Veera

Honkasalolle toinen sija viisiottelun miekkailussa

Ilmailu-5-ottelun alueellisten kilpailujen miekkailu kesti tuntikausia. Kisa saatiin päätökseen seitsemältä illalla. Suomen edustajat Mikko Honkasalo ja Lauri Ikonen pärjäsivät erinomaisesti: Honkasalon nimi komeilee tulosluettelossa kakkostilalla ja Ikonen oli yhdestoista.

Espanjan Jesus Ramos ja Suomen Mikko Honkasalo kävivät kovan ottelun miekkailuradalla. Matsi pättyi Ramoksen voittoon.


Ilmailu-5-ottelun miekkailussa aseena on kalpa. Erä katkeaa, kun jompikumpi miekkailijoista on saanut pistettyä vastustajaa kolme kertaa tai kun kaksi minuuttia on täynnä. Jokainen kilpailija ottelee kerran kaikkia muita vastaan. Naisten sarja on sen verran vähäväkisempi, että siellä kilpailijat joutuvat ottelemaan kolmasti toisiaan vastaan, jottei tuloksista tulisi liian sattumanvaraisia.
Honkasalo on kokenut viisiottelija ja juuri miekkailussa kokemus on valttia. Voittajat ovat lähes aina pitemmän linjan ottelijoita. Tuoreet ottelijat pärjäävät miekkailussa yleensä lähinnä siinä tapauksessa, että heillä on ennestään miekkailutaustaa.
Pistelaskussa ottelijan saamie voittojen määrä muutetaan ottelupisteiksi. Voitokkain oli tällä kertaa Brasilian Frederico Brito, joka voitti 28 vastustajaansa. Honkasalo, Ukrainan Dmitro Kmetjuk ja Ruotsin Filip Magounakis ylsivät kukin 27 voittoon. He saavat tietysti saman määrän ottelupisteitä, mutta tulospalvelu kaiveli ottelupöytäkirjoista heidän keskinäisiä voittojaan ja häviöitään, jotta sai heidät tuloslistalla muodollisesti johonkin järjestykseen.
Varsinaisia miekkailutuomareita ei ollut erikseen hankittu kilpailuihin, jotka pidettiin hyvin niukalla budjetilla. Kilpailupaikkana oli Upsalan varuskunnan liikuntasali. Matseja tuomaroivat kilpailijoiden joukkuetoverit, valmentajat, joukkueenjohtajat, ja Espanjan joukkueessa oli mukana kokeneen ottelijan Jesus Ramoksen puoliso Isabel, jonka Ramos ilmoitti tekniselle kokoukselle heti ensimmäisenä päivänä päteväksi miekkailutuomariksi. Isabel hyväksyttiin ilman muuta tuomaroimaan ja hän urakoikin lukuisia matseja sen sijaan, että olisi ollut vain turistina paikalla.
Virallisissa kansainvälisen sotilasurheiluliiton CISMin MM-kilpailuissa näin joustava toiminta ei taida ihan onnistua, että kilpailijatkin pääsevät tuomitemaan toisiansa, mutta tuomarityöskentelystä ei tullut valittamista. Jos joku olisi toiminut puolueellisesti, siitä olisi jäänyt kiinni saman tien ja saanut pelkkää haittaa itselleen ja joukkueelleen.

Kun kaksi joukkuetta on saanut välinsä selviteltyä kalpa kourassa, on laulujen ja huutojen vuoro. Brasilian Gabriel Todesco, André Kuroswiski ja Joel Belo tervehtivät musisoimalla. Norjan joukkue kuuntelee. Ruotsalaisia varten brassit olivat jopa opetelleet laulamaan Pienet sammakot (Små grudorna).


Naisten sarjassa voittoisin oli Norjan Inger-Marie Hoberg. Hänelle merkittiin tilastoihin 23 voittoa. Ruotsin Ida Lundkvist oli toinen ja Ukrainan Anastasia Kushnerova kolmas, mutta Lundkvistin ja Kushnerovan voittojen määrät olivat samat, 18 voittoa.
Hoberg kartutti pistetiliään 1210 pisteellä, Lundkvist ja Kushnerova saivat 1000 pistettä. Miesten sarjan voittaja Brito sai pisteitä 1128, Honkasalo, Kmetjuk ja Magounakis 1096 pinnaa per pää ja tonnin rajan rikkoi myös Ramos 26 voitolla, josta sai 1064 pistettä sekä Ecuadorin Xavier Pabon, jonka tulos oli 24 voittoa ja 1000 pistettä.
Neljän lajin jälkeen Norjan naisilla oli kolmoisjohto. Ykkösenä oli Anniken Milhan, joka voitti ammunnan, kakkosena koripallon käsittelyn voittaja Stine-Therese Sjö ja miekkailun voittaja Hoberg kolmantena. Miesten sarjassa kärkipaikkaa piti Kmetjuk, Brito oli toisena ja Briton maanmies André Kuroswiski kolmantena.

Kilpailijoiden pitää tehdä kuittaukset ottelupöytäkirjaan. Brasilian Ellen Souza, ruotsalaiset Karoline Bladh ja Ida Lundkvist pöydän luona. Taustalla naisten sarjaa johtava Norjan Anniken Milhan. Bladh on toisen polven viisiotteliija.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*