Aila Paloniemi

Maaseudulla sosiaalityössä korostuvat tuttavallisuus ja suhteet

Terhi Myllerin tuore väitöskirja tarkastelee maaseudun ja kaupunkien sosiaalityön eroja.

Maaseudulla tärkeitä ovat tuttavallisuus ja suhteet. Kaupungissa sosiaalityö on selvästi strukturoidumpaa. Terhi Myllerin mukaan kyse on erilaisista ammatillisista työkulttuureista.

Syrjäisen maaseudun työkulttuuri rakentuu sosiaalisiin suhteisiin, työote ottaa huomioon asiakkaan lähiverkoston. Työhön voidaan ottaa mukaan vaikkapa asiakkaan naapureita tai sukulaisia. Yhteisöllistä työtapaa Myller kutsuu ”positiiviseksi juoruamiseksi”.

-Työntekijä voi sopia asiakkaan kanssa, että lähipiiri voi puuttua erilaisiin tilanteisiin matalalla kynnyksellä ja että asiakkaan asioita nostetaan esille heidän kanssaan, Myller kuvailee ( Polemiikki 4/23). -Tässä on erittäin tärkeää eettinen näkökulma, siinä on asiakkaan lupa ja asiaa edistävä ote, siinä autetaan yhdessä.

Työkulttuurilla on suuri merkitys sosiaalityössä työskentelyyn. Terhi Myller viittaa oppi-isäänsä Ernest Greenwoodiin sanoessaan että ”kasvaminen aloittelijasta asiantuntijaksi on ennen kaikkea ammatilliseen kulttuuriin sopeutumisprosessi, jossa yksilö sisäistää ammatillisen ryhmänsä arvot ja normit”. Työkulttuuri vaikuttaakin vahvasti sosiaalityöntekijöiden työhyvinvointiin, heidän tuottamiensa palveluiden laatuun ja alan ammatilliseen kehittymiseen.

Mylleriä huolettaa, että maaseudun ihmisläheisempi työ jää sivuun, kun sosiaalityössä on jo nähtävissä muutos kaupunkimaisempaa kulttuuria kohti. -Jos siirrymme vähemmän vuorovaikutteiseen malliin, jossa organisatoriset reunaehdot korostuvat, vaarana on, että työstä katoaa jotain tärkeää. Voidaan jopa kysyä, onko se enää sosiaalityötä, Myller huomauttaa. ( Polemiikki 4/2023)

Myllerin väitöskirjan sanoma on tärkeä myös meille hyvinvointialueen luottamus- ja virkamiehille kun aiomme rakentaa ihmisläheisiä palveluita.

Aila Paloniemi

Aluevaltuuston 1. varapj

Kansanedustajaehdokas ( kesk)

Jyväskylä

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*