Aila Paloniemi

Vanhusten kotihoito monesti kalliimpaa kuin laitoshoito

Kotihoidon työntekijältä saamani yhteydenoton jälkeen kaivoin esiin Kuntaliiton taannoiset tilastot, joissa on vertailtu koti- ja laitoshoidon kustannuksia. Yleisesti on uskottu, että kotiin vietävät palvelut ovat laitoshoitoa edullisempia mutta totuus on toinen. Kotihoito on tullut monessa kunnassa kalliimmaksi kuin laitoshoito. Vanhukset käyttävät kotihoidon lisäksi myös muita sote-palveluita.

Harriet Finne-Soveri Ikäihmisten palvelut -yksiköstä ( THL) sanoo, että ”ikäihmiset eivät ole samanlaista massaa. Kotona asuminen on upeaa niin kauan kuin ihminen pärjää mutta kun avuntarve kasvaa, tulee vastaan raja, jossa ympärivuorokautinen hoito on edullisempaa. ”

Ylilääkäri Arto Nuutila Villa Afasiasta laskee, että se raja tulee vastaan jossakin kolmen päivittäisen kotikäynnin jälkeen ( HS).

”On löydettävä inhimilliset ja eettiset ratkaisut, jotta selviämme huonokuntoisten hoivasta ja avun tarpeesta, eikä ihmisiä jää oman onnensa nojaan. Kun tilanne kiristyy, on vaarana että toimintaa pyöritetään organisaation ehdoilla. Tulevaisuudessa on oltava monenlaisia ratkaisuja erilaisiin tarpeisiin”, Finne-Soveri muistuttaa ( HS)

Aila Paloniemi

Aluevaltuuston 1.varapj

Kansanedustajaehdokas ( kesk)

Jyväskylä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*