Veera

Ilmailu-5-ottelun naisten sarjan voitti Brasilia

Päätöspäivä ilmailu-5-ottelun avoimissa PM-kisoissa Liettuan Kaunasissa oli helteinen. Päivän ohjelma oli pakokilpailu eli kokonaisuus, joka käsittää esteradan ja suunnistuksen. Molemmat lajit pisteytetään erikseen. Esteratakilpailu käytiin LAFSissa eli Divisioonankenraali Stasys Rastikiksen liettualaisten asevoimien koululla.
Naisten sarjassa kovimman tuloksen teki esteradalla Brasilian Ellen de Souza. Hän veti radan puhtaasti aikaan 2.21,4. Naisten ja miesten kilpailussa on hieman eroavaisuuksia, joten tulokset eivät ole vertailukelpoisia miesten kanssa. Naiset jättivät väliin ns. rohkeusesteen, miehet juoksivat ohi tsikaanista. Näin päätti tekninen kokous avajaispäivänä.

Brasilian Ellen de Souza selvitti irkkupöydän.


Ennen de Souzaa kovinta vauhtia olivat pitäneet Norjan Stine Sjo ja Tanskan Ninna Toxvig Hansen. Norjan Inger-Marie Hoberg suoriutui radasta sujuvasti ja hänen aikansa 2.26,4 riitti toiseen sijaan.
Kolmanneksi näytti yltävän heti Hobergista seuraavana radan juossut Ruotsin Karoline Bladh. Bladh on toisen polven viisiottelija. Hänen isänsä Urban Bladh oli Ruotsin menestyksekkäässä joukkueessa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.
”Isä tuli iloiseksi, kun kuuli, että olen ryhtynyt treenaamaan ilmailu-5-ottelua. Ei minua mitenkään siihen kotoa ohjattu”, Karoline Bladh kertoi viime syksynä Upsalan PM-kilpailuissa osallistuessaan ensi kertaa virallisiin kansainvälisiin kilpailuihin. Karoline oli kuullut, että hänen isällään juuri esterata olisi ollut vahva laji ja ehkä juuri siksi kyseinen laji on Karolinellakin tulosluettelossa se, mistä hän sai eniten pisteitä.
Bladhilla ei kuitenkaan ollut lopulta asiaa kolmen kärkeen sillä Norjan Anniken Milhahn teki ajan 2.29,8 ja ohitti ruotsalaisen tuloslistalla.
De Souzan pisteet esteradalta olivat peräti 1222. Se riitti kokonaiskilpailun toiseen sijaan. Hoberg sai pisteitä 1122 ja sillä pääsi kokonaiskilpailun neljänneksi. Milhahnin esteratapisteet olivat 1054 ja sillä mentiin kokonaiskilpailussa kuudenneksi.
Ennen viimeistä lajia naisten kilpailua johti Brasilian Mariana Spierr Laporte. Hän oli aiemmista lajeista (ammunta, miekkailu, koripallon käsittely, esteuinti) saanut niin hyvät pisteet, että ne riittivät pitämään hänet johdossa, vaikka esterata olikin tuskien taivalta. Norjan Sjo oli kokonaiskilpailussa tässä vaiheessa vielä pronssissa kiinni.
Päätöslajissa eli suunnistuksessa de Souza oli ensimmäinen, joka löysi tiensä maaliin. Rata oli perhosrata, naisille noin viiden kilometrin mittainen, miehille kuutisen kilometriä. Miesten ja naisten tulokset eivät siis ole verrattavissa toisiinsa. Suunnistuskilpailu käytiin Kacergineksen metsässä, joka sijaitsee Kaunasin ulkopuolella.
De Souza ei saanut kauan pitää suunnistuksen voittoa hyppysissään. Sillä seuraavaksi metsästä tulivat norjalaiset Sjo, Milhahn, Hoberg ja Ane Thea Kristoffersen. Heistä Milhahn teki parhaan ajan 1,13.54. Hän ohitti de Souzan tuloksen, joka oli 1,15.29. Kristoffersen oli meni kolmanneksi ajallaan 1,17.35.

Norjan Anniken Milhahn voitti suunnistuksen.


Lopuilla osallistujilla ei ollut kärkipaikkoihin mitään jakoa. Muutama jäi kokonaan pisteittä, sillä yksi diskattiin ja kahdella meni niin paljon aikaa, että pistetaulukko näytti nollaa. Suunnistuksessa kuten esteradallakin ihannetulos, josta annetaan tuhat pistettä, on viiden parhaan suorituksen keskiarvo.
Koska pakokilpailun osiot pisteytetään erikseen, ilmailu-5-ottelussa on oikeastaan kuusi lajia. Loppupisteisiin lasketaan kunkin kilpailijan viisi parasta lajia, heikoin jätetään rätingeistä pois.
Naisten sarjassa lopulliset tulokset olivat sellaiset, että voiton vei Brasilian Ellen de Souza kokonaispistemäärällä 4940. Häneltä jätettiin pois koripallotulos. Osalajeista hän voitti sekä ammunnan että esteradan.
Hopeaa sai niin ikään brassi, Mariana Spier Laporte. Laporten loppupisteet, joista unohdettiin suunnistus, olivat 4719. Laporte voitti miekkailun ja uinnin.
Pronssille ylsi lopulta Norjan Inger-Marie Hoberg. Hänen kokonaispisteensä olivat 4569. Hobergin lopputuloksesta jätettiin pois koripallon käsittely. Hän oli kakkonen miekkailussa, esteradalla ja jakoi toiseksi parhaan tuloksen ammunnassa Laporten kanssa.

Naisten sarjan voittajakolmikko: Norjan Inger-Marie Hoberg, Brasilian Ellen de Souza ja Mariana Laporte.


Varsinaisessa PM-kilpailussa muut Pohjoismaat saivat nuolla näppejään. Norja vei kaikki mitalit. Hoberg voitti, Milhahn oli toinen ja Kristoffersen kolmas. Joukkuekisassa Norja ykkönen (Hoberg & Milhahn) vei voiton, Norja kakkonen (Kristoffersen & Sjo) sai hopeaa ja Ruotsi (Ida Lundkvist & Tasha Josefsson) sai pronssia.
Avoimen kilpailun joukkuetuloksissa Brasilia (de Souza & Laporte) oli ilmiselvä voittaja, Norja I tuli toiseksi ja Norja II kolmanneksi. Tunteellinen Ellen de Souza liikuttui kyyneliin vastaanottaessaan mitalinsa ja muut palkinnot, jotka jakoi Liettuan ilmavoimien komentaja Dainius Guzas.

Liettuan ilmavoimien komentaja Dainius Guzas (tumma univormu) ojentaa palkinnon Brasilian voittoisalle joukkueelle. Vasemmalla Norjan pronssijoukkue Ane Thea Kristoffersen ja Stine Sjo, Brasilian joukkueessa Ellen de Souza ja Mariana Laporte.


 

Kommentit (1 kpl)

  • Nimetön

    Kiva lukea monilahjakkaitten naisten urheilullisista suorituksista vaativassa lajissa. Hyvä, että tuodaan esiin suppeamman piirinkin urheilusaavutuksia. Kiitos kirjoittajalle, tämä on hienoa pr-tiedottamista monelta kantilta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*