Ville Seppälä

Kiinan ihmisoikeusrikkomuksiin tulee puuttua nyt, sillä puuttuminen käy koko ajan vaikeammaksi

Kiinan Kommunistinen Puolue haluaa muokata maan väestön tarkasti puolueen muottiin sopiviksi kuuliaisiksi kansalaisiksi. Tämä on johtanut surkeaan ihmisoikeustilanteeseen. Vakavia ihmisoikeusrikkomuksia tapahtuu muuallakin maailmassa, mutta Kiina on erityisen kriittinen maa sen alati kasvavan globaalin vaikutusvallan vuoksi.

 

Länsi-Kiinassa noin miljoona uiguuria on YK:n arvion mukaan uudelleenkoulutusleireillä, joissa osa joutuu kidutettaviksi. Kaikki Kiinan valtauskonnosta poikkeavat halutaan joko aivopestä, vaientaa tai hävittää. Valtaväestöä hallitaan dystooppisella valvonta- ja ohjauskoneistolla, jonka keskeisenä välineenä on vielä kehittelyvaiheessa oleva pistejärjestelmä. Kansalaisen pisteet riippuvat muun muassa hänen käytöksestään töissä ja somessa sekä hänen ystäväpiiristään ja ostoksistaan. Esimerkiksi hallituksen kritisointi johtaa pisteiden menetykseen. Hyvät pisteet takaavat alennuksia esimerkiksi laina- tai byrokratiakuluissa. Huonoista pisteistä voidaan muun muassa asettaa omistus- ja matkustusrajoituksia tai estää pääsy tiettyihin ammatteihin.  

 

Väestön kontrolloinnissa auttaa kasvontunnistukseen kykenevä massiivinen valvontakameroiden verkosto. Mitä paremmaksi Kiina tulee toisinajattelijoiden tunnistamisessa ja automaattisessa hallinnassa, sitä pienempi on vaikuttavan vastarinnan tai vallankumouksen todennäköisyys, ja sitä enemmän Kiina aina uskaltaa rajoittaa kansalaistensa vapautta. Pisteiden jakelu voi muuttua yhä läpitunkevammaksi kaiken toiminnan osalta, ja matalien pisteiden seuraukset voivat muuttua yhä vakavammiksi. Järjestelmän monimutkaisuus mahdollistaa sen, että sitä voi kiristää pikku hiljaa, mikä vähentää spontaania vastarintaa.

 

Tiukentuvan kontrollin vastustusta on vähentänyt myös Kiinan järisyttävän kova talouskasvu, joka on nostanut miljoonia kiinalaisia köyhyydestä muutamissa vuosissa. Moni on ymmärrettävästi ollut valmis luovuttamaan vapautensa hallitukselle, jonka he näkevät turvana köyhyyttä ja nälkää vastaan. Mikäli hallitus saa talouskasvun aikana rakennettua järjestelmänsä riittävän aukottomaksi, niin taloustilanteen heikentymisestä seuraava tyytymättömyyskään ei enää riitä sen purkamiseen.

 

Kiinan talouskasvun takana on osaltaan se, että länsimaat ottivat sen mukaan Maailman kauppajärjestö WTO:n jäseneksi. Matalien tullien myötä Kiinasta on tullut maailman tehdas. Lännellä oli toive, että kun liberaali markkinatalous leviää Kiinaan, niin lisääntyneen kanssakäynnin myötä sinne leviävät myös länsimaiset liberaalit arvot. Kiina omaksui markkinatalouden, mutta ei liberaaleja arvoja.

 

Länsimaiden pitää nyt arvioida tilanne uudestaan ja käyttää vaikutusvaltaansa. Olemme merkittävä vientikohde Kiinan tuotteille, ja voisimme ohjata sen kehitystä esimerkiksi kauppasanktioilla tai pitämällä ihmisoikeuskysymyksiä enemmän esillä. Sen sijaan olemme viime vuosina myöntäneet Kiinalle sekä kesä- että talviolympialaiset. Se on esimerkki imago-voitosta, jolla Kiina voi osoittaa omalle ja koko maailman väestölle sen toiminnalleen saamaa hyväksyntää. Olympialaisten tuoman pehmeän vallan lisäksi Kiina hankkii nyt taloudellista ja poliittista vaikutusvaltaa esimerkiksi Afrikasta ja Euroopasta muun muassa valtavilla insfrastrukruurihankkeilla ja muilla sijoituksilla. Kiina on pyrkimässä ja pääsemässä asemaan, jossa sitä on yhä hankalampi painostaa, sillä painostamisesta seuraavat vastatoimenpiteet tuntuvat meihin yhä kovemmin. Samalla Kiinan hankkima vaikutusvalta tulee ohjaamaan muita maita sen määräämään suuntaan.

Kommentit (308 kpl)

  • Mitä olet tehnyt? Mitä aiot tehdä?

    Mitä olet tehnyt asian eteen? Mitä aiot tehdä?

    ”Tekopyhä on ihminen, joka jeesustelee, moralisoi muita tai latelee elämän neuvoja, joita ei kuitenkaan itse noudata.”

