Kansanedustaja Petri Honkonen

Kokoomuksen sote-kaato on vastuuton

Vuosikymmenen ajan kokoomus ja sen kansanedustajat hokivat: ”sote-uudistus tarvitaan, nykyinen malli ei kestä”. Sitten kokoomus ajoi sote-uudistuksen seinään, koplaamalla siihen milloin kuntien pakkoliitokset ja milloin yksityisten yritysten villeimmätkin valinnanvapausunelmat. Siksi sote kaatui perustuslakiin sekä Kataisen että Sipilän hallitusten aikana. Nykyisen hallituksen sote-uudistuksessa ei näitä ongelmia ole, koska kokoomus ei ole ollut veivaamassa.

Nyt sote tulee. Mutta mitä tekee kokoomus? Kääntää takkinsa, kuulemma sote-uudistusta ei tarvitakaan ja Orpon sanoin ”uudistaminen pitää lopettaa” vaikka hoitojonot kasvavat. Perussuomalaiset tyytyvät peesailemaan, koska omaa mielipidettä heillä ei tunnu olevan siitä, miten kansalaisten tärkeimpien sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus tulevaisuudessa turvataan. Kokoomus haluaa säilyttää nykyisen satojen kuntayhtymien himmelin, eikä karsia hallintoa 21 hyvinvointialueeseen.

Kunnat ovat joutuneet leikkaamaan mm. opetuksesta, katujen kunnossapidosta ja yrityspalveluista, jotta sote-laskut saadaan maksettua. Sote-uudistuksen myötä tämä kehitys loppuu ja kaikki saavat jatkossa koko maassa tasa-arvoiset lääkäripalvelut riippumatta siitä, kuinka hyvätuloista väkeä kunnassa asuu veroja maksamassa. Keski-Suomen sote-rahoitus kasvaa tulevina vuosina uudistuksen toteutuessa. Jos sitä ei toteuteta, kunnat joutuvat korottamaan veroprosenttejaan roimasti. Tätä kokoomus ilmeisesti haluaa, koska pelkäävät että rahat siirretään rikkaista etelän suurista kaupungeista Keski-Suomeen ja muihin maakuntiin, joissa vanhenevan väestön vuoksi palvelutarve kasvaa.

Petri Honkonen

Keskustan vpj

Kansanedustaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*