Maailma minun silmin

Elämäni Viitasaarella

 

Synnyin ja asuin noin kymmenen vuotta Kuopiossa, mutta isäni työn takia jouduimme muuttamaan Viitasaarelle. Elin lapsuuteni Kuopiossa ja edelleen rakastan Kuopiota todella paljon. Viitasaari erosi todella paljon Kuopiosta, isosta kaupungista muutimme pienempään kaupunkiin. Aluksi oli hieman vaikeuksia sopeutua uuteen elämäämme Viitasaarella. Koska Viitasaari on pieni kaupunki ja lähellämme ei asunut ketään sukulaisia tai ystäviä. Perheemme herätti aluksia huomiota, ei ihme sillä olemme ulkomaalaisia ja erotuimme hyvin joukosta. Ihonvärimme on erilainen ja käyttämäni huivi herätti huomiota myös.

Mutta nykyään emme kärsi minkäänlaisista ongelmista, ja viitasaarelaiset ovat tottuneet meihin. Olemme asuneet perheeni kanssa noin seitsemän vuotta Viitasaarella. Jatkoin koulunkäyntiä Haapaniemen ala-asteella, en saanut helposti ystäviä. Se varmaankin johtui ulkonäöstäni. Mutta tämä ongelma ei kestänyt kauaa, vaan pikku hiljaa aloin saamaan läheisiä ystäviä. Pelkäsin sitä, että minua kiusattaisiin huivin takia tai ihonvärini takia. Ala-asteella minua kiusattiin vähän, yleensä se oli nimittelyä. Yläasteella kiusaamista ei hirveästi esiintynyt. Huomasin sen, että mitä enemmän ikää tulee ihmiset alkavat hyväksyä erilaisia ihmisiä ja pystyvät tulemaan toimeen erilaisten ihmisten kanssa.

Kotona me puhumme vain arabian kieltä, mutta kodin ulkopuolella suomen kieltä. Olen iloinen siitä, että minua ympäröi kaksi täysin erilaista kulttuuria, suomalainen ja itämainen kulttuuri. Vanhempani sanovat aina, että otan molemmista kulttuureista hyvän ja jätän pahan. Kotona aina opin jotakin uutta joka liittyy uskontooni eli islamiin tai Irakiin. Pidän itseni puoliksi irakilaisena ja puoliksi suomalaisena.

Viitasaari on hyvä paikka asua, täällä ei ole paljon ongelmia ja kaikki mitä tarvitsee on lähellä. Mutta kaipaisin enemmän nuorille suunnattuja ajanvietto paikkoja.

Kommentit (7 kpl)

 • Mehtä-Pena

  Mielenkiintoista lukea Sinun kokemuksiasi Suomesta Kuopiosta ja Viitasaarelta Minä olen syntynyt ja viettänyt lapsuuteni täällä Viitasaarella. Mutta olen asunut useita vuosia Hämeenlinnassa, Kotkassa ja Kuopiossa sekä 30 vuotta Jyväskylässä ja nyt jo taas uudelleen 4 vuotta Viitasaarella. Kaikista paikoista on hyviä muistoja. Paikkakunnalla missä on syntynyt on aina erikoisasema . Hyvin rakkaaksi paikaksi minulle jäi Hämeenlinna. Ehkä se johtui siitä siellä tapahtui merkittäviä asioita mm. naimisiinmeno ja esikoisen syntyminen.
  Kaikkein eniten minulla on tuttuja Jyväskylässä käyn siellä usein. Minulle se on ikäänkuin Viitasaaren esikaupunki.Maailma on pienentynyt sitten minun nuoruuden. On suuri rikkaus että meillä on maahanmuuttajia ja heidän täällä syntyneitä lapsiaan niinkuin Sinä Nuur!

 • Nuur Al-emara

  Mukavaa, että pidät mielenkiintoisena lukea kokemuksiani:). Se on totta, että paikoissa missä on asunut jää paljon hyviä muistoja.

 • Petri Kuntsi

  Kuopio on kyllä mukava paikka. Niistä paikoista joissa itsekkin olen asunut niin valitsisin ehdottomasti Kuopion asuinpaikakseni, jos tästä pitäisi jonnekkin muuttaa. Juuri sopivan kokoinen, luonto ja vesistöt aivan siinä lähellä.

  Mukava saada vähän toisenlaistakin näkökulmaa Viitasaareen. Kiitos että olet mukana! :)

 • Nuur Al-emara

  Totta, Kuopio on todella hieno kaupunki.:)

 • Irja Röntynen

  Mukavaa, että olet kommentoimassa tässä lehdessä. Asuin Viitasaarella 15 km.n päässä keskustasta ja mielestäni Viitasaarella on upeat maisemat, puhdas luonto ja puhtaat järvet. Siellä tietää syövänsä puhdasta ruokaa kun kaupassa myydään paikallisia kaloja ja muita tuotteita. Oikeaa lähiruokaa. Olet onnen tyttö, kun saat käydä suomalaista koulua ja toivon perheellesi kaikkea hyvää.

 • Nuur Al-emara

  Kiitos Irja ihanasta kommentista:). Kyllä Viitasaari on kaunis paikka, olen samaa mieltä kuin sinä:). Kiitos sinulle ja minäkin toivon sinulle kaikkea hyvää:).

 • Jussi Kananen

  Hienoa että olet alkanut viihtyä Viitasaarella. Itse olen syntyperäinen paikallinen, mutta kävin muualla välillä sen 10-vuotta ja palatessa hyvät puolet näki paremmin. Nuorille ei minunkaan aikanani tuntunut olevan oikein paikkoja, mutta harrastus ja liikuntapuolella on asiat onneksi niistä ajoista parantuneet huomattavasti.
  Toivottavasti löydät aikanasi koulutustasi vastaavia töitä täältä ja jäät paikkakunnalle.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*