Ville Seppälä

Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin tulee puuttua nyt, sillä puuttuminen käy koko ajan vaikeammaksi

Kiinan Kommunistinen Puolue haluaa muokata maan väestön tarkasti puolueen muottiin sopiviksi kuuliaisiksi kansalaisiksi. Tämä on johtanut surkeaan ihmisoikeustilanteeseen. Vakavia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu muuallakin maailmassa, mutta Kiina on erityisen kriittinen maa sen alati kasvavan globaalin vaikutusvallan vuoksi.

 

Länsi-Kiinassa noin miljoona uiguuria on YK:n arvion mukaan uudelleenkoulutusleireillä, joissa osa joutuu kidutettaviksi. Kaikki Kiinan valtauskonnosta poikkeavat halutaan joko aivopestä, vaientaa tai hävittää. Valtaväestöä hallitaan dystooppisella valvonta- ja ohjauskoneistolla, jonka keskeisenä välineenä on vielä kehittelyvaiheessa oleva pistejärjestelmä. Kansalaisen pisteet riippuvat muun muassa hänen käytöksestään töissä ja somessa sekä hänen ystäväpiiristään ja ostoksistaan. Esimerkiksi hallituksen kritisointi johtaa pisteiden menetykseen. Hyvät pisteet takaavat alennuksia esimerkiksi laina- tai byrokratiakuluissa. Huonoista pisteistä voidaan muun muassa asettaa omistus- ja matkustusrajoituksia tai estää pääsy tiettyihin ammatteihin.  

 

Väestön kontrolloinnissa auttaa kasvontunnistukseen kykenevä massiivinen valvontakameroiden verkosto. Mitä paremmaksi Kiina tulee toisinajattelijoiden tunnistamisessa ja automaattisessa hallinnassa, sitä pienempi on vaikuttavan vastarinnan tai vallankumouksen todennäköisyys, ja sitä enemmän Kiina aina uskaltaa rajoittaa kansalaistensa vapautta. Pisteiden jakelu voi muuttua yhä läpitunkevammaksi kaiken toiminnan osalta, ja matalien pisteiden seuraukset voivat muuttua yhä vakavammiksi. Järjestelmän monimutkaisuus mahdollistaa sen, että sitä voi kiristää pikku hiljaa, mikä vähentää spontaania vastarintaa.

 

Tiukentuvan kontrollin vastustusta on vähentänyt myös Kiinan järisyttävän kova talouskasvu, joka on nostanut miljoonia kiinalaisia köyhyydestä muutamissa vuosissa. Moni on ymmärrettävästi ollut valmis luovuttamaan vapautensa hallitukselle, jonka he näkevät turvana köyhyyttä ja nälkää vastaan. Mikäli hallitus saa talouskasvun aikana rakennettua järjestelmänsä riittävän aukottomaksi, niin taloustilanteen heikentymisestä seuraava tyytymättömyyskään ei enää riitä sen purkamiseen.

 

Kiinan talouskasvun takana on osaltaan se, että länsimaat ottivat sen mukaan Maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi. Matalien tullien myötä Kiinasta on tullut maailman tehdas. Lännellä oli toive, että kun liberaali markkinatalous leviää Kiinaan, niin lisääntyneen kanssakäynnin myötä sinne leviävät myös länsimaiset liberaalit arvot. Kiina omaksui markkinatalouden, mutta ei liberaaleja arvoja.

 

Länsimaiden pitää nyt arvioida tilanne uudestaan ja käyttää vaikutusvaltaansa. Olemme merkittävä vientikohde Kiinan tuotteille, ja voisimme ohjata sen kehitystä esimerkiksi kauppasanktioilla tai pitämällä ihmisoikeuskysymyksiä enemmän esillä. Sen sijaan olemme viime vuosina myöntäneet Kiinalle sekä kesä- että talviolympialaiset. Se on esimerkki imago-voitosta, jolla Kiina voi osoittaa omalle ja koko maailman väestölle sen toiminnalleen saamaa hyväksyntää. Olympialaisten tuoman pehmeän vallan lisäksi Kiina hankkii nyt taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa esimerkiksi Afrikasta ja Euroopasta muun muassa valtavilla insfrastrukruurihankkeilla ja muilla sijoituksilla. Kiina on pyrkimässä ja pääsemässä asemaan, jossa sitä on yhä hankalampi painostaa, sillä painostamisesta seuraavat vastatoimenpiteet tuntuvat meihin yhä kovemmin. Samalla Kiinan hankkima vaikutusvalta tulee ohjaamaan muita maita sen määräämään suuntaan.

Kommentit (135 kpl)

 • Toivottavasti kritiikki vaikuttaa haluusi rajoittaa muiden vapautta.

  ”sitä pienempi on vaikuttavan vastarinnan tai vallankumouksen todennäköisyys, ja sitä enemmän Kiina aina uskaltaa rajoittaa kansalaistensa vapautta.”

  Sitten

  ”Länsimaiden pitää nyt arvioida tilanne uudestaan ja käyttää vaikutusvaltaansa. Olemme merkittävä vientikohde Kiinan tuotteille, ja _voisimme ohjata sen kehitystä_ esimerkiksi kauppasanktioilla tai pitämällä ihmisoikeuskysymyksiä enemmän esillä. ”

  Toivottavasti kritiikki vaikuttaa haluusi rajoittaa muiden vapautta.

