Ilmailu-5-ottelun avoimissa PM-kilpailuissa ukrainalaiset olivat uskomatonta porukkaa esteradalla. Tuloslistassa yhdeksästä parhaasta seitsemän oli ukrainalaisia.
Kilpailut käytiin Kaunasissa LAFSissa. Liettuan asevoimien koulu, joka on vuonna 1996 nimetty divisioonankenraali Stasys Rastikiksen mukaan, omistaa yhden ehkä maailman kauneimmista sotilasesteradoista.
Myös ratarakennelmien laatu herätti suomalaisissa ihailua ja melkeinpä kateutta. Kun saisi Tikkakoskellekin radan, jossa esteiden takenteet olisivat terästä ja kovaa puuta ja anturat laitettu niin syvään, ettei niitä routa heiluttelisi.
Toisena startanut Ukrainan Myhailo Bezuhlyi teki kovan ajan 1.47,6. Hän juoksi kevyen näköisesti liki täysimittaisen radan. Kaunasin rata kävisi myös sotilas-5-otteluun. Ilmailu-5-ottelua varten se oli nauhoin reititetty niin, että esteet, joita ei ilmailu-5-ottelun estevalikoimassa ole, ohitettiin. Ilmailu-5-ottelusta on jätetty pois erilaiset korkeat tikapuut, etteivät lentäjät riko jalkojaan, kun hyppisivät kuitenkin ylhäältä niin kuin sotilas-5-ottelijat tekevät.
Ukrainalaiset ovat uusia ilmailu-5-ottelijoita ja heillä on tausta sotilas-5-ottelussa. Eipä ihme, että juoksukunto ei heiltä lopu kesken.
Kaikkein kovimman ajan eli 1.43,1 teki Dmytro Jerema. Ukrainalaisrintaman löi särön Brasilian Ariel Kaczmark 1.45,4 ajallaan. Se riitti hopeaan. Kolmanneksi tuli Andrii Poltavets, jonka aika 1.46,7 pudotti Bezuhlyin kolmen kärjestä. Seitsemänneksi sijoittunut Liettuan Karolis Matas Mickus oli toinen, joka Kaczmarkin lisäksi pääsi hyville sijaluvuille ukrainalaisten sekaan.
Suomalaisista parhaiten suoriutui Lauri Lappalainen. Hänen aikansa 1.58,9 riitti tällä kertaa kolmanteentoista sijaan. Kari-Jussi Korhonen ja Ville Rosenlund ottivat nollat tästä lajista, koska säästivät jalkojaan päätöslajiin suunnistukseen.
”Nilkka meni kolme viikkoa sitten”, Korhonen kertoi. ”Teipattuna pystyy juoksemaan suunnistuksen.” Esteradalla on kuitenkin sen verran hyvät mahdollisuudet teloa itseään uudestaan, että se oli parasta jättää nyt juoksematta.
Muodollisesti Rosenlund ja Korhonen kävivät asettumassa lähtöviivalle ja astuivat viivan yli, kun heidän vuoronsa tuli ja Jevgenius Kaunietis, joka toimi kisan lähettäjänä, vihelsi pilliin. Kaunietis on kilpaillut itsekin viisiottelussa vielä viime vuonna ja liettualainen lienee vanhin kilpailujen osallistuja kautta aikojen. Nyt hän oli toimitsijatehtävissä useammassakin lajissa. Loistava asenne tällä miehellä.
Rosenlundin ja Korhosen piti käydä starttaamassa radalle. Jos he eivät olisi ilmaantuneet ollenkaan, heidän olisi katsottu keskeyttäneen koko kilpailun eikä pelkkää esteratasuoritusta. Silloin ei olisi suunnistukseen ollut asiaa.
Tilanne kokonaiskilpailussa esteradan jälkeen oli seuraavanlainen. Ukrainan Dmytro Kmetiuk johti kisaa ylhäisessä yksinäisyydessä 5247 pisteellään. Hänelle ei kukaan mahtaisi enää mitään suunnistuksessakaan, joten voittaja oli oikeastaan jo ratkennut.
Muita mitalisijoja oli sen sijaan vielä tavoiteltavissa ja hopean syrjässä oli kiinni Kaczmark. Hänen maanmiehensä Eduardo Duque oli kolmantena ja Frederico de Brito neljäntenä. Kaczmarkilla oli pisteitä 4712 ja Duquella 4547.
Lappalainen oli kymmenentenä, mutta hänen odotettiin nousevan suunnistuksessa. Rosenlund ja Korhonen taas pääsisivät maastoon ilman esteradan rasitusta jaloissa, joten siltä osin asiat olivat hyvin. Tulosluettelossa suomalaisten edellä oli kuitenkin pari norjalaista ja heitä ei kannata koskaan väheksyä suunnistuksessa. Vaikka Kmetiuk olikin käytännössä jo varma voittaja, hänen takanaan oli monta kilpailijaa, joilla oli mahdollisuus mitaleihin.
Nimetön
Hienoa, että joku on paneutunut tällaiseen monipuoliseen ja erittäin vaativaan urheilulajiin ja tuo sitä yleisön tietoisuuteen.