Veera

Muumit ovat taas telkussa

Ensimmäinen jakso uutta Muumilaakso-animaatiosarjaa on tänään tullut nähtäväksi Ylen TV2:ssa. Ensi jakson katsoin varmuuden vuoksi pariin kertaan ja totesin, etten ole mitenkään hurmaantunut.
Muumihahmojen silmät näyttävät muovisilta ja muumit itse vaahtomuovisilta. Lähikuvissa muumien pinta ei näytä superlonilta, vaan joltain teddy-tyyppiseltä nöyhtäpintaiselta kankaalta, mutta se kutakuinkin sopii yksiin alkuperäistarinoiden kuvausten kanssa.
Superlonimuumit vielä menettelisivät, mutta niiden mustalla maalatut kulmakarvat eivät istu kokonaisuuteen. Toki hahmoilla pitää olla ilmehtimistä varten erottuvat kulmat, mutta tämä ratkaisu on outo. Ihan kuin kulmat ja muovisilmät olisivat peräisin jostain ihan eri animaatiosarjasta kuin muut visuaaliset ratkaisut tässä muumisarjassa. Kun muumit tai muut hahmot sulkevat silmänsä, simät käytännöllisesti katsoen katoavat naamasta. Tältä osin ilmeiden animointi ei ole onnistunutta.
Alkutekstien aikana näkyvä animaatio on omalla tavallaan aika tyylikäs. Se on kaikkein tovejanssonmaisin osio jakson ulkoisessa ilmeessä.
Äänet ovat aika hyvät. Satu Silvo sopii hyvin Muumimamman ääneksi, ehkä jopa paremmin kuin ruotsinkielisen version Maria Sid. Muumipapan ääninä Ville Haapasalo ja Carl-Kristian Rundman ovat tasaväkisiä ainakin lyhyiden ääninäytteiden perusteella. Japanilaisessa animaatiossa aikanaan Pikku Myynä teki Elina Salo ylittämättömän roolisuorituksen. Tässä toteutuksessa ei olla lähelläkään sitä, miten hänen äänensä antoi piirroshahmolle elämän ja oman särmikkään luonteensa.
Musiikkiin on panostettu ja se sopii tapahtumien taustalle hyvin. Näppylöitä aiheuttaa kuitenkin se, että Suomessa esitettävässä suomenkielisessä versiossa alkulaulu on englanniksi. Eikö sitä rallatusta muka oikeasti voinut kääntää suomeksi, kun oletettuna katsojakuntana ovat kuitenkin lapsiperheet Englannin lisäksi Suomessa ja Ruotsissa eikä voi olettaa, että pohjoismaalaiset perheen pienimmät ymmärtäisivät laulun vieraskieliset sanat.
Sarja perustuu Tove Janssonin luomuksiin, joten olisi aiheellista, että verovaroin kustannetulla julkisen palvelun televisiokanavalla esitettävässä animaatiosarjassa laulettaisiin suomeksi ja ruotsiksi. Brittikäsikirjoittajilla teetetyn sarjan vuorosanat on käännetty ja dubattu eikä tekstitetty, mutta alkulaulun kohdalla ei ole käännetty, dubattu eikää tekstitetty. Epäjohdonmukaista.
Avausjakson tarina perustui yhteen ensimmäisistä Muumi-sarjakuvista. Niiskuneidin ystävätärtä Mymmeliä, joka alkuperäistarinassa esiintyi, ei tässä nähdä, mutta hänen äitinsä ja lukuisat pikkusisaruksensa, joukossa myös Pikku Myy, ovat tarinaan mukaan otetut. Pikkumymmelien mellastuksen Muumitalossa on kai tarkoitus olla hauskaa, mutta loputtomasti ilkeyksiä keksivät ja häiriköivät mukulat eivät ole kovin huvittavia. Tämä tietenkin tekee ymmärrettäväksi sen, että muumiperhe haluaa päästä vaivalloisista vieraista eroon.
Äiti-Mymmelissä henkilöityy välinpitämätön vanhempi, joka antaa lastensa kaikkialla reuhata mielin määrin edes yrittämättä opettaa pilttejä ihmistavoille. Siitähän olisi vaivaa.
Koska muumit ovat liian kilttejä selväsanaisesti ajamaan keljut vieraat tiehensä, he yrittävät karkottaa mymmelilauman muilla keinoin, esimerkiksi ryhtymällä juhannuksen viettoon etuajassa. Asia ratkeaa lopulta aivan toisin ja kaikki ovat tyytyväisiä. Sen verran voi juonipaljastusta tarinaa tuntemattomillekin tehdä, että riehuva suurperhe ei jää asumaan Muumitaloon.
Joidenkin kriitikoiden, joilla on ollut mahdollisuus tutustua sarjaan laajemmin, näkemys on, että avausjakso on sarjan heikoin. Täytyy siis vielä katsoa ainakin jokunen tuleva jakso, että voi muodostaa mielipiteensä sarjan laadusta. Ensimmäisessä osassa sarja näyttäytyy nätisti animoituna, muttei kovin persoonallisena tuotantona. Jakson käsikirjoitus oli rytmitetty aika sopivasti. Tarina eteni eikä koko ajan ollut pelkkää huutoa ja kaaosta, vaikka mymmeliperheen nuorella polvella olikin koko ajan kaasu pohjassa.
Muumien rauhallisempi ja mietiskelevämpi puoli ei oikein päässyt tässä esille. Toivottavasti tulevissa jaksoissa annetaan tilaa myös miimiperheen jäsenten ominaislaadulle ja ajatuksille. Tässä he jäivät täysin vieraiden jalkoihin.
 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*