zenovan aika oli 1.58,9.

Seuraavassa lähdössä jännitettiin, mitä tekee Ecuadorin Laura Elena Quintero, joka tiedettiin kovaksi menijäksi esteradalla. Quinteron aika kirjattiin lukemin 2.04,1. Hän ei siis pystynyt lyömään Zenovan tulosta, mutta syrjäytti Hernandezin kakkostilalta.

Kilpailua neljän lajin jälkeen johtanut Brasilian Mayara Soares da Silva valitettavasti putosi koskenkiviltä. Siinä menivät hänen mahdollisuutensa hyviin esteratapisteisiin.

Viimeisenä radalle singahti Brasilian Ellen Caroline da Souza. Hän joutui Pellon tavoin juoksemaan rataa ilman kanssakilpailijaa. Kirittäjän puuttuminen ei menoa hyydyttänyt. Da Souza teki ajan 2.12,0 ja sitä myöten lajipronssi oli hänen.

Zenovan hurja aika aiheutti hurjat pisteet: 1332 pojoa. Quintero sai myös hyvän pistesaaliin, 1228 pinnaa. Ellen da Souzan pistetilille kilahti 1070 pinnaa. Heini Pelto oli 518 pisteellään tässä lajissa yhdestoista.

Ukrainan Jelizaveta Zenovalla oli vauhtia esteradalla. Hän voitti kokonaiskilpailussa MM-pronssia.

Suunnistus käytiin niin ikään Tikkakosken maastossa. Lähtö oli Niemelänahon tanhuvilla ja maali kivääriampumaradalla.

Naisten sarjan ensimmäinen maaliin tulija oli Heini Pelto, joka oli lähtenyt kolmantena. Pellon aika oli 53.41. Pellon tulos komeili hyvön aikaan suunnistuksen kärkipaikalla, kunnes kokonaiskilpailussa alusta asti mitalisjoista kamppaillut Liettuan Vaiva Pestininke saapui maaliin. Pestininken aika 38.44 oli aivan ylivoimainen.

Viimeisenä matkaan lähtenyt Ellen da Souza oli loistovedossa ja teki hyvän tuloksen, 51.10. Tunnin alittajia olivat myös Mayara (57.52) ja Ruotsin Johanna Espert Kestola (56.17). Esteradan voittajalla Zenovallakaan ei mennyt huonosti, hän oli suunistuksessa seitsemäs.

Pestininke sai suunnistuksesta 1249 pistettä, da Souza 1063 ja Pelto 1025. Zenova sai pisteitä 831. Mitalistit olivat selvillä.

Liettuan Vaiva Pestininke ja Mayara Soares da Silva olivat kovat kilpakumppanukset.

Koska viisiottelussa lajeja on oikeastaan kuusi, loppupisteisiin lasketaan viiden lajin pisteet. Heikoin laji jätetään pois. Joukkuekilpailussa naisten sarjassa lasketaan kolmesta kilpailijasta kahden loppupisteet.

Sekä joukkuekisan että yksilökilpailun kulta menivät Brasiliaan. Henkilökohtaisessa sarjassa kultaa voitti Ellen Carolinen da Souza. 4827 oli hänen kokonaistuloksensa, kun koripallon käsittely jätettiin pois.

Hopeamitalit matkasivat Liettuaan. Vaiva Pestininken loppupisteet olivat 4690, ilman koripalloa hänelläkin.

Jelizaveta Zenova voitti henkilökohtaisessa kilpailussa pronssia Ukrainalle. Hänen loppupisteensä olivat 4672, ilman koripalloa. Joukkuepronssia otti Ecuador, jonka joukkueessa kilpailivat Laura Elena Quintero ja Yesenia Hernandez. Myös heidän loppupisteistään jätettiin pois koripallon käsittely.

Ecuadorin Laura Elena Quintero oli toiseksi nopein esteradalla. Ecuadorilaiset saivat joukkuepronssia.

Brasilian joukkuepisteet olivat 9359, Liettuan 8266 ja Ecuadorin 7952. Ukraina ei jäänyt kauas pronssista. Heille kirjattiin pisteitä 7913.

Heini Pelto oli lopulta kuudes. Häneltä jätettiin pisteistä pois uintitulos ja loppulukema oli 4115. Koska Suomella ei ollut muita osallistujia naisten sarjassa, Pellon pisteet ovat myös joukkuetulos ja sijoitus joukkuekilpailussa kahdeksas. Taakse jäi Tanska, jolla myös oli yksi ainokainen osallistuja.

Ensi vuonna ei ole tiettävästi MM-kilpailuja ilmailu-5-ottelussa. Pohjoismaiden avoimet tai ns. alueelliset kilpailut on suunniteltu järjestettäväksi Ruotsissa.

Kommentit (1 kpl)

  • Lissu

    Arvostan suunnistajia, mutta esteradan selvittäjät saavat aikaan mykistynyttä ihailua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*