Veera

Rosenlund johtaa viisiottelua kahden lajin jälkeen

Suomen Ville Rosenlund aloitti ilmailu-5-ottelun avoimet PM-kilpailut loistavasti. Hän tarrasi kiinni kärkipaikkaan jo avauslajissa, joka on ammunta.

Norjan Joachim Eide ja Suomen Ville Rosenlund keskittyvät ammuntaan.


Kisojen päänäyttämö on Kaunasin kaupunki Liettuassa, mutta ammuntaa varten oli varattu tilat toisesta Alytuksen suuresta urheilukeskuksesta. Ilmailu-5-ottelun ammunnassa kilpailijat ampuvat ilmapistoolilla 20 laukausta.
Ammunnassa oli kolme erää. Suomalaisista Lauri Ikonen ja Matti Pulli ampuivat ensimmäisessä erässä. Tämän erän paras oli Ukrainan Dmytro Kmetiuk, jonka tulos oli 183 pinnaa. Toisena oli espanjalainen David Arrese 180 pisteellään ja kolmas Norjan Glenn Müller 178 pojolla.
Ukraina on uusi maa ilmailu-5-ottelussa, mutta sen joukkueessa on erittäin kovia urheilijoita. Kmetiuk on jo viime vuonna näyttänyt, mistä puusta hänet on veistetty ja tulee kamppailemaan voitosta, ellei jotain aivan odottamatonta tapahdu.
Toisessa erässä ampuivat loput suomalaiset eli Lauri Lappalainen, Kari-Jussi Korhonen ja Rosenlund. Alytuksen urheilukeskuksessa on ilmapistooliradalla elektroniset taulut. Taulut kyllä rekisteröivät tulokset, mutta tuosnäyttö, joka oli yleisön nhtävillä, alkoi toisessa erässä näyttää vain valikoidusti kilpailijoiden tuloksia. Edellisen erän ampujien taulut kummittelivat esissä ja siellä täällä niiden joukossa oli meneillään olevan erän ampujien tauluja näytöllä.
Tämä teki tulosten seuraamisesta hieman haasteellista. Se kuitenkin saatiin katsomossa selville, että Rosenlund ja Brasilian Frederico de Brito Machado olivat tänään ampumaradalla kovemmassa vedossa kuin Kmetiuk.

Brasilian hymyilevä Frederico Brito (vas) saa onnittelut joukkuetoveriltaan Eduardo Duquelta. Oikealla ammunnan kolmonen, Ukrainan Dmytro Kmetiuk.


Kolmannessa erässä digiongelma oli saatu pois päiväjärjestyksestä ja kilpailijoiden taulut näkyivät näytöllä katsojille. Tuloslistat piti olla saatavana eräässä tietyssä nettiosoitteessa, mutta sitäpä ei löydykään. Tuloksia ei saanut paikan päällä myöskään paperisina, koska kisaorganisaation tulostin-monistin teki ampumakilpailun päätteeksi tenän.
Naisten sarjassa ilmeisesti voiton vei Brasilian Ellen de Souza, mutta tulosta ei nyt siis ole kertoa. Brasilialaiset ja norjalaiset yleensä taistelevat naisten sarjan voitosta, joten eiköhän tällä kaavalla mennä näissäkin kilpailuissa.
Aikataulu päivän kilpailuille oli laadittu varsin optimistisesti. Toisena lajina käytiin miekkailu, joka päästiin aloittamaan hivenen myöhässä. Ja lopettamaan vielä paljon myöhemmin.
Miekkailun päätösajankohdaksi oli merkitty kello 17.50 jonka jälkeen olisi ollut paluukuljetus Miskon urheilutalolta sotakoululle (Divisioonankenraali Stasys Rastikiksen Liettuan asevoimien koulu LAFS), jossa kello 18-18.45 piti oleman päivällinen. Ei muuten mennyt ihan näin.

Jotain sotkua tuli ottelujärjestyksen kanssa. Tuomarin kanssa ottelukaaviota tutkivat Brasilian Ellen de Souza, Ruotsin Ida Lundkvist ja Tasha Josefsson ja paikalla on myös lääkintähenkilö, koska Josefssonin käteen oli tullut jokin vaurio.


Kuuden jälkeen oli keskustelua siitä, keskeytetäänkö miekkailu ja mennään päivälliselle, koska päivällistä ei voinut viivyttää, sillä varuskuntaruokalan henkilökunnan työajat eivät anna myöten. Muuan espanjalainen ehdotti, että keskeytetään miekkailu, mennään syömään ja jatketaan miekkailua seuraavana päivänä, manjaana. Norjalaiset ehdottivat, että jos saisi auton käyttöön, voisi hakea ruokaa kaupasta. Suomalaiset halusivat, että miekkaillaan loppuun asti ja mennään sitten omakustanteisesti kaupungille syömään, tai jos norjalaiset saavat auton ja menevät ruokakauppaan, niin he voisivat tuoda banaaneja ja energiapatukoita.
Lopulta jatkettiin miekkailua. Se päättyi yhdentoista jälkeen. Varttia yli yhdentoista viimeiset joukkueet saivat oteltua kaikki matsit kalpa kourassa ja miekkailutulokset saatiin jo ennen puolta yötä. Hiphei.

