Ulkoviitasaarelainen

Kesä ja konkurssi

Jos tällä blogillani vaimoni lisäksi muitakin lukijoita on, niin pyytelenpä anteeksi kesän hiljaiseloa. lupaan tässä ja nyt aktivoitua, kun hektinen kesä alkaa olla takana.
Pistetäänpä tämän kesän mieleen jääneet jutut pikapakettiin. Mukavaa oli taas ajella Euroopan läpi sinne koti-Suomeen ja päästä yllättämään kirjaimellisesti puskista Vermatsaaren perinteiset Juhannuksen viettäjät. Kiitos vaan vielä kerran Joija ja Erma. Sen verran sinne oli kiire, että Vuosaaren satamasta ajettiin lapsetkin ohittaen suoraan Keski-Suomeen. Juhannuksen jälkeen sinne toki vielä palattiin sopivasti Wilma-markkinoille ja viettämään laatuaikaa hienossa saunamökissä Keiteleen rannalla – isännille tästäkin kiitokset. Valitettavasti kuvista päätellen komea MidFinland Truck Meeting jäi paikan päällä näkemättä – hienoa että tällainen tapahtuma on sinne Viitasaarelle saatu.
Lapset ja lapsenlapsetkin toki ehdittiin tavata ja tulipahan tehtyä tähänastisten rakennusprojektieni suurin terassikin Järvenpäähän – toivottavasti on pystyssä vielä keväällä. Tällä kertaa Suomen kesäkin oli ehkäpä sellainen tavanomainen – merkittävästi edellisvuotta paremmat ilmat.
Takaisin tänne Algarveen ajeltiin vähän uutta reittiä – tuli käytyä mm Luxenburgissa, pieni pettymys koko paikka. Kun siellä tehtiin kiertoajelu mm EUn eri virastoja varten rakennettujen lasipalatsien keskellä, tuli pari asiaa mieleen. Kuinkahan monta huonetta jää tyhjäksi kun Englanti Brexit-päätöksen myötä jättää unionin? Taitavat kuitenkin keksiä uusia virkoja sen verran, että huoneet saadaan täyteen. Miettimään jäin myös sitä, että kun EUssa työskentelee muutama tuhat suomalaistakin tekemässä päätöksiä Suomen viranomaisten puolesta, niin onkohan valtionhallinto keventänyt omaa organisaatiotaan vastaavalla määrällä?? Rohkenen epäillä…
Algarven alueen poikkeuksellisen kuivasta ja kuumasta kesästä päällimmäisenä on jäänyt mieleen F1-veneiden MM-osakilpailu tuossa keskustassa. Sitä pääsimme seuraamaan ihan aitiopaikalta ja ilmaiseksi. Pari suomalaista kuskia mukana ja suomalaisia kannustusjoukkojakin tavattiin Porvoon mitalla. Kävimme myös lähistön moottoriradalla seuraamassa moottoripyörien EM- ja MM-osakilpailua – ihan uusi ja vallan mielenkiintoinen kokemus sekin. Kahden päivän lippu muuten € 5 per nuppi…
Mukavinta ja toisaalta pahinta on ollut tämä kuumuus. Mukavaa sikäli, että lämpöähän täältä muun muassa on lähdetty hakemaan, mutta liika on liikaa. Pahinta on kuitenkin ollut se, että tilastojen mukaan täällä on tänä vuonna ollut metsäpaloja neljä kertaa enemmän kuin vuosina 2008-15 yhteensä – elokuun puoliväliin mennessä metsää on palanut jo 115.000 hehtaaria. Pari viikkoa sitten tuossa 20 kilometrin päässä Monchigue-vuorella riehui tosi iso maastopalo, jonka savut peittivät koko Algarven taivaan ja tuhkaa sai siivota joka paikasta pois. Eilen kävin ajelemassa siellä vuorenrinteillä – masentavan näköistä. Mutta luonto hoitanee itsensä, ottaa nuo palot kuten kaskenpolton ja muutamien vuosien kuluttua kaikki taas näyttää ehkäpä entistäkin vihreämmältä.
Täälläkin varsinainen kesä alkaa olla ohi ja enimmät turistitkin häipyneet, autonkin saa jo parkkiin kaupungilla. Suomalaisittan kelit kuitenkin ovat vielä kesäisen lämpimiä – juuri tällä hetkellä varjossa 23,5 ja kylmin yö on ollut 14,9. Mutta on kyllä tuntunut viileältä….
Niin – ja se konkurssi – ei sentään vielä henkilökohtainen. Todella surullisena luin uutisen Anttilan konkurssista. Kyllä häviää merkittävä osa suomalaista vähittäiskaupan historiaa. Olen aikanaan saanut työskennellä yrityksessä yli 20 vuotta 70-luvun puolivälistä pitkälle 90-luvulle – itse Kalle oli ohjaimissa kun sinne menin. Kallen Amerikan opit toivat monia uusia juttuja – postimyynti, keskitetty organisaatio, hieno ATK-järjestelmä, viivakoodit, lukukynät, Kauko-Idän tuonti, miljoonakupongit, jne jne. Ja ennen kaikkea loistavia, sitoutuneita ihmisiä, joiden kanssa yhteydenpito edelleen somessa jatkuu. Niin monessa kaupungissa Anttila on pitkään ollut olennainen osa kaupunkikuvaa – nyt jää iso aukko. Voimia ja jaksamista vaan kaikille vielä mukana oleville.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*