Veera

Vanhan linnakesaaren viehätys

Russarön majakka on komea näky.

Russarö on puolustusvoimien vanha linnakesaari, johon nykyisin tehdään kesällä joitakin turistiristeilyjä. Russarössä on edelleen harjoitustoimintaa eikä se ole varsinaisesti yleisölle avoinna. Risteilyjä sinne tehdäänkin vain puolustusvoimien luvalla. Juuri suurta mediahuomiota saanut harjoitus, jossa oli yhdysvaltalaista kalustoa ja joukkoja mukana, pörräsi Hangon vesillä, joten tällä viikolla turisteja ei Russarössä ole käynyt.

Russaröhön ei ole asiaa omin päin. Jos linnakesaaret kiinnostavat, on sellaisiakin, joihin nykyään päsee vapaasti. Tunnettu käyntikohde on esimerkiksi Örö, joka on nykyään kokonaan siviilikäytössä, mutta vanhat rakennukset ovat jäljellä. Tutut, jotka ovat käyneet Örössä, ovat kehuneet paikkaa innokkaasti.

Russarön päänähtävyys on sen majakka. Majakka ei ole kovin suuri eikä sinne pääse sisään vierailemaan, mutta mielenkiintoinen paikka silti. Saariston luonto on myös näkemisen arvoista. Me näimme reissullamme paitsi kasvikuntaa myös merikotkan saaren yllä.

Russarön maisemia. Meren äärelllä tuulee lähes aina.

Parhaassa tapauksessa saarella edelleen oleva sotilaskoti on tovin avoinna vierailujen aikana. Valikoima on toki perin niukka, sillä kaikki tuotteet pitää tuoda mantereelta yhteysveneellä aukiolokertaa varten, mutta olennaisia tuotteita kuten sotkun kuuluja munkkeja on saatavana.

Turistiristeilyihin kuuluu opastus. Opas, jonka puheita itse kuulin, ei ollut parhaasta päästä. Turistiryhmässä oli useita henkilöitä, jotka olivat itse aikoinaan palvelleet varusmiehenä tai muussa tehtävässä Russarössä, ja he ampuivat alas useita oppaan väitteitä saaren säännöistä ja elämänmenosta paikan aktiivisimman käytön ajoilta.

Leijona muistuttaa siitä, kenen maalla ollaan.

Saareen suuntaavat kuljetusalukset eivät ole valtavan isoja. Meritaudista kärsiville Russarö ei ole siis suositeltava kohde, paatit keinuvat aalloilla ihan eri malliin kuin isot Ruotsin-laivat.

Meitä kuljettanut alus avusti lähtösatamassa Hangossa purjelaiva Valborgia. Laitatuuli painoi Valborgia rantaan eikä se päässyt liikkeelle satamasta. Kun Russaröhön menijät oli saatu lastattua veneeseen, kiinnitettiin hinausköysi ja Valborg saatiin hinattua ulos satamasta. Siitä Valborg miehistöineen pääsi jatkamaan omaan suuntaansa.

Valborg sai hinausapua.

Kommentit (1 kpl)

  • Sisäsuomalainen

    Kiehtova kuvaus aivan erilaisesta ympäristöstä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*