Veera

Myrskyn jälkeen

Getan iso havupukki kaatui myrskyssä ja valonheitinkin melkein. Kuva: yksityiskokoelma


Myrskytuhojen raivaus jatkuu. Nyt on alkanut valjeta, kuinka vähällä itse pääsi, kun voi seurata uutisista, miten edellen on nelinumeroinen määrä talouksia vailla sähköä.
Koska olin lähtenyt aamuisin töihin pimeän aikaan ja palaillut iltapimeällä, en paremmin päässyt näkemään myrskyn jälkiä ennen kuin lauantaina, kun oli vapaalla päivän näöllä. Kun avasi olohuoneen sälekaihtimet aamiaisen jälkeen, näki, että takapihani takana olevalla joutomaalla oli iso pylväskataja nurin. Mennessäni sitä ihmettelemään, näin joutomaalla heinien seassa muovisen joulupukin, joka oli myrskyn riepotuksessa päätynyt heinikkoon ties mistä.
Takapihalle oli tullut lumeen pari kattotiiltä. Ne olivat harjatiiliä omalta kohdaltani. Naapurin rouvan kohdalta katosta oli niin ikään irronnut pari kattotiiltä, mutta ne olivat jääneet katon lappeelle eivätkä tulleet maahan saakka. Samoin viereisessä talossa oli jokunen kattotiili tullut alas. Muuten alueemme oli ollut yllättävän hyvin suojassa.

Kattotiiliä oli irronnut ja komea kataja kohtasi vahvempansa Aapeli-myrskyssä, mutta isompia vaurioita sähkökatkon lisäksi asuntoalueellamme ei onneksi sattunut.


