Pyöräilevä toimistorotta

Viipyy suunnitteli pyöräilykautta 2017

Viipyy-palaveri 2017

6.3.2017 kokoontui Viitasaaren kaupungitalon lautakuntien huoneeseen 15 pyöräilijää juonimaan tulevaa pyöräilykautta 2017 Viipyy nimen alla. Mikä on Viipyy? Mitä se tekee? Milloin ja Miten?

Ennen palaveria oli lähetelty yli kahdeksallekymmenelle Kilometrikisassa mukana olleelle viipyy-pyöräilijälle kysely ”Viipyy-gallup 2017” jossa tiedusteltiin millaista toimintaa väki haluaisi tänä vuonna. Kysymykset oli muotoiltu seuraavasti:

 1. Ei tarvita mitään toimintaa. Ajelen vain pyörällä.
 2. Kilometrikisoihin (Talvi ja kesä) osallistuminen
 3. Pyöräilykauden avaustapahtuma (Huolto, toiminnan esittely, KM-kisan esittely – kuten keväällä 2016 ABC:n pihalla)
 4. Isommat porukkalenkkitapahtumat (Kisakauden avaus, Tour de Yläkeitele, Sunnuntaisatanen, Myllytupa) ja niistä tiedottaminen FB, WhatsApp, kotisivut
 5. Selvästi hitaampia retkilenkkejä lähiseudulle (asfalttia ja soraa)
 6. Vaikuttaminen Viitasaaren pyöräilyasioihin (Puututaan epäkohtiin, Liikenneturvallisuustyöryhmä)
 7. 100 + 100 viikonloppuretki (2014 Rautalampi, 2015 Karstula, 2016 peruttiin huonon kelin ja osallistujamäärän takia)
 8. Viitasaarelle tarvitaan virallinen pyöräily-yhdistys => järjestäytyminen
 9. Kilometrikisaan osallistujien palkitseminen diplomein
 10. Maastopyörälenkkejä
 11. Säännöllistä toimintaa esim. keskiviikkolenkin muodossa
 12. Pienimuotoinen porukkalenkkitoiminta ja niistä infoaminen (FB, WhatsApp)

Vastaajille oli annettu käyttöönsä 13 pistettä jotka sai jakaa haluamallaan tavalla tarjotuille aihealueille ja tämän lisäksi oli varattu tilaa omille ehdotuksille. Vastauksia tuli määräaikaan mennessä 19 kappaletta ja kokouksen alussa esiteltiin Viipy-gallupin tulokset.

Viipyy-gallup 2017 – tulokset

Tulokset ryhmiteltiin kahteen taulukkoon. Ensimmäisessä taulukossa oli kunkin aiheen saamat kokonaispisteet ja kuinka monta prosenttia se oli saanut 247 pisteen kokonaispotista. Toisessa taulukossa oli tuloksina kuinka moni 19 äänestäjästä oli aiheelle antanut pisteitä ja sama prosentein. Taulukoihin oli myös aihealueita ryhmitelty hieman värein eli vihreällä oli pyörälenkkitoimintaan liittyvät aiheet, keltaisella kilometrikisa, oranssilla pyöräilykauden avaustapahtuma ja niin edelleen.

Tulokset olivat selkeät eivätkä tuoneet juuri yllätyksiä. Viipyyltä toivottiin ennenkaikkea lenkkitoimintaa se monissa muodoissa. Pyöräily-yhdistyksen perustamista ei katsottu tarpeelliseksi tällä hetkellä. Kilometrikisasta Viipyyn toiminta on keväällä 2013 startannut ja se katsottiin edelleen vahvaksi kokoavaksi voimaksi joka sitten johtaa moneen muuhun toimintaan. Myös jonkinlaiselle pyöräilyn avaustapahtumalle katsottiin olevan tilausta. Porukka makusteli hetken aikaa tuloksia ja päätyi siihen että Viipyyn tehtävä tulevalla kaudella on ”Pyöräilyn ilosanoman levittäminen ja lenkkitoiminan järjestäminen Viitasaarella”.

