Ulkoviitasaarelainen

Emman armoilla

 

Jo kai kymmeniä vuosia on puhuttu ilmastonmuutoksesta, siitä kuinka ihmiskunta ikään kuin tuhoaa omaa elinympäristöään erilaisilla päästöillä, jätteillä, hakkuilla ja ties millä. Onhan tuo informaatio ainakin meikäläiselle siten mennyt perille, että ihan oikeasti tuntuu siltä, että ainakin erilaiset ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet. On todella kuumia kesiä ja lämpimiä, lähes lumettomia talvia, tulvia siellä ja täällä, maanjäristyksiä jne. Ja silti tilastojen mukaan aina ollaan jossakin keskiarvoputkessa. No sehän on se vanha juttu ”vale, emävale ja tilasto”.

Kun nyt viime kuukausien tai oikeammin viikkojen aikana on seurannut säätiloja eri puolilla Eurooppaa, niin onpahan ainakin minun mielestäni ollut melko erilainen talvi. Erityisesti tuo viimeisten viikkojen aikana eri puolille Eurooppaa levittäytynyt kylmä rintama idästä on aiheuttanut monin paikoin melkoisia ongelmia. Näin suomalaisena monet asiat ovat jopa huvittaneet, kun muutaman sentin lumisade on aiheuttanut täydellisen kaaoksen monissa maissa. Liikenteen ongelmat tietysti ovat todellisia, kun talvirenkaita ei autoissa ole, lentokenttien ja teiden aurauskalusto on puutteellista, junat eivät kulje. Eikä lumessa ole totuttu ajamaan.

Tuo idän sääpedon levittäytyminen eteläiseen Eurooppaan saakka näkyy monin tavoin, On ollut hauska seurata, kuinka esimerkiksi Barcelonassa on pelattu jalkapalloa lumivalkoisella kentällä. On siinä vaikkapa Messi saattanut vähän liukastella. Tai Englannissa ja Skotlannissa kouluja on suljettu ja Hollannissa luisteltu kanaaleissa, mikä sekään ei ole jokavuotista. Facen kautta levisi kuvia jopa siitä, kuinka Fuengirolan hiekkarannat Espanjan aurinkorannikolla olivat ainakin hetken valkoisina.

No meillä täällä ei sentään lunta ole ollut, mutta on tuo kylmyys muuten tänne asti yltänyt. Kyllä on ollut pakko kaivaa hanskat ja toppatakit esiin ja jopa pitkät kalsarit, kun on myöhään illalla lähdetty jalkapalloa katsomaan. Varsinaista kylmää ilmaa enemmän elämistä on vaikeuttanut Emma – todella kova, pitkään jatkunut tuuli, joka saa sisä- ja ulkotilat tuntumaan tosi kylmiltä. Pahimmissa puuskissa tuuli on puhallellut jopa 30 m sekunnissa ja kun siihen lisää päivittäisten vesisateiden tuoman kosteuden, niin välillä tuntuu, ettei mikään vaatetus riitä.

Paikalliset viranomaiset ovat moneen otteeseen varoitelleet kylmyydestä ja tuulesta – on julistettu punaista hälytystilaa koko maahan. Paikalliset tuttumme ovat kertoneet, etteivät näin huonoja, kylmiä ilmoja oikein edes muista. Ja ovathan sateet ja tuuli saaneet tosi paljon tuhoa aikaan. Tällä hetkellä on monilla tapana ajella pitkin tätä rannikkoa katsomassa esimerkiksi rantaravintoloiden tuhoja ja sosiaalinen media on ollut täynnä kuvia ja videoita tuhoalueilta. Varmaan kymmeniä kesäaikaan suosittuja ravintoloita on totaalisti tuhoutunut, puita ja palmuja kaatunut sadoittain, kevyesti rakennettujen talojen katot ovat lentäneet taivaan tuuliin. Myös kilometrien mittaiset hiekkarannat ovat juuri nyt aika erikoisen näköisiä. Ennen meren rantaan pääsi kävelemään loivasti laskeutuvaa hiekkaa pitkin, nyt monin paikoin on yht`äkkiä parimetrinen pudotus, kun päivätolkulla pauhanneet aallot ovat vieneet hiekat mereen. Mielenkiinnolla odotan, miten nuo rannat saadaan kesäksi taas kuntoon. Ja kun pisteeksi iin päälle tuossa lähes naapurissa Faron suunnalla muutaman päivä sitten riehui kunnon tornado, joka päivässä tuhosi kai enemmän kun tuuli viikossa – hurjan näköistä jälkeä. Juuri kun tätä kirjoitan niin Portugalin TV näyttää hurrikaanin tuhoja rajan pinnasta Espanjan puolelta – tuo samainen Emma riehunee juuri nyt siellä.

No jos ei tämäkään vielä riitä jonkunlaiseksi ääri-ilmiöksi, niin eilen julkaistiin varoituksia mahdollisista maanjäristyksistä ja täyden kympin riskialueita viranomaisten mukaan ovat Azorien saaret, Lissabonin seutu sekä juuri tämä Algarven alue. 1700-luvun lopullahan isot järistykset tuhosivat erityisesti Lissabonia ja nyt viranomaisten mukaan ”maankuoren aktiivisuus on lisääntynyt” niin, että vaikkapa jotakin vastaavaa saattaa olla tulossa. Onneksi kai ”ehkä” ja ”joskus”….Ja onneksi asumme maan tasalla…

Pakko on uskoa ja luottaa siihen, että jollakin aikavälillä tilanne muuttuu niin, että taas pysytään niissä pitkän aikavälin keskiarvoissa. Näin kylmän talven jälkeenhän se tarkoittaisi sitä, että tulossa on aikainen kevät ja pitkä, kuuma kesä. Minä ainakin haluan luottaa siihen….

 

Jälkijuttu:  Ylläoleva on kirjoitettu maaliskuussa mutta pääsi unohtumaan koneen syövereihin. No julkaistaan nyt sellaisella lisäyksellä, että tuo poikkeuksellisen kylmä ja kostea kevät on täällä jatkunut huhtikuun lopulle saakka. Maaliskuu oli Portugalin lähes 90-vuotisen mittaushistorian toiseksi kostein ja kylmin ja sama sää on jatkunut koko huhtikuun. Ei ole siis todellinen kevät vieläkään alkanut. Kun tänä iltana lähden katsomaan taas jalkapalloa ja peli alkaa 20.30 niinon kaivettava toppavaatteita esiin.

PS. Suomalainen Superpesiskausi avattiin taas viime viikonloppuna Fuengirolassa ja siellä olimme mekin. Hyvää tuuria oli 3000-päisellä pesisväellä, kun juuri tuo viikonloppu oli lämmin ja aurinkoinen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*