Maailma minun silmin

Kahdenvirran maa

Irak_uebersichtskarteimagesCASC5AXRKuten jo varmaan tiedätte, minun toinen kotimaani on Irak. Ajattelin kertoa teille fakta tietoa Irakista. Josta voisitte ehkä hyötyä.

Irakin pääkaupunki on Baghdad, jossa asuu yli 5 miljoonaa asukasta. Irakin asukasluku on yli 32 miljoonaa asukasta. Irakin valuutta on dinaari. Irakissa on kaksi virallista kieltä ja ne ovat arabia ja kurdi. Irakin naapurimaat ovat Iran, Syyria, Saudi-Arabia,Turkki, Kuwait ja Jordania.Baghdad on yksi suurimmista kaupungeista ja kaksi muuta ovat Mosul ja Basra.

Baghdad

Baghdad

Irak sijaitsee Mesopotamian (kaksoisvirta, eli alueen läpi virtaa kaksi suurta jokea Eufrat ja Tigris) kulttuuriseudulla, jossa ovat sijainneet Summerian, Babylonian ja Assyrian varhaiset kulttuurit.Irakin ilmasto on kuuma ja kuiva, kesällä lämpötila voi ylittää 40 astetta. Eufratin ja Tigrisin jokilaaksot  ovat Irakin hedelmällisisntä seutua. Tärkeimmät maataloustuotteet ovat vilja ja taateli.

Irak on jaettu kahdeksaantoista maakuntaan eli muhafazaan.

Irakia voidaan sanoa maailman neljänneksi rikkaammaksi maaksi sen perusteella, että Irakissa sijaitsee neljänneksi suurimmat öljyvarat.(Mutta öljystä saatavat tulot eivät ole vieläkään jakautuneet tasaisesti väestön kesken.) Yhdysvaltoihin viedään noin  puolet kaikista öljystä. Muita merkittäviä luonnonvaroja ovat maakaasu, rikki ja fosfaatti.

Irakin valtakieli on arabia, mutta pohjois Irakissa puhutaan kurdia. Valtauskonto on islam, mutta yli 3% väestöstä on kristittyjä. Irakissa on muita vähemmistöjä, jotka ovat muun muassa assyrialaiset, turkmeenit, armenialaiset, persialaiset ja mandealaiset.

Meidän perinteiseen Irakilaiseen ruokaan kuuluu riisi, erilaiset kastikkeet ja lampaanliha. Suosituin irakilainen ruoka on nimeltään dolma.

Toivon, että Irakista tulee jonain päivänä hyvä ja turvallinen maa, jossa kaikilla ihmisisllä on ilo asua siellä. Haluaisin, että terrorismi loppuisi Irakissa. En halua kuulla päivittäin uutisissa, että ihmisiä on kuollu, johonkin pommi-iskuihin. Ei verta enää!

 

imagesCATW8F0W

 

 

 

 

Kommentit (1 kpl)

  • mehtä-pena

    Se on valtavan mielenkiintoinen ja historiallinen maa. En ole kovin paljon perehtynyt, mutta tiedän että se on ollut mm. Abrahamin synnyinmaa josta hän sitten lähti kohti luvattua maata Israelia. Samoin kantaisä Jaakob asui siellä pitkään paimentaen enonsa Laabanin lampaita. Toivon niin kuin sinäkin että siellä jo loppuisi verenvuodatus. Tuosta kaksoisvirrasta sanotaan Raamatussa että minne sen vesi virtaa siellä kaikki virkoaa eloon. En oikein tiedä se mahtanee tarkoittaa?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*