Kansanedustaja Anne Kalmari

Tahto tehdä hyvää!

Kävin tänään Keltinmäen päiväkeskuksella Jyväskylässä ViaDia ry:n soppatykki tapahtumassa. Se oli tärkeää, ja hieman erilaista ruoka-apua kuin Hurstilla, jonka ruoka-apukasseja olen jakanut vapaaehtoisena Helsingin päässä. Keskustalainen aate tunnistaa heikommasta huolehtimisen ja välittämisen tärkeäksi osaksi yhteiskuntamme selviytymistä. Tämän tulee tietysti tapahtua pääasiassa julkisen järjestelmän kautta, mutta myös vapaaehtoisuudella on suuri merkitys. Itse asiassa rahaksi laskettuna yli 6 miljardia. ViaDia tekee yhtenä monista järjestöistä tärkeää työtä. Paikallisyhdistys toimii yhteistyössä taustayhteisönä toimivan Jyväskylän Vapaaseurakunnan kanssa.  Se toteuttaa myös kuntouttavaa työtoimintaa erilaisissa työtehtävissä, kuten keittiötöissä ja autopajalla.

Meillä jokaisella on tarve kokea itsensä osaksi yhteisöä ja saada sisältöä elämään. Vapaaehtoistyön historia on pitkä. Se on muuttunut naapuriavusta ja yhteisestä kyläkoulun rakentamisesta aina kansainvälisiin keräyksiin tai netttivapaaehtoistyöhön. Yksi on pysynyt. Työ on tehty sydämellä eikä vain rahan edestä. Ihanien ahkerien ja auttavaisten ihmisten toimesta tehty vapaaehtoinen työ on saanut viime vuosikymmenten aikana hajanaisuuden tueksi toiminnan raameja ja käytäntöjä. Tämä niinsanottu vapaaehtoistoiminnan institutionalisointi, eli käytäntöjen juurruttaminen on tuonut kentälle lisää tietoisuutta, toimeliaisuutta ja jatkuvuutta. Vapaaehtoistyö ei ole enää vain näiden ihanien ahkerien ihmisten varassa, vaan entistä paremmin organisoitu toiminnan verkosto, jossa kokonaisuus on suurempi kuin osiensa summa ja jota ilman yhteinen Suomemme olisi monin verroin karumpi paikka elää.

Vapaaehtoistyö on aina pohjimmiltaan lähimmäisestä välittämistä. Keskustalaisena maaseudun kasvattina vapaaehtoistyö on minulle itsestäänselvyys ja sydämen asia. Samaa yhteisöllisyyden ja välittämisen arvopohjaa löytyy kaikista puolueista. Vapaaehtoistyötä tehdään monentyyppisten hyvien tavoitteiden puolesta. Eduskunnan vapaaehtoistyön tukiryhmän voimin varmistamme kansalaistoiminnalle puitteet, joissa hyvät ideat ja teot pääsevät kukoistamaan. Olemme auttaneet rahoituksessa ja vapaaehtoistyön nostamisessa mukaan päätöksenteon keskiöön. Vapaaehtoistyön rahallinen arvo on jopa 6 miljardia ja haluamme nostaa tämän arvon tiedoksi myös päätöksentekoon. Voimme itsekin toimia esimerkkeinä tehdä muiden joukossa konkreettista hyvää viettämällä toisinaan päivän vapaaehtoistyössä ja orgaisoimme  esimerkiksi kiitos-kampanjan, joissa lähetimme huiman määrän ”Kiitos, olet tärkeä!”- kortteja vapaaehtoisille kannustuksena heidän tekemästään työstä. Kiitos on arvostusta ja arvostus on usein paljon rahaakin tärkeämpää.

Viime hallituskauden aikana vapaaehtoistyön normeja on purettu urakalla. Vapaaehtoistyötä voi tehdä vatsa täynnä ja matkakuluista voi saada korvauksen ilman veroseuraamuksia. Työttömällä on oikeus tehdä vapaaehtoistyötä menettämättä työttömyyskorvausta. Turhien lupien määrää on vähennetty ja ohjeet on koottu yhdelle sivulle: www.demokratia.fi/tietotori/vapaaehtoistyo

Onneksi maalaisjärki voittaa byrokratian!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*