Ulkoviitasaarelainen

PITKÄÄ ODOTUSTA

Kun viime kesänä palasimme autolla Suomesta tänne Portugaliin, niin pahamaineisessa Espanjassa kävi minullekin vanhanaikaisesti – lompakkoni varastettiin ja sen mukana niin monet tärkeät kortit. No nykyään homma hoituu aika nopeasti ja kivuttomasti, luottokortin peruutus ja uuden tilaus, uusi kelakortti, uusi eläkekortti. Mutta se ajokortti….

Normaalisti tänne muuttanut ja residenssin hakenut suomalainen joutuu vaihtamaan suomalaisen ajokortin portugalilaiseen kun täyttää 70 vuotta, mutta heti residenssin saatuaan sen rinnalle pitää hakea täkäläinen ajolupa, joka minullakin siis oli. Mutta kun en siis ole vielä täyttänyt tuota maagista ikää, niin pistin Trafiin syksyllä kyselyn, että miten saan uuden ajokortin. Nopeasti tuli vastaus, että en suomalaista korttia enää saa, vaan pitää hakea täkäläinen ajokortti.

Täkäläisen, asiaan erikoistunen toimiston kanssa täytettiin tarvittavat paperit, kävin mielenkiintoisessa lääkärintarkastuksessa ja lokakuun 6. päivä viime vuonna olin maakunnan pääkaupungissa Farossa, missä otettiin korttiin vaadittava valokuva ja täytettiin loput paperit. Tässä vaiheessa käteen annettiin A4-kokoinen portugalinkielinen tilapäinen ajokortti ja sanottiin, että uusi kortti tulee postissa. Tuota tilapäistä ajokorttia on sen jälkeen uusittu pariinkin kertaan kun korttia ei vaan kuulu. Soittelin uudestaan Trafiin, joka vakuutti, että Portugalista tulleeseen kyselyyn on vastattu jo marraskuussa. Ja taas hätisteltiin tuota IMT-virastoa, että missäs se kortti oikein viipyy. Muutaman lisäpaperin täyttämisen jälkeen piinaava odotus viimein loppui – uusi portugalilainen ajokortti tuli postissa nyt kesäkuun alussa, päivää vaille 8 kuukautta sen jälkeen, kun olin siellä Farossa ensimmäisen kerran käynyt. Olen koko tuon odotusajan mietiskellyt, mitähän tapahtuisi, jos Suomessa käydessäni joku Alatölviön poliisi pysäyttäisi ja iskisin kouraan tuon A4-kokoisen, valokuvattoman paperin ja sanoisin sen olevan ajokorttini….

Kun EU miettii mm. kurkun paksuuksia ja suomalaisen saunapalvin perinteisen valmistuksen kieltämistä, niin jotenkin tulee näistä ajokortti- ja autoasioista mieleen, että eikös se EU nyt ihan oikeasti voisi muuttaa näitä byrokraattisia käytäntöjään vaikkapa niin, että jossakin EU-maassa suoritettu ajokortti on sellaisenaan voimassa muissakin EU-maissa ainakin siihen 70 vuoden ikään saakka ilman erillisiä, tietyin välein uusittavia paikallisia lupia.

Vielä vaikeampaa on auton kanssa. Jos suomalainen pariskunta tulee tänne Suomen rekisterissä olevalla autolla ja esim mies hakee ja saa residenssin, niin hän ei enää saa ajaa autoaan täällä. Lisäksi auton on käytävä tuossa Espanjan puolella vähintäinkin tankkaamassa kolmen kuukauden välein. Jotenkin tuossa autoasiassakin tuntuisi vapaaseen EUhun paremmin sopivan käytäntö, jossa missä tahansa EU-maassa rekisteröidyllä autolla saisi vapaasti ajaa toisessa EU-maassa. Ymmärrän kyllä, että mm autoverotuksen erilaisuus on tässä esteenä, mutta mietiskelisivät tuolla virastoissaan miten sen poistaisi tai eliminoisi ja unohtaisivat ne saunapalvit….

Tätä kirjoittaessani tiedän, että yksi vieläkin pidempi odotus päättyy vähän reilun vuorokauden kuluttua. Olen viimeksi ollut perinteisessä suomalaisessa mökkisaunassa viime vuoden heinäkuussa eli noin yksitoista kuukautta sitten. Nyt siis tiedän, että huomenna pääsen nauttimaan siitä, mitä ehkäpä eniten sieltä Suomesta kaipaan – mökki, sauna, järvi, ahven- tai kuhafileet, suomalainen olut, valoisat yöt. Kiitos ystävät etukäteen!!! Vermatsaari – täältä tullaan…..

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*