Ulkoviitasaarelainen

VIHDOINKIN KESÄ

Viimeksi kirjoittelin kovasti muuttuneista tai ainakin vaihtelevista sääolosuhteista eri puolilla Eurooppaa. No tänä keväänä siellä Suomessa ei juuri liene valittamista, kun hellerajat paukkuivat rikki jo toukokuussa – aurinkoa ja lämpöä on siellä riittänyt ennätyksellisen paljon. Toisin siis on koko talven ja kevään ollut täällä  – maassa joka mainostaa keskimäärin 300 aurinkopäivää vuodessa. Meille tämä oli nyt neljäs talvi täällä ja mielestämme selvästi sateisin ja kylmin. No neljän vuoden kokemus ei pitkälle riitä, mutta kun paljon olemme jutelleet paikallisten ystäviemme ja tuttaviemme kanssa, niin viesti on aina ollut sama. Yksikin paikallinen tuttava kertoi, että ei muista, että hänen aikanaan – 50 vuoteen – olisi ollut näin pitkää ja kylmää talvea. Konkreettisena esimerkkinä voin kertoa, että kun viime sunnuntaina lähdimme paikalliseen Suomi-kahvilaan katsomaan formulakisoja, niin t-paidan päälle piti laittaa villapusero ja mukaan vielä tuulenpitävä takki ja jalkaan farkut totta kai. Ja silti ulkona meinasi vähän palella. Auringonottoon ei ole ollut mitään asiaa, puhumattakaan meressä uimisesta. Muutama viikko sitten luin, että Portugal oli Euroopan toiseksi kylmin maa – erittäin poikkeuksellista.

No nyt tuo kärsimys on ohi – näin uskallan sanoa vaikka menossa on vasta kolmas kaunis, aurinkoinen päivä. Aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja nyt se tähän asti ärsyttänyt tuuli vaan mukavasti vilvoittaa. Tänä aamuna kahdeksan aikaan katselin lämpömittaria tuossa terassillamme ja kun siihen vähän aamuaurinko osui, niin mittari näytti karvaa alle 29. Ja ennusteiden mukaan nyt tämä normaali kesä on siis alkanut ja jos menee niin kuin ennen, sitä nyt kestää tuonne lokakuun loppuun saakka, ehkä pidemmällekin.

Paikallisille yrittäjille – hotelleille ja ravintoloille – aurinko tuo heti helpotusta. On sanottu, että kylmän kevään aikana turistimäärät putosivat täällä noin 50 prosenttia ja sen on kyllä huomannut. Hotellit ovat olleet enemmän kuin puolityhjiä, ravintolat ja kahvilat samoin, komeat hiekkarannat autioina ja auton on saanut parkkiin mihin vaan. Mutta veikkaanpa, että jo nyt tänään alkavana viikonloppuna kaikki on toisin. Algarve täyttyy Pohjois-Portugalista ja Espanjan puolelta saapuvista viikonlopun viettäjistä, rannat ja ravintolat täyttyvät ja kylille kannattaa meikäläisen lähteä kävellen, kun parkkipaikkaa ei enää löydykkään.

Kävimme jo eilen vähän leikkimässä turistia tuolla Rochan rannalla – mukavahan siellä oli istuskella komeassa auringonpaisteessa ja katsella kumipatjojen, aurinkotuolien ja eväskassien kanssa ohi käveleviä lomalaisia. Puolessatoista tunnissa sai mukavat rusketusraidat – täytynee kaivaa joku aftersun-purkki esiin.

Innokas penkkiurheilija kun olen niin pakko sanoa, että seuraavan kuukauden ajan on mukava olla ja asua täällä Portugalissa. Eilen alkoivat jalkapallon MM-kisat Venäjällä ja tämä maahan on ihan jalkapallohullu. Arpa on heittänyt Portugalin ja Espanjan samaan alkulohkoon ja maat kohtaavat jo tänä iltana. Tuo peli on ihan pakko lähteä katsomaan johonkin Rochan sporttibaariin portugalilaisten keskelle. Rekvisiitat on jo hankittu eli aurinkolasit Portugalin väreissä, samoin t-paita. Jopa urheilusta muuten piittaamaton vaimoni pistää nuo rekvisiitat päälleen ja lähtee mukaan – kai enemmän siitä syystä, että siellä pelaa se Ronaldo, Messin lisäksi ainoa pelaaja jonka hän tietää. Jos kävisi niin, että viime vuoden Europan mestari Portugal tuon matsin voittaisi, niin täällähän repeäisi ihan mahdoton karnevaalifiilis heti kisojen alussa.

Noiden MM-kisojen seuraamisessa meikäläisellä menee mukavasti seuraava kuukausi – ainakin hyvät pelit määrittelevät aikatauluja. Pieniä ongelmia minulle saattaa tuoda se, että tyttäremme saapuu kolmen pienen lapsensa kanssa heinäkuussa tänne muutamaksi viikoksi, mutta toivon mukaan saan ”hoitovapaata” riittävästi.

Tänne siis on luvattu helteiden jatkumista. Kun katselin Suomen säätiedotuksia niin vähän epävarmempaa – joku lupaa kaunista, toinen jotakin muuta. Minä vilpittömästi toivon että viikon kuluttua sielläkin aurinko paistaa ja toivotan kaikille mukavaa, lämmintä Juhannusta!!!

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*