Nupit kaakkoon

Spotify on kaiken pahan alku ja juuri

Tositarina elävästä elämästä, lähteenä ystäväni teini-ikäinen poika. Hän kertoi äskettäin isälleen matkastaan ikätovereiden täyttämässä bussissa Oulusta Jyväskylään. Viereisellä penkillä istunut tyttö kuunteli kännykästään kuulokkeilla koko matkan (!) yhtä ja samaa EDM-biisiä. Jos itse joutuisin tekemään samalla tavalla, tuntuisi vesikidutuskin paremmalta vaihtoehdolta. Tai suolistus.

EDM eli electronic dance music, jyllää hip hopin ohella nuorison keskuudessa. Koska teinit ovat Spotifyn käyttäjistä aktiivisimpia, dominoivat heidän kuuntelemansa kappaleet ja artistit palvelun top-listoja. Eikä ihme, että yksittäiset hitit saavat miljoonia kuuntelukertoja, jos kuuntelutavat ovat alussa kuvatun kaltaisia. Mikä ihmeen albumi, kyselevät nykyteinit.

Koska radioiden musiikkipäälliköt ja monikansallisten levy-yhtiöiden pomot seuraavat Spotifyn soitetuimmat-listoja tarkasti, on loputon kehä valmis: radioissa soi teinien suosima kertakäyttöhuttu, jota levy-yhtiöt julkaisevat. Ja mikseivät julkaisisi, kun kerran sukseeta riittää?

Spotify on siksi kaiken pahan alku ja juuri, voisi joku jo sanoa.

No, pakkohan se on myöntää, että itsekin kuuntelen valtaosan musiikista nykyään sieltä. Minä tosin olen sen sortin jäärä, että ostan diggaamani levyt myös cd:nä. Niin aion tehdä niin kauan kuin niitä myydään.

Suomen Universalin toimitusjohtaja Kimmo Valtanen sanoo uusimmassa Soundissa (3/2016), että

Bändien haaste on ehkä myös se, että niiden soundi on aika yksioikoinen. Bändisoundi on kuulostanut samalta viimeiset 15 vuotta. On syntynyt uudenlainen tapa tuottaa ja tehdä musiikkia. Sen kuulokuva on erilainen ja se puhuttelee tässä ajassa.

Jaa-a. Voimakkaita sanoja.

Tätä asetelmaa alleviivattiin viime viikonloppuna suorana lähetyksenä tulleessa Emma-gaalassa, jossa Vuoden bändi -kategoriassa olivat ehdokkaina Apulanta, Amorphis, Mokoma, Nightwish ja JVG. Voittopystin kävi pokkaamassa – tietenkin – kahden hemmon rapduo JVG.

Rock ja yleensäkin orgaanisesti ihmisten soittamilla instrumenteilla toteutettu musiikki nyt vain on levymogulien ja radion musiikkipäälliköiden mielestä vanhanaikaista. Sori hevarit ja rokkarit, teidän juna meni jo, Emma-gaalan raati virnuili keskisormia viuhtoen.

Vaan minkäs teet, kun muovinen säksätys kääntää sisuskalut ylösalaisin ja saa aikaan lähinnä akuutin halun tappamiseen? Minusta ei ole ”uuden soundin” ystäväksi, jos ja kun se tarkoittaa näitä saatanan nickiminajeja, iggyazaleajoja, davidguettoja ja muita muistitikun kanssa keikkailevia perseenketkuttajia.

Olen sitten suosiolla vanhanaikainen.

Ja tästä päästäänkin siihen, että jos haluat pysyä kärryillä siitä, mitä radion ja Spotifyn top-tilastojen ulkopuolella rymisevässä rockissa tapahtuu, tilaa blogini uutuuksia listaava Spotify-soittolista.

Tätä kirjoittaessa Vuoden 2016 rockbiisejä -listalla on 79 biisiä. Päivitän listaa jatkuvasti läpi vuoden.

Blogini Spotify-profiili on täällä: https://open.spotify.com/user/ksmlnupitkaakkoon, siellä on muitakin nupit kaakkoon -henkisiä soittolistoja.

Youtuben puolelta uutuusvideo-lista löytyy puolestaan täältä ja alta.

Kommentit

 • Jouko Nurminen

  Rokkia kuuntelevat ainoastaan persut, vihakit ja tuulitakkimiehet. Joskus kun nostalgiakuume iskee vaihdan autoradion Radio Rockin kanavalle ja kuuntelen Queensia.

 • Barokkimies

  Klassinenhan on ainoaa oikeaa musiikkia

 • nn

  Ehkä kysymys on siitä, että perinteinen rock käy kuolinkouristuksiaan ennen kuin marginalisoituu jazzin kaltaiseksi diggarigenreksi. Maailma muuttuu ja se kannattaa hyväksyä. Toki Suomen kaltaisessa junttimaassa halutaan uskoa, että hevi on voimissaan vielä tulevaisuudessakin. Tervetuloa nykyaikaan.

  • krisu

   Sorry but rock n roll never dies…

 • Kimmo

  Samaa paskaa siun vanhemmat jauhoivat rokista, ceedeet oli saatanasta ja humppa sitä ainoota oikeeta musiikkia

 • Näinköhän

  JVG aloitti uransa youtubessa ja on kokonaan omakustannelinjalla.. ei levyhtiöitä ja moguleita.

 • juuhan af grangran

  Onneksi vaikkapa autossa radion kanavaa voi vaihtaa,,jos olisimme vaikkapa Pohjois-Koreassa tod.näk. emme kuuntelisi kuin JVG/Keekki tms oksennusta.
  Tosinkin hevikin on kyllä jo tiensä päässä,täytynee toivoa hartaasti,että jossakin vaiheessa taas “keksitään” uudestaan oikeiden soittimien ja soittajien käyttö musiikissa! Unohdetaan poies tuo 300 nuottia sekunnissa “soittaminen”…(Ehken inhoan myös “tiluttajia”)

 • Olli Kuhta

  Heviä kuuntelee sivistyneistö. Tutkimuskin osoittaa, että klassisen musiikin kuuntelijat ovat ihmisinä lähellä hevin kuuntelijoita. Tästä voimme helposti johtaa hypoteesin, että tulevaisuudessa arvostettua klassista musiikkia on raskas musiikki.

 • Late

  Emma gaala who cares. Radiota voi vaikka kunnella muut kanavat kun suomen (internet on keksitty sieltä löytyy pari miljardi radio kanava). EDM on aika laaja että esim DnB keikkoja tekevät jotkut ihan bändin kanssa Netsky , ennen pendulum , Rudimental. Esim trance puolelta niin Above and Beyond siirtyivät ja levytti omat bisit acustisena yhtä mulistava kun kunella Korn unplugged.

 • AlienAted

  Jethro Tull – Too Old To Rock’n’Roll Too Young To Die.
  Musiikkimausta on turha väitellä, mutta nykyään se raha ratkaisee ja ulos tulee pelkkää höttöä, johon nuoriso aivopestään. Sad.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*