Maailma minun silmin

Joulu, ei ole meidän juhlamme

Maamoul

Maamoul

Basbousa

Basbousa

Baklava

Baklava

Zlabia

Zlabia

Joka vuosi ennen joululomaa monet kysyvät minulta, että miten meillä vietetään Joulua kotona. Vastaukseni on yksinkertaisesti, ei mitenkään.

Mutta kyllä me joka vuosi ammutaan ilotulituksia uuden vuoden kunniaksi ja soittelemme tai lähetämme viestejä sukulaisillemme ja ystävillemme toivotellen heille hyvää ja onnellista uutta vuotta, joka on täynnä iloa.

Mutta mennäänpä asiaan, olen muslimi ja meidän uskonnossa vietetään kaksi suurta juhlaa vuoden aikana.

Ensimmäinen niin sanottu ”pikkujuhla” on nimeltään Eid al-Fitr, joka on Ramadanin eli kokonaisen paastokuukauden jälkeen, joka kestää kolme päivää. Tämän juhlan aika vaihtelee vuosittain. Toinen juhla, joka on taas ”suurjuhla” on nimeltään Eid al-Adha, jota vietetään Mekan pyhiinvaellusmatkan, Hajjin jälkeen.

Eid tarkoittaa ”onnen paluuta tai juhlailoa”.

Nämä kaksi juhlaa ovat jokaiselle muslimille kiittämisen ja iloitsemisen aikaa, niin kuin koko muslimiyhteisöllekin.  Mutta vaikka juhlat antavatkin aiheen onneen ja iloon ne eivät oikeuta sellaiseen kevytmielisyyteen, mässäilyyn tai liioiteltuun huvittelunhaluun. Molemmat juhlat alkavat rukouksella ja loppupäivä on tarkoitettu almujen antamiselle ja sukulaisten ja ystävien luona vierailulle ja antamalla rahaa ja lahjoja perheenjäsenille ja ystäville jne..  Valmistetaan ja syödään perheen kanssa hyvää ruokaa ja varsinkin herkullisia jälkiruokia. Juhlien aikaan pyritään uudistamaan suhteet muihin ihmisiin veljeyden hengessä, unohtamaan kaikki surut ja hautomaan kaikki vihamielisyys toisia ihmisiä kohtaan.

Juhla merkitsee minulle paljon, ensinäkin on mukavaa, että perhe ja koko suku ovat yhdessä juhlapäivinä ja ihmiset soittelevat toisilleen ja toivottelevat hyvää ja iloista juhlaa.

Tärkein jälkiruoka, mitä valmistetaan juhlien aikana, on nimeltään maamoul.  Myös juhla ilman baklava, zlabiaa ja basbousaa ei voi sanoa juhlaksi.

Kommentit (3 kpl)

 • mehtä-pena

  Hyvännäköisiä herkkuja. Tuo maamoul näyttäisi muistuttavan karjalan piirakkaa. Onkohan nuo reseptit salaisia?

 • Nuur Al-emara

  Kiitos mehtä-pena kommentistasi:). Reseptit eivät ole salaisia tietenkään, mutta juuri näiden jälkiruokien valmistelu on hieman monimutkaista:)..

 • Santtu Paananen

  ”Juhlien aikaan pyritään uudistamaan suhteet muihin ihmisiin veljeyden hengessä, unohtamaan kaikki surut ja hautomaan kaikki vihamielisyys toisia ihmisiä kohtaan.”
  Kuulostaapa hyvältä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*