Ville isolla kirkolla

Loma – mikä loistava tekosyy kaiken tekemiseen

Tällä viikolla se alkoi. Kesäloma. Kyllä nyt kelpaa, saa vain olla ja rentoutua kaikessa rauhassa. Tai no saisi, ellei olisi jo kovasti lomasuunnitelmia. Pitäisi ehtiä lukea pari kirjaa, käydä parissa kokouksessa, katsoa montaa eri sarjaa ja paljon muuta. Lisäksi olisi vielä luultavasti koko kesän kattavat puutarhatyöt aloitettava, tosin nehän ehtii aloittaa myöhemminkin. Ja niin se alkaa. Lomastressi.

Miten ihmeessä tästä lomailusta tuli tällaista suorittamista? Aihe on kyllä tuttu monista kolumneista joita kesällä keltainen media pursuaa, mutta eihän sitä nyt omalle kohdalle uskoisi tulevan. Enhän minä sentään halua suunnitella koko lomaa etukäteen, sillä lomanhan pitäisi olla spontaani tapahtumaketju jota sävyttää grillaaminen ja auringosta nauttiminen. Kuitenkin kun kaikki sellainen ylimääräinen hyvä jää usein rästiin juuri kesälomaa varten. Kun talvisin joutuu lukemaan tieteellisiä julkaisuja, ei siinä enää tule tutustuttua kaunokirjallisiin teksteihin ja sarjat jäävät seuraamatta, ettei tentteihin lukeminen häiriydy. Näin lomastakin tulee sellainen aktiiviloma, vaikken käytäkään sanaa tässä sen vakiintuneessa merkityksessä.

Tosin kuten tavallista akuankkamaista tuuria on, ettei tämä viikko ainakaan edes näytä lämpimältä. Vettä sataa ja on kylmä. Onneksi villasukat ja Reinot sentään lämmittävät. Tosin tämä ei edistä pihatöiden tekemistä yhtään. Eikä tässä kyllä paljon auringostakaan nauti. Jääpähän aikaa lukea ja katsella sarjoja, paitsi että nyt kun siihen on mahdollisuus ei se enää huvita.

Ymmärrän tilanteen olevan hyvin ihmeellinen monen mielestä. Enkö minä ole kiitollinen mahdollisuudesta lomaa, sillä eihän kaikilla ole tähän mitään mahdollisuuksia. No totta kai olen erittäin mielissäni mahdollisuudesta lomailla, mutta kun omalla kohdalla kesälomasta on vierähtänyt useampi vuosi, niin eihän sitä enää oikein tiedä mitä kaikkea sitä tekisi. Tämä harvinainen herkku on käytettävä mahdollisimman hyvin hyödyksi. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Kaikki se aika, jota pitäisi vaalia ja käyttää hyödyksi on miltei mahdotonta hallita. Jos jätän lyhyenkin tovin käyttämättä rästihommani jäävät tekemättä. Tämä taitaa olla se syy, miksi stressitaso vain nousee lomalla. Kaikki mahdollinen pitäisi saada tehtyä ja silti sen pitäisi tapahtua mahdollisimman rennosti ja verkkaaseen tahtiin. Onkohan lomasta mahdollista saada lomaa? Onneksi kesäkuussa alkavat työt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*