Veera

Postia Ahvenanmaan tunturille

Vakuutusyhtiö oli keksinyt meikäläiselle uuden postiosoitteen. Tähän asti laskut on osattu lähettää osoitteeseeni, joka ei ole muuttunut viime vuosina.
Nyt postitoimipaikakseni oli merkitty 99999 Åland Islands. Kaikki muut paitsi vakuutusyhtiöni tietävät, että englanti ei lukeudu Suomen virallisiin kieliin. Kirjekuoren sisältö oli onneksi äidinkielelläni eli suomeksi.

Posti toivoo minun oikaisevan väärät osoitetiedot.


Ahvenanmaa ei ole myöskään ulkomailla, joten tarvetta englannin käyttämiselle ei ole. Olisi eri asia, jos kirje olisi lähetetty esimerkiksi Italiaan tai Argentiinan tai jonnekin muualle ulkomaille. Silloin maan nimen voisi kirjoittaa englanniksi. Mutta toistaiseksi Ahvenanmaa on osa Suomen tasavaltaa, vaikka itsehallintoalue onkin. Saarimaakunnan itsenäisyyttä ajava Ålands Framtid -puoluekin sai maapäivävaaleissa vain yhden paikan hetkeksi, ja senkin se menetti, koska paikan saanut puolueen perustaja päätti ruveta osa-aikakepulaiseksi.
Totta puhuen, kun olin muuttanut tänne ja pankkini sai osoitteenmuutoksen, ”pankkineuvojani” lähetti minulle viestin: ”huomasin, että olet muuttanut ulkomaille” ja plääplääplää. En ollut  kyseistä pankkineuvojaa tavannut, ja arvelin, etten tee mitään pankkineuvojalla, jonka tietotaso on tuota luokkaa, että eri maakuntia luulee ulkomaiksi. Ilmoitin siis tuolloin pankille, että en asu ulkomailla enkä välitä asioida kyseisen henkilön kanssa. Pitkä matka täältä olisi ollutkin käydä Jyväskylän konttorissa.
Monet meistä, joskaan ei vakuutusyhtiöni, ovat selvillä myös siitä maakunnan nimi ei ole postitoimipaikka. Ei Lahden keskustaan lähetettäviä kirjeitäkään varusteta osoitteella 15000 Päijät-Häme. Kyllä se on 15000 Lahti.
Postiosoitteet Ahvenanmaalla ovat saman mallisia kuin mantereellakin. Viisinumeroinen postinumero ja paikkakunnan nimi, esimerkiksi 22100 Mariehamn.
Tuosta esimerkistä jo ilmenikin, että täkäläiset postinumerot eivät suinkaan ala yhdeksiköllä, vaan kakkosella. Sama alkunumero on myös Turun seudun postiosoitteissa. Jos haluaa korostaa, että lähetys on osoitettu Ahvenanmaalle eikä Varsinais-Suomeen, voi kirjoittaa AX-22100 Mariehamn, Åland. Ahvenanmaalla paikallisten nettiosoitteidenkin loppuosa on .ax.
Mihin osoitteeseen Suomessa kuuluu postinumero 99999? Tai oikeastaan kenelle?
Postin sivujen postinumerohausta käy ilmi paikka. Savukosken kunnan sivuilta käy ilmi, että nyt kovin ajankohtaiset kirjeet Joulupukille ja Joulumuorille voi lähettää osoitteeseen 99999 KORVATUNTURI.

Onneksi postitontut olivat valppaina eivätkä laittaneet vakuutuslaskuani ja vakuutuskirjojani pukille ja muorille, vaan toimittivat ne perille minulle.
Tietysti voi kysyä, miksi kirjoittaa blogiin eikä vakuutusyhtiölle. Vaikka siksi, että vakuutusyhtiön nettisivuilla kirjoitin heidän palautelomakkeeseensa tästä kömmähdyksestä ja täyttelin vaadittavat kentät. Sitten painoin lähetä-painiketta. Mitä siitä seurasi? Lopputulos:

Etsimääsi sivua ei löytynyt

Sivu on voitu siirtää tai kirjoittamassasi osoitteessa on virhe.
Hyvin pyyhkii tietoyhteiskunnassa. Seuraava sivusto sentään toimi moitteettomasti:
https://www.posti.fi/fi/postinumerohaku
 

Kommentit (1 kpl)

  • Nimetön

    Hyvä, että toit julki monen työssä olevan tietotason. Samaan aikaan fiksuja ja sivistyneitä ihmisiä on pätkätöissä tai työttöminä. Yleissivistys ja toisen kotimaisen kielen taito tuntuu kaikkoavan yhä kauemmaksi bittiavaruuteen. Onneksi postin työntekijät, joiden palkkaa yritettin laskea, osaavat sentään hommansa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*