Hulukkosen jutut

Kolkun sonniyhistys !

Ruumiillinen puhdistautuminen on suoritettu ! Tammosen pakanan sielullinen puhdistaminen onkin kinkkisempi juttu , minen ossaa ies aatella mitä pitäs tapahtua että minä mänisin semmoseen pesukonneeseen että sen sais puhtaammaksi mitä se nyt on .Mutta sitä ootellessa . Miten tulikin mieleen tuolla saunassa semmonen aika kun Kolokulla oli vielä Sonniyhistys !
Sitähän minä en tiijä millon seon perustettu , mutta se lakkautettiin 50 luvun lopulla . Ite sarvipään paikka oli Mökinaholla ja saatte uskoa että se oli kunnioitusta herättävä ilimestys kun se talutettiin turparenkaasta ulos navetasta . Mökin aholle piti jäsenten viijä määrätty määrä heiniä ja turnuksia . Sitäkään en muista oliko se rehun määrä sidottu lehmä määrään , mutta niin sen olettaisin olleen . Itsekkin olin ns piiskapoikana kun meiltä vietiin lehmää juustopiikille . Menomatka se oli melekosta pomppimista ja hyppimistä , seon mulle arvoitus että hyppikö se lehmä ilosta että pääsi ulos vai siksi että se ties mihin tässä männään . Meiltäkin oli sitä matkaa noin 5 km .Tulo oli sitten rauhallisempi .
Sitten kun se sonni hävitettiin niin siinä välissä oli parissa talossa semmosia sonnin alakuja jossa käytettiin lehmiä ennen Sakarisn tuloa .
Yhen mukavan tapauksen muistan .En sano taloa missä tapahtui tää .
Olimme koulusta tulossa ja huomattiin että yhessä talossa oli astutus mänössä , no sinne tietenkin kahtomaan . Sieltä oli vanhemmat jossain sillä siellä oli talon vanhin poika joka oli sonnin kanssa ja yritti että se sonni olis alakanu hommiin mutta ei se hypänny ei millään . No se poika ei ollukkaan tyhmä se sano lehmän tuojalle että pijäppä tuota sonnia vähän aikaa niin minä käyn hakemassa ruisjauhoja niin ripotellaan jauhoja lehmän pillun päälle niin kun se nuoloo niitä jauhoja , niin kyllä se sitten hyppää .
Mutta ei se ihan niin männy . Sonni nuoli jauhot oikein pitkillä vejoilla jonka jäläkeen käänty pois ja irvisti ! Silleen peä pitkänä ja ylä huuli törröllään . Siitä lopusta minulla ei oo muisti kuvvaa !

Missähän oli Kumpumäellä sonni ? Kuorikoskella oli Järvelässä !
Tää oli pakko kirjoittaa tuonkin takija kun Virpin poijat oli peässy makkuun !

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*