Työkyvyttömyyden vähentäminen ja torjunta on vellonut vuosikausia julkisessa keskustelussa. Nyt siihen ollaan löytämässä toimivia ratkaisuja. Työterveyslaitos on julkistanut TYÖOTE-mallin, jonka avulla on saatu jopa 40 prosenttia lyhyempi toipilasaika,
Työkyvyttömyyttä aletaan torjua tällä mallilla nyt koko maassa.Mallia levitetään erityisesti paljon työkyvyttömyyttä aiheuttaviin potilasryhmiin sekä perusterveydenhuoltoon ja kuntoutukseen. Alustavien laskelmien mukaan uuden mallin suurimmat hyödyt tulevat tuottavuuden kasvusta kun potilaat voivat palata töihinsä aiempaa nopeammin.
Yksittäisen sairauspoissaolopäivän kustannus yhdeltä työpäivältä on professori Janne Martikaisen mukaan 420 euroa työnantajalle ja yhteiskunnalle. TYÖOTE-mallissa ei erikoissairaanhoidossa kirjoiteta pitkiä sairauspoissaoloja vaan potilaan työkykyyn kuuluvat asiat ohjataan työterveyshuoltoon. Työkyky siis arvioidaan yksilöllisesti ja samalla myös työn kuormitus otetaan huomioon.
Työterveyshuollossa yhdessä potilaan ja työnantajan kanssa arvioidaan sopivan mittainen sairauspoissaolo, kuntoutus ja mahdollinen työn muokkaus niin että työhön paluu onnistuisi vaikkapa leikkauksen jälkeen.
Olennaista TYÖOTE-mallissa on, että erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon yhteistyö vahvistuu ja syvenee. Eri alojen ammattilaisten osaamista hyödynnetään ristiin.Erityisen hyödyllistä yhteistyö on ollut yksilöllisen työkyvyn arvioinnin kannalta, sanoo neurologian erikoislääkäri Sari Avikainen Sairaala Novasta.
Eniten kokemusta uudesta mallista on ortopedisissa leikkauksissa mutta monet muutkin potilasryhmät hyötyvät siitä. Mielenterveyshäiriöt aiheuttavat koko maassa paljon työkyvyttömyyttä. Uusi toimintamalli on luotu myös masennuspotilaiden avuksi. Seuraavaksi TYÖOTE-mallia aletaan soveltaa perusterveydenhuoltoon, kuntoutukseen sekä erikoissairaanhoitoon potilasryhmissä, jotka aiheuttavat paljon työkyvyttömyyttä.
Aila Paloniemi
Aluevaltuuston 1.varapj
Eduskuntavaaliehdokas ( kesk)
Jyväskylä