Koska piti hieman täydentää varastoja ja paikallisissa kaupoissa oli ollut työtoverien mukaan hieman välipäätä varsinkin elintarvikkeissa, kun kylmätavaraa oli massoittain mennyt sähkökatkon vuoksi haaskiolle, tein ostosretken Maarianhaminaan ja Maxingeen. Clas Ohlsonilta olivat kruunukynttilät, radion tarvitsemat patterit ja priimuskeittimet loppu. Kruunukynttiläkokoa oli jäljellä neljä adventtikalenterikynttilää. Lämpökynttiläpakkauksia oli.
Seuraavaksi katsomaan Sparhallenia. Sielläkin olivat kruunukynttilöiden kohdalla hyllyt tyhjänä, antiikkikynttilöitä oli muutama rasia jäljellä erilaisia hempeitä värejä. Lämpökynttilöitä oli jäljellä pienempiä pakkauksia, isoimmat myynnissä olleet, 50 kappaleen paketit olivat loppu. Täältä sai kuitenkin pattereita.
Lisco-kirjakaupassa oli jäljellä yksi puolen tusinan pakkaus suunnilleen kruunukynttiläkokoa olevia kyntteleitä, joten piti ostaa se. Niissä ei ollut kruunukynttilän kantaa, mutta hiukan vuolemalla, ne saa istutettua kynttelikköön. Perjantaina nimittäin ehti taas olla lyhyt sähkökatkos, joten kyllä kynttilämenekkiiin oli syytä varautua.
Maxingen urheilukaupassa ei ollut mitään retkeilytarvikkeita. Maarianhaminassa on pari kalastus-, retkeilytarvike- ja eräpuotia. Ensimmäinen löytyi kävelykadulta, Sakon mainoskyltin johdattamana. Kysyin myyjältä, onko heillä priimuskeittimiä ja ihme ja kumma, heillä oli yksi, joka oli palautunut. Heiltäkin olivat keittimet olleet loppu, mutta joku hassu oli tuonut iskemättömän pakkauksen takaisin liikkeeseen. Ostin sen ilman muuta. Myyjä kertoi, että hänen vanhempansa olivat olleet silloin (lauantaina) jo ainakin kolme vuorokautta ilman sähköjä, oli jo oikeastaan neljäs päivä menossa.
Sundin tien varressa myrsky oli repinyt postilaatikoista kansia irti, Jomalan kirkon pihassa oli pari pylväskatajaa vinossa, mutta nämä olivat varsin pieniä juttuja. Puita oli nurin kaikkialla. Näytti aika sattumanvaraiselta missä, puita oli kaatunut ja missä ne olivat jääneet pystyyn. Rakennusten päälle ei onneksi näyttänyt tulleen puita.
Liikennemerkkejä ja katuvaloja oli vääntynyt tai kääntynyt. Erään uuden paritalon ympärille pystytetty viime vuosien muodin mukainen tiivis lankkuaita oli rääkällään. Sen sijaan viereistä kiinteistöä ympäröivä perinteinen säleaita seisoi ryhdikkäänä. Tuuli oli puhaltanut se läpi, koska siinä ei ollut sellaista purjepintaa kuin lankkuaidassa.
Finströmin paloasemalla palokunta oli saanut ensi töikseen raivata oman tonttinsa, että pääsivät minnekään ulos pihamaaltaan, koska sinne oli kaatunut paljon puita. Lauantaina ja sunnutaina monet talonomistajat ovat polttaneet tuulenkaatojen oksia ja kaikenlaista myrskyn heittelemää ja pirstomaa puuta pihoillaan kokoissa. Heille on jäänyt takkapuuta siitä huolimatta yllin kyllin, kun ovat raivanneet pihoissaan kaatuneita puita.
Kaikkia sähkölankojen päälle kaatuneita puita ei ole vieläkään päästy raivaamaan ja niillä alueilla, joihin on saatu sähköt jollakin tavalla tulemaan, ne puut, joita vielä nojaa lankoihin ja pylväisiin, saavat odottaa. Kiireellisempiä ovat ne alueet, joissa ei ole vielä sähköjä laisinkaan. Osa paikoista on hankalakulkuisissakin paikoissa.
Finström-Getan seurakunnan kirkkoherra Jon Lindeman muistikin loppiaisaaton saarnassaan myrskytuhoista kärsiviä ja ja yötä päivää raivaustyössä raatavia. Finströmissä ja Getassa on paljon omenatarhoja, mutta ne olivat säilyneet hyvin, koska omenapuut on pidetty matalina eikä niitä ole päästetty muutenkaan kasvamaan isoiksi. Maantiellä sen sijaan on ollut hirveä määrä tielle kaatunutta puuta raivattavana. Paikoitellen metsissä näytti olevan enemmän puuta maassa kuin pystyssä.
Metsureilla riittää töitä pitkäksi aikaa. Metsissä on paljon puuta kaatunut aivan luokonaan, ja hankalia kohteita, joissa monta puuta on jäänyt konkeloon toisiinsa nojailemaan. Suurin osa puista on kaatunut juurakoineen, sillä monesti ne ovat ohuessa maassa kallion päällä. Jonkin verran on myös katkenneita puita.
 

Godbyn arboretumiin ei ehkä lähiaikoina kannata mennä retkeilemään. Kuva: yksityiskokoelma.


Muutaman tyytyväisen näin tänään aamupäivällä. Mustarastaat löysivät myrskyn jälkeen paljon nokittavaa maasta. Omasta kämpästä sähköt olivat poikki vähän yli vuorokauden ja vähän kylmä ehti tulla, mutta palon helpommalla pääsi kuin moni muu.
Priimuskeittimeen tutustuin ja testasin sen nyt, kun voi rauhassa katsoa, ei ole mitään hätää ja pakkotilannetta. Hyvin toimi ja sai koe-erän teevettä keitettyä. Sähkökatkon aikana erityisen keljulta tuntui juuri se, ettei saanut mitään lämmintä kupuunsa. Nyt on varauduttu paremmin.

Joulupukki makasi talon takana olevassa heinikossa. Mistä muoviukko on sinne lentänyt, ei ole tiedossa. Naapuri nosti sen talon päätyyn.

Kommentit (1 kpl)

  • Hanna

    Kaikkien olisi hyvä lukea ja ottaa opiksi varautumisesta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*