Ville Rosenlund voitti Norjan Joachim Eiden 3-0.


Kilpailuihin varta vasten hankitut miekkailutuomarit olivat tosin jo lähteneet kotiin nukkumaan ja kisaorganisaatiosta löytyi sitten muuta väkeä tuomaroimaan. Suomen valmentaja Pasi Koivunen toimi tuomarina, samoin hänen tanskalainen kollegansa. Entinen viisiottelija Jevgenius Kaunietis oli tuomarina, samoin espanjalainen joukkueen kapteenin rouva, jolla on miekkailutuomarin pätevyys.

Espanjan Jesus Ramos selin) voitti Ukrainan Vladyslav Judinin 3-1. Ramos rankattiin miekkailukisan ykköseksi.


Kun naisten sarjan matsit oli saatu valmiiksi, Norjan Anniken Milhahn tuli oman kisansa jälkeen tuomitsemaan miesten otteluita, mikä oli erittäin reilusti tehty, koska hänellä itselläänkin kilpailut jatkuvat huomenna ja hän olisi voinut käyttää loppuillan treeneihin ja lepoon.
Naisten sarjan miekkailun voitti Brasilian Mariana Spierr Laporte. Toiseksi tuli Norjan Inger-Marie Hoberg ja kolmanneksi norjalainen Stine Therese Sjo, joka miekkailussa oli sijoitettu tilapäisesti samaan ryhmään tanskalaisten kanssa, mistä syystä hänelle oli tuloslistaan merkitty kansallisuudeksi tanskalainen.
Miekkailun jälkeen tulokset sai. Siitä piti huolen tuloslaskentaa liettualaisten kanssa pyörittänyt Mikko Viirret. Myös Jari Kivelä oli suomalaisvahvistuksena tässä toimituskunnassa.
Naisten sarjan päätyttyä muutamat kilpailijat kävivät keskustelemassa juryn kanssa. Viirret kertoi, että tuloksia ei muuteta, vaikka jotkut naiset katsoivat, että heiltä oli jäänyt puuttumaan voittoja tuloslistasta.
”Ei pelkkien puheiden perusteella. Siellä on ollut kuitenkin miekkailutuomari päättämässä ja kilpailijat ovat allekirjoittaneet ottelupöytäkirjan”, Viirret totesi.
Laporte voitti 26 erästä 24. Hobergin tilillä voittoja oli 22 ja Sjolla 17. Samaan voittojen määrään ylsi Espanjan Ana Gallarin, mutta hänellä ottelussa saaduista ja annetuista pistoista laskettava indeksi oli huonompi, joten muodollisesti hän sijoittuu Sjon jälkeen. Ottelupisteet lasketaan voittojen määrän perusteella; siksi Sjo ja Gallarin saavat saman verran pisteitä miekkailusta. Pisteitä ei tässä nyt ole vielä tiedossa.

Miekkailun naisten sarjan ykkönen ja kakkonen ovat tässä vastakkain, Brasilian Mariana Laporte ja Norjan Inger-Marie Hoberg.


Miesten sarjan lopputulokset sen sijaan saatiin pisteineen päivineen. Rosenlund ja Espanjan Jesus Ramos voittivat kumpainenkin 34 vastustajaansa ja siitä hyvästä he saavat pisteitä 1196. Rosenlund on indeksilukunsa vuoksi tuloslistalla ykkösenä Ramosin edellä.
Kolmanneksi tuli Ruotsin Filip Magouniakis, mutta samaan voittomäärään eli 32 voittoon ylsi Suomen Matti Pulli. Kumpikin saa tuloksellaan 1140 ottelupistettä. Vhintän tonnin pistepotin miekkailusta tienasivat jo ammunnassa hyvin menestyneet Arrese, Brito ja Kmetiuk.

Suomen joukkueessa kilpailivat Kari-Jussi Korhonen, Lauri Ikonen, Matti Pulli ja Lauri Lappalainen.


Miesten sarjasta sai kahden lajin jälkeen kokonaistulokset. Rosenlund on ykkösenä, Arrese kakkosena ja Brito kolmosena. Rosenlundilla on nyt ottelupisteitä koossa 2321, Arresella 2162 ja Britolla 2153. Kmetiuk, Ramos ja Magounakis ovat kaikki myös saaneet kokoon päälle 2000 pistettä, joten kilpailusta tulee tiukka.

Naiset iloitsivat saatuaan päivän kisaurakan päätökseen. Liettuan Vaiva Pestininke teki brasilialaisrytmeihin näyttävän taivutuksen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*