  • Fallibilismi in action

    Suomi on taantuman partaalla koronan takia – Kiinan talouden hiipuminen iskee kovemmin kuin koskaan aiemmin

    https://yle.fi/uutiset/3-11236873

  • Vihreät

    ”Esimerkiksi hallituksen kritisointi johtaa pisteiden menetykseen.”

    Ai kuten Vihreissäkin?

  • Survival of the fittest

    ”With savages, the weak in body or mind are soon eliminated; and those that survive commonly exhibit a vigorous state of health. We civilised men, on the other hand, do our utmost to check the process of elimination; we build asylums for the imbecile, the maimed, and the sick; we institute poor-laws; and our medical men exert their utmost skill to save the life of every one to the last moment. There is reason to believe that vaccination has preserved thousands, who from a weak constitution would formerly have succumbed to small-pox. Thus the weak members of civilised societies propagate their kind. No one who has attended to the breeding of domestic animals will doubt that this must be highly injurious to the race of man. It is surprising how soon a want of care, or care wrongly directed, leads to the degeneration of a domestic race; but excepting in the case of man himself, hardly any one is so ignorant as to allow his worst animals to breed.”

    -Darwin

  • Demokratia-bias

    Tarkkailkaa ilmaisua ”me elämme demokratiassa” tai vastaava ja tulkitkaa, että liittyykö siihen bias:

    ”koska demokratia on hyödyllinen minulle”

  • Näkemys: Demokratia heikkojen kusetuksena

    Illustraatio demokratian tai vast. normatiivisen järjestelyn ja luonnonvalinnan eroista:

    Luonnonlaki:

    Jos olet heikompi kuin minä, sinulla on vähemmän sananvaltaa.

    Demokratia:

    Meillä pitäisi olla saman verran sananvaltaa, riippumatta siitä, kuinka arvokkaita tai vahvoja olemme.

    =>

    demokratia kusettaa vahvoja.
    demokratia hyödyttää heikkoja.
    myös mahdollisesti:
    heikot eivät pärjää ilman demokratiaa, koska heillä ei ole riittäviä luonnonoikeuksia.

  • Hyödyttääkö demokratia kaikkia?

    Demokratia yritetään myydä kaikkia hyödyttävinä, onko se sitä, miksi?

  • Miten velvollisuudet syntyvät?

    Jos ei tarvitse olla tietynlainen, niin tarkoittaako tämä, että tietynlaisia voi velvoittaa kohtelemaan ei-tietynlaisia erilailla? Miksi?

    Miten velvollisuudet syntyvät? Ovatko ne makuasioita? Voiko niistä olla eri mieltä?

  • Miten voi olla egalitaristi, jos syrjii muita mielipiteitä?

    Puolueena väittää edistävänsä kaikkien ihmisten oikeuksia, silti syrjii omistaan eriäviä mielipiteitä.

    Logiikkasi?

    Vai tekopyhyys?

  • Yhdenvertaisuuden intersubjektivismi

    Oletko miettinyt, että kuinka tyhmältä idealta yhdenvertaisuus vaikuttaa, kun selvästi heikompi ihminen väittää olevansa ”vertainen”?

    On olemassa vain jokin ”osajoukko” yhdenvertaisuuksia, joiden perusteella syrjintä on ideologista ja siten kyseenalaisetettavaa tai ”yhdenvertaista” (koska _pelkät näkemykset_ ovat about samanvertaisia). Sen sijaan psyk.-empir. demonstroitava eroavaisuus voi olla aktuaalista.

  • Ihmisnäkemysoikeus?

    Onko mahdollista, että ”ihmisoikeus” käsitys itsessään luo sitä tukeville illuusion siitä, että ”heillä on tietty oikeus”.

  • Syrjiikö ihmisoikeus niitä, joiden mielestä oikeudet eivät ole olemassa?

    Mitä jos Y on perustellusti sitä mieltä, että ihmisoikeudet eivät ole olemassa?

    Syrjiikö ihmisoikeuslaki silloin totuutta?

  • Kiusaajat oikeassaolejina epärationaalisissa yhteisöissä?

    Onko mahdollista, että joitain syrjitään, koska he ovat irrationaalisia?

    https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteis%C3%B6llinen_kiusaaminen

    ”Kiusaajan epäsosiaalisuus voi siis olla myös yhteisön tuote ja yhteisön epärationaalisuuden tuote.”

  • Kiusatuksi joutuu, kun yrittää esiintyä vahvempana?

    Kiusatuksi joutuu, kun yrittää esiintyä vahvempana?

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dominance_hierarchy

    ”Rather than fighting each time they meet, relative rank is established between members of the same sex. Based on repetitive interactions a social order is created that is subject to change each time a dominant animal is challenged by a subordinate one.[1]”

  • Mielipide kyseenalaistetaan => Kiusaamista

    Heikko logiikka:

    -A väittää B:lle X
    -B kyseenalaistaa X
    -A syyttää B:tä kiusaamisesta

  • Oma mielipide oikein, muiden rikkomusta?

    Oma mielipide oikein, muiden rikkomusta?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*