Viipyyläisiä Tour de Ylä-Keitele pyöräilyssä syksyllä 2016

Porukkalenkit 2017 otsikon alla käytiin läpi perinteiset kisakauden avaus ja päätöslenkit sekä vaihtoehdot asfaltille, soralle ja maastoon. Asfalttireitit ovat tuttua kauraa, eli Soliskylää, Huopanankoskea, Kämäriä, Kivijärveä, Suovanlahtea (Myllytupa) ja Pihtipudasta (Kapteenin sunnuntaisatanen). Viipyyläiset ovat panostaneet viime aikoina myös sorateille sopivaan kalustoon joten cyclocrossien rinnalle on tullut mm. maastopyöriä. Näille reiteille passaa myös perinteiset ”mummomankelit” ja hybridit. Eli hieman leveämpää rengasta alle niin pienet soratietaipaleet haittaa matkantekoa laisinkaan. Syksyllä 2016 ajettu Tour de Ylä-Keitele saavutti kertaheitolla soratieklassikon tittelin joten se varmasti ajetaan myös vuonna 2017 isommalla porukalla läpi. Samoin Pyydysmäki – Ilmolahti reitti pistettiin kesän ohjelmistoon. Molemmilla reiteillä on tarjolla myös kioski tyyppiset taukopaikat. Uutena reittinä ehdotettiin Kolimankiertoa ja ehdotus saikin innostuneen vastaanoton joten reitti tullaan pyöräilykaudella testaamaan. Tämän lisäksi ehdolla on myös ”Viipyyn pizzaperjantai-lenkki”. Jos Wiikin kartano jatkaa kiviuunipizzaperjantai tapahtumiaan vielä kesälläkin, niin tuo piste saadaan helposti yhdistettyä soratielenkkiin Viitakangas-Viitajärvi reitille ja paluu esim. nelostien länsipuolta metsäautoteitä ja uria pitkin takaisin kylälle. Kilometrikisan päätöslenkki ajettiin syksyllä 2016 Vuorilahden suunnalla Kolarin Riston opastamana. Ristolla olisi vielä reittejä hihassa joten alustavasti arveltiin että tuo kortti katsotaan myös syksyllä 2017.

Palaverissa käytiin läpi  mahdollisia omia sekä lähiseudun pyöräilytapahtumia. Tarjolla oli kevään 2016 kaltainen ABC:n pihalla toteutettu pyöräilytapahtuma, Unelmien liikuntapäivää, Kilometrikisaa ja sen oheistapahtumaa, 100 pyöräilytekoa sata vuotiaalle Suomelle, 100+100 Viipyyn viikonloppupyöräilyä, Jyväskylä pyöräilyviikkoa, Summasaari duathlonia, Tour de Tahkoa, Keski-Suomi pyöräilee -hanketta ja Viitasaari Areenalla Wilman päiviä liikunnan merkeissä. Eri vaihtoehtoja punnittiin läpi ja mm. seuraavia asioita pistettiin Viipyyn haudontamyssyn alle:

 • Jypsin järjestämään Keski-Suomi pyöräilee kuntakiertueeseen osallistutaan mahdollisuuksien mukaan jos yksi etapeista on Viitasaari. Ilmoitetaan järjestäjille sopivia yleisötapahtumia Viitasaarella joihin kuntakiertueen voisi liittää.
 • Viipyy osallistuu 100 pyöräilytekoa kamppanjaan. Tavoite ei yhtään enempää eikä vähempää: 100 pyöräilijää Viipyyn joukkueeseen kesällä 2017! Kaikille mukaanlähteneille ja kilometrejä ajaneille luovutetaan Viipyy-gaalan yhteydessä kunniakirjat johon on merkitty pyöräilijän nimi, joukkue ja ajettu kilometrimäärä. Tutkitaan muita palkitsemismahdollisuuksia ja sponsorikuvioita niihin. Mainontaan ja rekrytointiin panostetaan kaksin käsin.
 • Osallistutaan Reserviläisten Suomi 100 vuotta pyörämarssiin jossa vieraillaan Viitasaaren ja Kannonkosken sankarihaudoilla. Reserviläisiä avustetaan mainostamalla tapahtumaa Viipyyn sivuilla ja sosiaalisessa mediassa
 • 100+100 viikonloppupyöräily suunnataan tänä vuonna Urjanlinnaan. Reittisuunnitelma ja paikat katsottiin jo kesällä 2016 kuntoon, mutta retki jäi huonon sään ja perumisten vuoksi ajamatta. Joten käytetään tänä vuonna valmiit suunnitelmat.
 • Unelmien liikuntapäivään kelien ja mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi Tour de Viitasaari popup-maastopyörälenkki
 • Summasaari duathloniin (5 km juoksua, 20 km pyöräilyä, 2,5 km juoksua) kannustetaan Viipyyläisiä osallistumaan. Ei mitään hampaat-irvessä kisailua (vaikka siellä numerolaput lyödäänkin rintaan) vaan lähdetään pitämään 2-3 hengen joukkueilla hauskaa. Pari joukkuetta onkin jo kytemässä tapahtumaan.

Viipyylle suunnitteltiin ja pistettiin tilaukseen teknisiä paitoja Viipyyn logolla ja väreillä. Desing tehtiin Markus Kauppisen suunnitteleman, kesällä 2015 hankitun, kisakireän pyöräilypaidan pohjalta. Paitoja lähti tilaukseen n. 40 kpl ja arvioitu toimitusaika on huhtikuun alkupuolella.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*