Veera

Esteradan nopein menijä tuli Ecuadorista

Ilmailu-5-ottelun alueellisissa kilpailuissa toiseksi viimeinen laji oli perinteiseen tapaan esterata. Rata on noin 400 metriä pitkä ja Upsalan varuskunnassa se on hiekkapohjainen.
Ecuador otti kaksoisvoiton Xavier Pabonin johdolla. Pabonilta tiedettiin kovaa vetoa odottaakin, sillä hän voitti esteradan aivan ylivoimaisesti myös 2014 MM-kilpailuissa Brasilian Pirassunungassa. Upsalan radalla Pabon teki ajan 1.30,6. Toiseksi nopein oli Pablo Chiriboga. Chiribogan aika oli 1.34,4.

Ecuadorin Xavier Pabon voitti esteratakilpailun. Juryn jäsen Mikko Viirret seuraa tarkasti suoritusta.


Suomen Lauri Ikonen starttasi radalle toisena. Hän joutui uusimaan koskenkivet, mutta muuten rata meni hyvin ja Ikonen jaksoi pitää vauhtia eikä sipannut.
Ikonen ei ollut ainoa koskenkiviltä pudonnut. Eräs ruotsalainen kilpailija joutui uusimaan kyseisen esteen monta kertaa. Hänen olisi melkein ollut parempi parin yrityksen jälkeen vain jättää se ja ottaa sakkoaikaa. Moniin yrityksiinkin kului aikaa ja voimia ja kilpailija oli vaikeuksissa muillakin esteillä, kun voimat olivat vähissä. Ruotsalaisen jälkeen startannut kilpailun vanhin ottelija, Liettuan Jevgenius Kaunietis, ehti melkein saada kiinni noin 30 vuotta nuoremman mutta rättiväsyneen kilpaveikon, kun lähdöt olivat kahden minuutin välein eikä Kaunietiskaan kuulunut nopeimpiin esteratamiehiin.
Mikko Honkasalo ei ollut parhaassa vedossaan. Hän totesikin juoksun jälkeen: ”Tämä on yksijalkaisten miesten päivä.” Honkasalo kertoi, että parasetamolia ja tiikerisalvaa oli kulunut. Särkylääkettä oli tarvinnut myös norjalainen kilpailija.

Mikko Honkasalo ei esteradalla kompuroinut.


Espanjan Carlos Urios vain hölkkäsi radan läpi suorittamatta yhtään estettä. Jos esteen sivuuttaa, saa sakkoaikaa. Tässä tapauksessa mies diskattiin. Urioksen veto oli taktikointia. Hänelläkin oli vaivoja sen verran, että esteradan suorittaminen olisi ollut riski, mutta jos hän ei olisi startannut lainkaan, hänen kilpailunsa olisi tulkittu keskeytyneeksi eikä hän olisi voinut osallistua myöskään päätöslajiin eli suunnistukseen. Ottamalla tietoisesti nollatuloksen esteradalta hän vältteli tilanteen pahenemista ja säästi voimiaan suunnistukseen. Tämä on sääntöjen puitteissa mahdollista, mutta riskipeliä. Ainahan on mahdollista, että epäonnistuu suunnistuksessa ja saa siitäkin nolla pistettä.
Miesten sarjassa pronssia tässä lajissa sai kisan kaikkein viimeinen kilpailija, ukrainalainen Dmitro Jerema. Hänen aikansa oli 1.37,5. Jerema osasi jakaa voimansa ja pitää tasaisen kovaa vauhtia. Hän saattaa Pabonin tavoin olla siirtynyt sotilas-5-ottelusta ilmailu-5-otteluun.

Pablo Chiriboga Ecuadorista oli toiseksi nopein.


Sotilas-5-ottelussa esterata on muuten samanlainen, mutta siinä on valikoimassa myös muutamia esteitä, joita ilmailu-5-ottelussa ei ole. Jos ilmailu-5-ottelukisa käydään radalla, jossa on näitä esteitä, ne sivuutetaan tai radalla voidaan sulkunauhoin osoittaa tavallisesta poikkeava reitti, johon ilmailu-5-otteluun kuulumattomia esteitä ei sisälly.
Naisten sarja käytiin miesten sarjan lomassa ja siinä voiton vei Brasilian Ellen Souza. Naisilla on parilla korkealla esteellä helpotuksena koroke, jonka päältä he voivat ponnistaa. He myös ohittavat ns. rohkeusesteen. Naisten ja miesten ajat eivät siis ole vertailukelpoisia. Souzan naisten sarjan voittoaika oli 2.03,8.
Seuraavat sijat menivät norjalaisille. Kakkonen oli Anniken Milhan ajallaan 2.09,2 ja kolmostilan jakoivat täsmälleen saman ajan tehneet Inger-Marie Hoberg ja Stine-Mari Gabrielsen. Heidän aikansa oli 2.11,7.

Norjan Stine-Mari Gabrielsen jakoi kolmannen tilan esteradalla naisten sarjassa.


Pisteytyksessä lähtökohtana on viiden parhaan kilpailijan keskiarvo, jolle annetaan arvoksi 1050 pistettä. Siitä lähdetään katsomaan pistetaulukoiden mukaan, montako sekuntia ja kymmenystä kilpailiijan aika on ihannetulosta parempi tai huonompi.
Souza sai pisteitä 1194, Milhan 1086 ja Hoberg sekä Gabrielsen 1036. Miesten kärjen pisteet menivt seuraavasti: Pabonille 1178, Chiribogalle 1102 ja Jeremalle 1040. Lisäksi Espanjan Victor Rodríguez sai 1006 pistettä.

Ukrainan Dmitro Jerema tuli esteradalla kolmanneksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*