Pyöräilevä toimistorotta

Keski-Suomen pyöräilyseurojen ja -alueiden tapaaminen 2017

16.2.2017 järjestettiin Jyväskylässä Keski-Suomen alueiden pyöräilytoimijoiden tapaaminen jossa esittäydyttiin, esiteltiin omaa toimintaa ja mitä projekteja Keski-Suomessa on tänä vuonna starttamassa. Paikalla oli tapaamisen alullepanijan Jypsin, lisäksi edustusta Viitasaaren pyöräly-yhteisöstä (Viipyy), Keuruun Ladusta, CC Picarosta ja Suomen pyöräilynohjaajista. Poissaolevien asiaoita sivuttiin myöskin eli toimijoiden jotka eivät päässeet paikalle ja näitä oli mm. jämsäläinen CC Ilves sekä pyöräilytapahtumat Tähtisadeajot ja Alvajärven ympäriajo (Alvajärven Ryhti).

Pienellä esittelykierroksella käytiin läpi ketä pöydän ympärillä istuu ja millaisista porukoista. Samalla käytiin läpi pyöräilyporukoiden kauden päätapahtumat ja toimintaa yleensäkkin, sekä kirjattiin kisakalenteria siltä osin mitä oli tiedossa. Läpi käytiin myös Keski-Suomen Pyöräilycuppia ja siihen toivottiin ympäri Keski-Suomen uusia kilpailuja pyöräilyn eri muodoista. Viitasaarella ei ole tällä hetkellä resursseja järjestää XCE- tai XCO-kisaa (kts. lajimäärittelyt) Keski-Suomessa joten kaikki panokset lyötiin Jypsin Äänekosken väen puolesta jotta heillä olisi innostusta järkkäämään Äänemäessä kisaa.

Jyväskylässä on rakennettu ja hyväksytty kaupungin toimesta Jyväskylän pyöräilynedistämisohjelma. ”Ohjelman mukaan pyöräilyn määrä pitäisi Jyväskylässä kaksinkertaistaa 25 prosenttiin kaupungin sisäisistä matkoista vuoteen 2025 mennessä.” (lähde). Tätä edesautetaan pienillä toimilla jotka sisältävät muunmuassa seuraavia toimenpiteitä: Huomioidaan pyöräilybaana- ja alueverkon tarkistukset yleiskaavassa, pyöräpysäköinnin uudet mitoitusohjeet otetaan käyttöön, lisätään palveluja pyöräilijöille (pumppuasemat, korjauspisteet, lepuutuskaiteet, ”heitto”roskikset) pyöräbaanoille ja aluereiteille ja auto–pyörä –liityntäpysäköinnin potentiaalin selvittäminen Jyväskylässä. Nyt tätä ohjelmaa aiotaan laajentaa maakunnalliselle tasolle. Pääpaino olisi liikennepyöräilyssä ja sen edistämisessä, mutta myös pyörämatkailua sekä keskeisimpiä harrastuspaikkoja ja -reittejä mukana. Ainakin JYPS on mukana hankkeen ohjausryhmässä.

Kesälle 2017 Jyps ja Japa ovat hakeneet liikkumisen ohjauksen valtionapua mm. pyöräilyn kuntakiertueelle. Ajatuksena olisi hyökätä fillareiden kanssa väkiluvuiltaan mukavan kokoisille paikkakunnille esittelemään sekä pyöräilyä että maakunnallisen edistämisohjelman laadintaa. Jos rahahanat aukeavat projektille niin tarkoituksena on kiertää noin puolet Keski-Suomen kunnista. Kyseessä olisi päivän mittainen täsmäisku joka sisältäisi vanhusten pyöräilyttämistä riksapyörillä (Pyörällä kaiken ikää -tyylisesti), pyöräilynedistämisseminaaria yhdessä kunnan kanssa sekä pyöräilyn esittelyä, näytöksiä ja pyöränhuoltoa jossain valmiissa yleisötapahtumassa. Viitasaari olisi luonnollisesti yksi pysähdyspaikoista ja potentiaalisia ajankohtia olisivat Koti- ja puutarhamessut toukokussa sekä heinäkuun alussa Wilma-markkinat.

Antoisa reissu ja mukava oli tavata ja kuulla muiden Keski-Suomen alueen pyöräilyn parissa toimijoiden kuulumisia ja suunnitelmia. Paluumatkalla kävimme vielä tutustumassa Huhtasuon pumptrack-rataan. Kyseisiä ratoja on noussut ja on nousemassa ympäri Keski-Suomea ja se on on pyöräilymuotona sekä tehokas että hauska. Eikä vaadi juuri lajikohtaista fillaria vaan kovalla alustalla voi ajaa lähes millä tahansa pyörällä, scootilla tai rullalaudalla. Huhtasuon rata osoitti että 150 metriä pitkä rata pystytään rakentamaan pieneen tilaan, eikä se vaadi maastosta järeitä puunkaatamisoperaatioita. Tässä yksi vaihtoehto liikuntapaikaksi Viitasaarelle!

Youtube video jossa esitellään Pumptrack-rataa lajina ja sisäratana => katso
Videota Lohjan pumptrack-ulkoradasta => katso

 

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*