Nupit kaakkoon

Ensi viikon keskiviikkona tulee ilopissi housuun

Luettele muulla kielellä kuin englanniksi laulavia kansainvälisesti menestyneitä rock- tai metallibändejä. Saksalainen Rammstein? Kyllä, ehdottomasti. Ja siinäpä ne sitten olivatkin.

Näin olisi vielä jokunen vuosi sitten ollut. Äidinkieleltään käyttävä norjalainen Kvelertak kuitenkin jyrää parhaillaan Rammsteinin auraamassa uomassa. Kaksi albumia julkaisseen bändin musiikissa lyövät kättä Turbonegro-vaikutteinen katurock, klassinen hard rock ja black metalin katkuinen äärimetalliräime.

Kvelertak on käynyt jo pitkään onnistuneesti käännyttämässä kansaa ympäri Eurooppaa ja Yhdysvaltoja, ja ensi viikon keskiviikkona yhtye saapuu ensimmäistä kertaa Jyväskylään. Jos nousukiitonsa jatkuu samanlaisena, niin kyseessä voi olla myös viimeinen kerta, kun norjalaiskopla näille leveysasteille vaivautuu.

Voipi olla, että ilopissi lirahtaa housuun keikkansa alkaessa, sen verran kovasti bändiä on tullut luukutettua. Semminkin, kun en ole aikaisemmin vielä armottomaksi keikkajyräksi kehuttua ryhmää päässyt näkemään.

Häkellyttävintä on se, ettei keikkaa ole tätä kirjoittaessa vielä myyty loppuun. Alkuvuoden rocktapaus on ehdottomasti käsillä, tätä ei kannata missata.

Alla muutama videomuotoinen näyte siitä, mistä oikein on kysymys.