Veera

Terävän huumorin taitaja lähti

Ranskalaisen sarjakuvan suuri nimi Claire Bretécher kuoli tällä viikolla. Bretécher tunnettiin erityisesti sarjakuvastaan Les Frustrés, joka suomeksi ilmestyi nimellä Turha joukko. Sarjaa julkaistiin Helsingin Sanomissa ja myös kokoelma-albumeina.

Kansikuva: Turha joukko Kuva: http://sarjakuvat.eurocomics.info

Bretécher teki uransa alussa yhteistyötä legendaarisen René Goscinnyn kanssa. Yhteistä molemmille oli terävä huumori. Bretécher irvaili osuvasti kulttuuripiireille ja vasemmisto-intellektuelleille, joiden muka-boheemisuus ja -tiedostavuus saivat kyytiä sarjakuvissa. Bretécherin näennäisen rujo tyyli, joka kuitenkin on taitavasti ja ilmeikkäästi piirrettyä, on antanut vaikutteita mm. Ralf Königille.

Bretécher oli ensimmäisiä laajemmin tunnettuja naispuolisia sarjakuvan tekijöitä. Suomessa hänen sarjojaan julkaistiin jo 1978 Helsingin Sanomissa, Turha joukko -albumit ilmestyivät 1980-luvun alussa Kirjayhtymän kustantamina. Albumin Selluliitin sieluntilat julkaisi Jalava.

Kun Bretécherin tuotantoa alettiin julkaista Suomessa, täällä tunnettiin vielä heikosti aikuisille suunnattua sarjakuvaa. Sarjiksia pidettiin lasten hömppänä. Vielä 1990-luvulla jyväskyläläinen kirjastonhoitaja suuntasi automaattisesti kohti lastenosastoa, kun häneltä kysyi Turha joukko -sarjakuva-albumia.

Uransa alussa Bretécher (1940-2020) olikin työskennellyt lapsille ja nuorille suunnatuissa sarjakuvalehdissä Tintin (Tintti) ja Spirou (Piko). Mainetta hän saavutti kuitenkin aikuissarjakuvillaan. Suurinta osaa hänen tuotannostaan ei ole julkaistu suomeksi. Niissä töissä, mitkä on suomeksi saatu, kääntäjänä on ollut Soile Kaukoranta, joka on tehnyt mittavan työn eurooppalaisen sarjakuvan suomentajana.

Laaja ja asiantunteva artikkeli Claire Bretécheristä löytyy Lambiekin sivuilta:

https://www.lambiek.net/artists/b/bretecher.htm

https://www.lambiek.net/artists/image/b/bretecher_c/bretecher_c_selfportrait.jpg

Schtroumph-lehteä (Strumffi, nykyään lukutaidon taannuttua Suomessa puhutaan smurffeista) varten tehty omakuva vuodelta 1974. Kuva: lambiek.net

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*