Kansanedustaja Petri Honkonen

Korkeakoulutuksen hajauttaminen ei vaaranna koulutuksen laatua

Hämmästelen suuresti Akavan ja Elinkeinoelämän keskusliiton kannanottoa, jonka mukaan koulutuksen hajauttaminen vaarantaisi koulutuksen laadun.

Se, että eri alojen tulevaisuuden osaajia koulutetaan yhtä aikaa monessa yliopistossa ja ammattikorkeakoulussa, monella eri paikkakunnalla ei ole keneltäkään pois. Esimerkit maailmalta osoittavat, että sijainti ei ratkaise tieteen tai koulutuksen tasoa. Toisin sanoen korkeaa tiedettä voi tehdä muuallakin kuin suurkaupungin sydämessä.

Onko Keski-Suomen elinkeinoelämä samaa mieltä kuin Akava ja EK? Uskoisin Keski-Suomen kauppakamarin ja yrittäjien olevan tyytyväisiä esimerkiksi siitä, että Jyväskylän yliopisto sai tietotekniikan diplomi-insinöörikoulutuksen vuosikymmenten lobbaustyön jälkeen. Se poiki saman tien investointeja Keski-Suomeen.

Olen todella yllättynyt myös siitä, että Akava on ottanut tällaisen kannan, luulisi akavalaisten palkansaajien miettivän todella tarkkaan minkälaista linjaa järjestö vetää suhteessa Suomen maakuntien korkeakoulutukseen. EK haluaa ilmeisesti toimia enemmänkin kokoomuksen marionettina kuin alueiden PK-yritysten puolestapuhujana. Käytännössä EK:n toimitusjohtaja Häkämies sivuuttaa täysin maakuntien yritysten edun ja toimii mieluummin kokoomuksen aisankannattajana.

Korkeakoulutus tulisi olla kaikkien oikeus ja siitä haluamme myös Keski-Suomessa pitää kiinni. Sen pitäisi olla myös kaikkien oikeus koko Suomessa. Suomen ulkomaanvienti tehdään maakunnissa, joten on Suomen menestyksen kannalta välttämätöntä, että koulutuspaikkoja lisätään myös maakuntakorkeakouluihin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*