Veera

Hotelli paloi maan tasalle

Godby Hotell Finströmissä paloi tänä aamuna tyystin. Hotelli ei ole ollut toiminnassa muutamaan vuoteen. Henkilövahingoilta on tiettävästi vältytty.
Puoli viiden aikaan aamulla palokunta sai hälytyksen kohteeseen, mutta hotellia, jonka vanhin osa oli rakennettu 1846, ei pystytty pelastamaan. Nya Ålandin toimittaja Veronika Åströmin haastattelussa pelastuspäällikkö Lennart Johansson kertoi palon alkaneen rakennuksen keskeltä, mutta palokunnan saapuessa paikalle myös molemmat rakennuksen siivet olivat savunneet.
Palon syttymissyy ei ole vielä tiedossa ja poliisi toivookin, että yleisö ilmoittaisi paloon liittyvistä havainnoistaan. Rakennuksesta sähköt oli kytketty pois päältä, joten sähkölaitteen vika ei kuitenkaan vaikuta kovin todennäköiseltä alkusyyltä palolle.
Historiallinen rakennus oli Godbyn taajaman vanhimpia, ellei vanhin. Alkujaan vanhin osa oli rakennettu sairaalaksi ilmeisesti itsensä Engelin, joidenkin lähteiden mukaan Ernst B. Lohrmanin piirustuksilla. Bomarsundissa keisarivallan aikana sijainneen venäläisen varuskunnan tarpeisiin. Ennen Maarianhaminan perustamista Godby oli Ahvenanmaan keskuspaikka.
Sairaalan perustamisen aikoihin tutkija Conny Anderssonin mukaan tavallisimpia sairauksia olivat muun muassa tuberkuloosi ja Krimin sodan jälkeen 1860-luvulla puhkesi malariaepidemia. Varuskunnan vaikutusta katsottiin olevan myös sukupuolitautien esiintymisen seudulla. Toimintansa alussa sairaalassa oli vain kaksitoistapaikkainen.
Hotellitoiminta on lakannut tällä vuosikymmenellä ja yhtiö on tehnyt konkurssin. Nykyinen omistajapariskunta on ollut mukana saarimaakunnassa suurta huomiota saaneessa oikeusjutussa, jossa heille luettiin tuomio työsyrjinnästä.
Onnettomuuspaikalla ei töllistelijöitä kaivata, mutta koska paloalue sijaitsee sen tien varressa, joka on oikeastaan ainoa mahdollinen reitti päästä arkena omalle työmaalle, kävin katsomassa, onko tie käytettävissä vai onko se pelastus- ja raivaustöiden vuoksi suljettuna.
Hotellialue oli puolenpäivän aikoihin sulkunauhoin eristettynä eikä se haitannut liikennettä von Knorringsvägenillä, sillä hotelli ei sijainnut aivan tien varressa, vaan pihatien päässä ja tien ja hotellin välissä on ollut uimaallas alue, jonka vesiliukumäki seisoo tyhjän panttina. Yksi vaja näkyi säilyneen palolta ja pelastuslaitos oli saanut estettyä paloa leviämästä naapurustoon.
Tässä vaiheessa hotelli oli jo palanut kivijalkaan. Vain savupiippuja törrötti pystyssä, lieskoja löi vielä jostakin, mutta kaksi kaivinkonetta oli jo raivaamassa raunioita.
Ahvenanmaalainen maakuntalehti Nya Åland julkaisi kuvasarjan palopaikalta:

Godbybranden från början till slut


Kuva 31 esittää aika hyvin tilannetta siinä vaiheessa, kun kävin katsomassa, onko työmatkareittini käytettävissä.
Myös Hufvudstadsbladet kirjoitti historiallisen miljöön tuhoutumisesta.
https://www.hbl.fi/artikel/godby-hotell-har-brunnit-ned-inte-uteslutet-att-branden-ar-anlagd/
Muitakin uteliaita oli liikkeellä. Muuan autoilija pysäytti autonsa tien laitaan voidakseen tuijottaa palopaikalle. Paremmankin pysähdyspaikan olisi voinut valita, mihin autonsa seisauttaa kaistan tukkeeksi, sillä juuri siinä von Knorringsvägen tekee mutkan mäenrinteessä ja tien laidassa on lisäksi puustoa haittaamassa näkyvyyttä.
Åland-lehden mukaan paikkakunnan nuorisoa tiedetään pitäneen suojaisaa hotellialuetta kokoontumispaikkanaan silloin, kun eivät ole halunneet tulla nähdyksi ja asiattomat oleskelijat ovat myös murtautuneet rakennuksiin ja jäljistä päätellen siellä on vandalismin lisäksi pidetty juominkeja ja tupakoitu. Poliisi on toisinaan yrittänyt puuttua asiaan, mutta luvattomat oleskelijat ennättäneet livistää.
Muita lähteitä: Conny Andersson: Godby Apotek 1834-2015; sanomalehti Åland

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*