Veera

Luontopolku jäi luonnon jyräämäksi

Valkopäinen tolppa kaatuneen puun ja kannon välissä on ollut luontopolun reittimerkki. Tästä eteenpäin polku on hävinnyt kaatuneiden puiden alle. Kaikki kuvat: yksityiskokoelma.


Godbyn arboretum ja luontopolku ovat paikoin läpipääsemättömiä. Syy on tammikuun toisena päivänä riehunut Aapeli-myrsky.
Tiet raivattiin jo myrskyä seuraavina päivinä ja sähköverkotkin saatiin pian kuntoon. Metsissä on raivattavaa vielä pitkäksi aikaa. Kevätpäivinä yksityiset maanomistajat ovat poltelleet kokkoja sitä mukaa, kun ovat saaneet pihapiiristään ja omilta mailtaan tuulenkaatoja raivattua.
Godbyn kylässä ei kovin paljon nähtävvyyksiä ole ja arboretum ja siellä kulkeva luontopolku ovat olleet harvoja käyntikohteita. Tieto 1930-luvulla perustetun arboretumin tämänhetkisestä kunnosta ei ole kiirinyt Visit Ålandin sivuille asti. (”Godby Arboretumin halki johtaa helppokulkuinen metsäpolku.”) http://www.visitaland.com/fi/nae-koe/vaellus/godby-arboretum/

Arboretumin luontopolku ei ole enää ihan niin helppokulkuinen kuin matkailusivustolla kerrottiin.


Arboretumia ylläpitää maakuntahallinnon skogsbruksbyrå, metsänviljelytoimisto, jolla lienee myrskytuhojen jäljiltä tehtävää enemmän kuin lääkäri määrää. Luontopolun alkupäähän on tuotu iloitustaululle lappu, jossa tiedotetaan, että polulla kulkeminen tapahtuu nykyään omalla vastuulla.
Nähtäväksi jää, saadaanko ennen sotia perustettu arboretum vielä siihen kuntoon, että siellä pääsee liikkumaan. Tulevan kesän matkailusesonkia varten se ei missään tapauksessa ehdi.

Maantien läheisyydestä oli raivattu tielle kaatuneet puut. Kahden euron kolikko kannolla antaa osviittaa siitä, minkä kokoisia puita myrskyn takia tuhoutui, pienemmistä puhumattakaan.


Ilman muuta luontopolun varteen voisi jättää kaatuneitakin puita lahoamaan ja siten ravitsemaan metsämaata ja pitämään yllä luonnon monimuotoisuutta. Myrskyn jäljetkin ovat osa luonnon kiertokulkua. Jos vain saataisiin polku turvalliseksi kulkea.
Nyt siellä vain on puita könällään niin paljon, että toisin paikoin sinne ei ole mitään asiaa. Puita on mennyt nurin kuin tikkunippu mikado-pelissä, ja moninkertaisten konkeloiden laukaisemiseen tarvitaan erittäin päteviä metsureita. Tällä haavaa näyttää siltä, että luonto pani matalaksi luontokohteen.
J.K.: Ahvenanmaalaisille ei ole kelvannut suomalaisten meteorologien vakiintuneen käytännön mukaan nimipäiväkalenteriin perustuva nimi. Tammikuun toinen oli Aapelin päivä, mutta täällä väen vängällä puhutaan Alfrida-myrskystä. Alfridan päivää ei suomalaisesta eikä suomenruotsalaisesta almanakasta löydy laisinkaan. Riikinruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa se on, mutta ei tammikuun toisena, vaan kolmantena päivänä. Jostakin syystä suomenruotsalaisenkaan almanakan nimipäivänsankarit Gerhard ja Jerry eivät ole kelvanneet eikä riikinruotsalaisen kalenterin tammikuun toisena päivänä nimipäiväänsä viettänyt Svea.

Joitakin osia luontopolusta on säilynyt näinkin hyvin. Tässä kohtaa polkua on suojannut pohjoisesta puhaltaneilta myrskytuulilta kalliorinne. Näin mukava metsäpolku se oli muuallakin kolme kuukautta sitten ennen myrskyä.


 

Kommentit (1 kpl)

  • Nimetön

    Toivottavasti luontopolku saadaan kuntoon mahdollisimman nopeasti. Vihreillä olisi tuhannen taalan paikka tehdä ekoteko kunnostamalla polku yleiseksi hyödyksi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*