Kansanedustaja Joonas Könttä

Liikuntaprosentti koko maahan

Laajasti tunnetun ja toimivaksi todetun prosenttiperiaatteen mukaan osa rakennushankkeen määrärahasta käytetään taiteeseen. Useat maat ja kaupungit ovat sitoutuneet prosenttiperiaatteeseen. Tuore esimerkki Keski-Suomesta löytyy Jyväskylän Kankaan alueelta. Varsinais-Suomessa Turun yliopiston uudisrakennus hakee paraikaa teoksia taidekilpailulla. Uusi lastensairaala on luonnollisesti mainittava.

Tämän periaatteen rinnalle pitäisi ottaa käyttöön liikuntaprosentti. Se tarkoittaisi vastaavaa toimintamallia, jossa osa rakentamisbudjetista käytettäisiin liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen rakennuskohteessa. Tämä voisi tarkoittaa myös taiteen ja liikunnallisuuden yhdistämistä.

Liikkumattomuus on suuri suomalainen kansantauti. Ennaltaehkäisevistä palveluista kyllä puhutaan paljon, mutta konkretiaa kaivataan.

Yhdistämällä hyvinvoinnin edistämisen osaksi rakentamista, teemme ison palveluksen viihtyvyydelle. Samalla panostamme suoraan kansalaisten hyvinvointiin. Jokainen liikuntaan ja hyvinvointiin sijoitettu euro tuo kaksi takaisin.

Jätän aiheesta Jyväskylän kaupunginvaltuustossa valtuustoaloitteen maanantain 18.3. valtuustokokouksessa.

Ehdotan aloitteessani, että liikuntaprosentti-periaate tulisi osaksi julkista rakentamista. Rakennuskohteen rakentamisbudjetista osa, prosenttiperiaatteen mukaisesti, käytettäisiin liikunnan ja hyvinvoinnin edistämiseen rakennuskohteessa ja sen välittömässä läheisyydessä.

Toivon esityksen leviävän myös muualle Keski-Suomeen ja koko maahan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*