Ilmolahden ihminen

Saako kirkossa olla kivaa?

Leiriläisen vastaus kysymykseen "mikä on kirkossa tylsää?" - Ei mikään koska siellä on ihania ihmisiä ja pappi on paras"

Leiriläisen vastaus kysymykseen ”mikä on kirkossa tylsää?” – Ei mikään. Tykkään olla siellä, koska siellä on ihania ihmisiä ja pappi on paras”

Toimistoissa vähennetään istumista – entä kirkossa? Voiko pyhää kokea leikkien ja toiminnallisesti? Millainen olisi liikkuva rukous tai jumalanpalvelus? Miten yhdistää rauhallisuutta ja toimintaa?

Näitä kysymyksiä tuli mieleen kun pohdin, mitä antia lapsille tehty kysely antaa Viitasaaren seurakunnan strategian laadintaan. Selvitimme kesäleirillä 1-7.luokkalaisten näkemyksiä siitä mikä kirkossa on kivaa ja mikä on tylsää ja millaiseen toimintaan he mielellään osallistuvat.

Tulos oli varsin selvä: vähemmän istumista ja pelkkää kuuntelemista, enemmän toimintaa sekä omaa osallistumisen kokemusta. Laulamisesta useimmat vastaajat tykkäsivät paljon, vaikkakin laulu jakoi myös mielipiteitä.
Joku voi nyt kysyä, että pitääkö kirkossa olla kivaa? Eikö lasten pidä opetella istumaan hiljaa ja kuuntelemaan aikuisten esimerkin mukaan? Mitä siitä tulee, jos lapset alkavat kirkossa kulkemaan ympäriinsä? Eihän siinä aikuiset voi keskittyä.

On hyvä huomata, että lapset eivät halunneet kirkossa riehumista – oikeastaan päinvastoin. Monet pitivät kivana sitä että voi olla rauhassa, eikä puhuta yhtä aikaa. Rauhattomuus ja toiminnallisuus eivät ole samoja asioita.

Mieleen tulee myös lasten osallistuminen ja hyvinvointi koulussa. Kun koulussa viihtymisestä puhutaan, aina nousee joku sanomaan, että eihän kouluun ole tultu viihtymään vaan oppimaan. Oma vahva käsitykseni on, että jos koulussakin otettaisiin enemmän huomioon lasten mielipiteitä arjen järjestelyissä, siellä viihdyttäisiin paremmin ja lopulta opittaisiinkin enemmän. Viihtyisään kouluun on mukava tulla.

Sama koskee myös kirkkoa ja sen yhtä tärkeintä toimintamuotoa eli jumalanpalvelusta. Jos papin puhe on pitkä ja vaikeata kieltä, jota ei ymmärrä, jos penkki on niin kova että on hankala istua, jos nukahtaa tai pyörii rauhattomana tai jos ei itse pääse mihinkään mukaan, ei siitä mieluisaa taikka pyhän kokemusta jää.

Lapset kokevat asioita eri tavalla kuin aikuiset ja heille erilaiset asiat ovat tärkeitä kuin aikuisille. Lapsetkin ovat seurakuntalaisia eli myös heidän näkemyksensä ja mielipiteensä pitää ottaa toiminnan kehittämisessä huomioon. Toki lapsille hyvät ratkaisut ovat usein myös aikuisille toimivia. Aina ei tarvitse tehdä asioita ihan samalla tavalla kuin ennen: vaihtelu virkistää ja erilaiset mahdollisuudet. Eihän toki jokaiselle liikkuminen ja toimintakaan ole mieleen.

Viitasaaren seurakunnassa on tehty paljon hyvää työtä toimivien perhejumalanpalvelusten kehittämisessä. Puheet ovat lyhentyneet. Vuoropuhelua ja draamaakin on mukana. Lasten osallistumista on lisätty. Lasten palaute kannustaa jatkamaan tähän suuntaan edelleen.

Mukava yksityiskohta lasten vastauksissa oli muuten se, että monilla ”kiva kirkossa” liittyi koulun loppumiseen, loma alkuun ja kevättodistuksen saamiseen

Liikkuvan ja vähemmän istuvan jumalanpalveluksen kehittäminen on nyt työn alla ajatellen myös ensi kevään koululaisjumalanpalveluksia. Heidi Syvänen eli seurakunnan nuorisotyön ohjaaja aikoi alkaa lasten ja nuoren kanssa sitä miettimään.

Lapset saavat syysleirillä myös muutoin palautteen siitä, mitä tuloksia kesän kyselystä tuli ja miten niitä jatkossa hyödynnetään. Esimerkiksi retkiä lapset toivoivat lisää ja myös eläimiin liittyvää toimintaa. Kerhoihin ja niiden ilmapiiriin lapset olivat hyvin tyytyväisiä. Yhdessäolo kavereiden, ystävien ja mukavien ohjaajien kanssa oli mieluisaa.

Monet lapset pitivät myös hyvänä sitä, että kerhoissa ja tapahtumissa on eri ikäisiä ihmisiä. On hyvä järjestää toimintaa, jossa lapset, nuoret ja aikuiset voivat kohdata ja olla yhdessä mukana.

Seurakunnassa toimintaan lasten hyvän elämän puolesta niin Viitasaarella kuin laajemminkin. Lasten mielipiteiden ja palautteen kerääminen ei ole seurakunnissa vielä kovin yleistä. Olin tosi innostunut kesän kokeilustamme. Se on ihan valtakunnallisesti kirkonkin toiminnassa uusia uria avaavaa.

Viitasaaren seurakunnan lasten kyselyn tulokset löytyvät tältä verkkosivulta. Siellä on myös laajempi raportti ja kyselylomake.
http://viitasaari.ekirkko.fi/198-kyselyn-tulokset-lapset

Kommentit (2 kpl)

  • Anne

    Muutama vuosi sitten olin rippikoululaiseni kanssa adventtikirkossa. Silloin oli jumalanpalvelus järjestetty niin, että Hiltusen Antti mukanaan ihana yhtye, soittivat ja lauloivat. Näistä nuorista rippikoululaisista oikein näki, että he viihtyivät, ja myös minusta kirkossa oli kerrankin viihtyisää. Mutta jopa oli seuraavan viikon Seutu täynnänsä kommentteja, miten meni koko adventtikirkko pilalle, kun ei ollut niinkuin ennenvanhaan…

  • Maria Kaisa Aula

    Sinulla oli hyvä havainto. Erilaisuuden hyväksymistä kyllä tarvitaan kirkossakin. Jumalanpalvelusasioissa taitaa olla monenlaisia koulukuntia ja yksi on se, että vanha malli on paras, kun ei mikään muutu. Onneksi on jonkin verran eri pyhinä erilaisia vaihtoehtoja joista voi valita uudempaa ja perinteistä. Niitä varmaan on hyvä tiedottaa vielä tehokkaammin. Viime pääsiäisenä oli yömessu, josta monet nuoret tykkäsivät paljon. Ensi lokakuussa on tulossa myös Viitasaarelle ns. Tuomas messu, joka on vapaamuotoisena ja osallistavana saanut paljon suosiota. Olin itsekin vuosia sitten Helsingissä sellaisessa ja oli hyvin mieleenpainuva.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*