 • Edelleen on mahdollista, että annat teesisi jonkun muun ajettavaksi.

  Edelleen on mahdollista, että annat teesisi jonkun muun ajettavaksi.

 • Myös Vihreä epäloogisuus on monimutkaisuutta?

  ”Järjestelmän monimutkaisuus mahdollistaa sen, että sitä voi kiristää pikku hiljaa, mikä vähentää spontaania vastarintaa”

  Myös Vihreä epäloogisuus on monimutkaisuutta?

 • Miten luotettava on argumentoija, joka ei vastaa esitettyyn kritiikkiin?

  Miten luotettava on argumentoija, joka ei vastaa esitettyyn kritiikkiin?

 • Olemme merkittävä vientikohde Kiinan tuotteille

  ”Olemme merkittävä vientikohde Kiinan tuotteille, ja voisimme ohjata sen kehitystä esimerkiksi kauppasanktioilla tai pitämällä ihmisoikeuskysymyksiä enemmän esillä.”

  https://www.logicallyfallacious.com/logicalfallacies/Appeal-to-Common-Belief

  Ja minusta on mahdollista, että kiinan kauppa hoituu myös ilmankin ihmisoikeuskysymyksiä ja kauppasanktioita. Joten missä ovat riippuvuus-suhteet?

 • Onko mahdollista, että ihmisoikeuden "validiteetti" pyritään motivoimaan sitomalla se "helpommin myytäviin ilmiöihin"?

  Onko mahdollista, että ihmisoikeuden ”validiteetti” pyritään motivoimaan sitomalla se ”helpommin myytäviin ilmiöihin”?

  Eli sen sijaan, että esitettäisiin, mikä on ihmisoikeuden ”reaalinen lopputulema”, niin esitetäänkin:

  jos ihmisoikeus realisoidaan, niin siitä seuraa taloudellista hyötyä (yms. kivaa)
  siksi ihmisoikeus on edellytys ja se tulee toteuttaa

 • Entä jos epätasa-arvoisten ihmisten kuuluisi omata epätasa-arvoiset edellytykset?

  Entä jos epätasa-arvoisten ihmisten kuuluisi omata epätasa-arvoiset edellytykset?

 • Miksi rasistien harjoittaman ideologian harjoittamisen kieltäminen ei ole viharikos?

  Miksi rasistien harjoittaman ideologian harjoittamisen kieltäminen ei ole viharikos?

 • Jos potkit muita, niin varmaan sinuakin potkitaan.

  Jos potkit muita, niin varmaan sinuakin potkitaan.

  Sosiaalipsykologia 101

 • Ole kiitollinen, että sinun tekemästä syrjinnästä ei raportoitu.

  Ole kiitollinen, että sinun tekemästä syrjinnästä ei raportoitu.

 • Tuu pätemään sitten ku voitat vaalit.

  Tuu pätemään sitten ku voitat vaalit.

 • Villen esityksellä minua kyllä alkaa viehättämään enemmän heikompien syrjintä.

  Villen esityksellä minua kyllä alkaa viehättämään enemmän heikompien syrjintä.

 • Kiihottaminen kansanryhmästä poispäin?

  Kiihottaminen kansanryhmästä poispäin?

 • Jos on ihmisoikeusrikkomuksia ja jos on vihapuhetta ja jos on muuta, niin ovatko nämä jotenkin automaattisesti vähemmän valideja käyttäytymismalleja?

  Jos on ihmisoikeusrikkomuksia ja jos on vihapuhetta ja jos on muuta, niin ovatko nämä jotenkin automaattisesti vähemmän valideja käyttäytymismalleja?

 • Jos ihmiset olisivat aidosti tasa-arvoisia, niin ehkä kritiikkiä ei tarvitsisi pyrkiä sensuroimaan.

  Jos ihmiset olisivat aidosti tasa-arvoisia, niin ehkä kritiikkiä ei tarvitsisi pyrkiä sensuroimaan.

 • Jos sinulla on "ihmisoikeusrikkomus" ja "ihmisoikeus" ja molemmat ovat sosiaalikonstruktioihin perustuvia, niin kumpikaan ei tällöin ole sen oikeampi.

  Jos sinulla on ”ihmisoikeusrikkomus” ja ”ihmisoikeus” ja molemmat ovat sosiaalikonstruktioihin perustuvia, niin kumpikaan ei tällöin ole sen oikeampi.

  Psykologinen evidenssi näyttäisi kuitenkin tukevan esim. viehättävien ihmisten parempaa kelpoisuutta?

 • Pyrkii sensuroimaan mielipiteitä, koska ei kestä niiden totuuskonteksteja?

  Pyrkii sensuroimaan mielipiteitä, koska ei kestä niiden totuuskonteksteja?

 • Jos X tarvitsee häirintäyhdyshenkilöä, niin onko X samanarvoinen niiden kanssa, jotka eivät tarvitse?

  Jos X tarvitsee häirintäyhdyshenkilöä, niin onko X samanarvoinen niiden kanssa, jotka eivät tarvitse?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*