Pyöräilevä toimistorotta

Viipyyn talvikilometrikausi 2017

Alkutalvi 2017 näytti pyöräileville viitasaarelaisille parhaat puolensa. Lunta oli juuri nimeksi ja järvien selät kiiltelivät houkuttelivina. Muutama kireämpi pakkasjakso hieman hyydytti vauhtia, mutta vain hetkeksi, sillä muutoin mentiin kelien puolesta sopivassa pikku pakkasessa.

Pihkurinselän railo 18.2.2017 (Kuva: Petri Kuntsi)

Viitasaaren pyöräily-yhteisön talviperinteisiin on asettunut valtakunnallinen talvikilometrikisa. ”Kilometrikisa on yritysten, työyhteisöjen, osastojen, yhdistysten, seurojen tai minkä tahansa joukkueiden välinen leikkimielinen kilpailu, jossa osallistujat kirjaavat pyöräilykilometrejään ylös ja kartuttavat oman joukkueen kilometrisaldoa.” – (Kilometrikisan sivut). Talvina 2014 ja 2015 hieman kokeiltiin muutaman pyöräilijän voimin saadaanko joukkueita myös talvella kasaan, mutta talvella 2016 päästiinkin sitten osallistujamäärissä aivan toisenlaisiin lukemiin. Ja tänä talvena, kun osallistujamäärä ylsi samaan 17 pyöräilijään, voidaan todeta että myös talvipyöräily on ottanut paikkansa viitasaarelaisten pyöräilijöiden keskuudessa.

Tänä vuonna korjattiin kisan tilastoja uuteen uskoon lähes jokaisella mittarilla. Tammikuun ensimmäinen päivä startannut kisa päättyi helmikuun viimeisenä päivänä ja lopputuloksena oli kilometrimäärien tuplaantuminen talvesta 2016. Kelien ja jääpyöräilyn vaikutus näkyi selkeästi kun kilometrilukemat asettuivat numeroihin 9928. Kymppitonni ei siis jäänyt kauas, mutta jäipähän ensi vuodelle jotain tavoiteltavaa. Joukkueen sisäinen kolmen kärki siivitti omalta osaltaan tulosta ajaen reilut puolet potista.

Pyöräilijämäärä pysyi edellisvuoden lukemissa, mutta pyöräilypäiviin saatiin mainio 80 päivän kohennus. Viipyy ajoi tänäkin vuonna talvikisansa piensarjassa (alle 25 pyöräilijää) ja sijoittua 613 joukkueen seassa sijalle 34. Joukkueet rankataan kisassa paremmusjärjestykseen keskiarvojen mukaan, eli km/pyöräilijä.

Viipyyn talvikilometrikisat 2014-2017

Viipyyläiset km-kisan avauslenkillä 1.1.2017 Pyydysmäen maisemissa (Kuva: Seija Ruuska)

Kilometrikisa ei vaadi joukkueelta suuria ponnisteluja vaan se hoituu vähän niin kuin luonnostaan siinä omien ja porukkalenkkien ohessa. Toisaalta kilometrikisa on oikein hyvä tekosyy järjestää lenkkitoimintaa. Esimerkkinä vaikka molempien kisojen eli talvi- ja kesäkisojen ensimmäisenä päivänä perinteeksi muodostunut kisan avauslenkki. Tänä vuonna talvikisan aloituslenkki suuntautui Pyydysmäelle jossa käytiin Lonnikontien risteyksessä puhaltamassa raikasta pakkasilmaa ja sen jälkeen paluumatka samoja jälkiä pitkin takaisin.

Viipyyläiset valmistautumaan taukokahveille Kymönkoskella (Kuva: Petri Kuntsi)

Kymönkosken ja Permosen jääteiden avautuessa avautuu myös mahdollisuus viitasaarelaiseen jääpyöräilyklasiikkoon ”Tour de jäätiet”. Noin 20 kilometrin reitti ajaen joko myötä- tai vastapäivään riippuen siitä haluaako Permosenvuoren nousun ottaa keuhkoista limat irroittavana ylämäkiajona vai vauhtikestävyyttä koettelevana alamäkiajona. Reitillä on tarjolla erinomainen taukopaikka Kymönkosken kyläkaupan muodossa ja tätä mahdollisuutta tulee hyödynnettyä vaikkei tauolle aina tarvista olisikaan.

Keli suosi talvikilometrikisan päätöslenkillä Kymön jäätiellä 25.2.2017 (Kuva: Harri Korhonen)

Kesäkisan päättyessä on ajeltu perinteinen kisan päätöslenkki. Ja Viipyyn tapaan, tähän pyöräretkeen on liittynyt vahvasti ruokailu sen eri muodoissa. Talvikilometrikisassa otettiin käyttöön tänä vuonna ensimmäistä kertaa kyseinen lenkki ja kohteena oli hyväksi havaittu Kellankosken laavu, joka on monena vuonna ollut myös kesäkisan päätöslenkin kohteena. Pysähdys Kellankoskella saatiin hyvin ujutettua jäätiereitin Kymö-Permonen kylkeen.

Talvipyöräilykautta jatkuu vielä hetkinen ennenkuin asfaltit ja sorapinnat alkavat sulamaan, maantiepyörät kaivellaan talleista ja nastat vaihdetaan nappuloihin. Joten nyt on hyvä saumat käyttää hyväksi tilaisuutta ja käydä fillaroimassa esimerkiksi laavuilla jonne kesällä pääsee vain veneellä.

Hakosen Mikon maasturi parkissa Vanhan Kirkkosaaren laavulla (Kuva: Mikko Hakonen)

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*