Veera

Hengailua Hangossa

Hangon kesäsesonki on käynnistynyt, ja nähtävää ja koettavaa on kauniissa merenrantakaupugissa yllin kyllin. Hango kirjastossa kävimme katsastamassa Roskapostia Hangosta -näyttelyn, jossa hyvin havainnollisella tavalla kerrottiin meren ja rantojen roskaantumisesta.
Näyttelyn tekstit olivat kalan muotoisia tietoiskuja. Kuva: yksityiskokoelma.
Näyttely koostuu tietoiskuista ja meren rannalta kerätystä roskasta. Kenkiä, ilmapalloja, massoittain tupakantumppeja, pullonkorkkeja ja muuta roinaa on pöyristyttävät määrät.

Tupakantumpeista tulee ympäristöön mikromuovia. Tumppeja löytyy rannoilta yllin kyllin, se on kaikkein yleisin roskatyyppi. Kuva: yksityiskokoelma.


Hangossa useimmiten tuulee lounaasta ja yksi kanisterista tehty äyskäri oli pystytty jäljittämään Saksasta asti Suomen rannoille ajautuneeksi. Näyttelyn piti olla jo loppunut, mutta se oli saanut jatkoaikaa.

Näyttelyn roskat olivat pelkästään Hangosta ja kerätty lyhyessä ajassa. Kuva: yksityiskokoelma


Myös Hangon museossa oli ympäristöteemainen näyttely, jossa kerrottiin ympäristön suojelusta ja luontoharrastuksesta vuosikymmenten varrelta. Greta Thunbergista ja koululakkoilevista teineistä uutisoitaessa tuntuu unohtuvan, että työtä ja tuloksekasta sellaista on ympäristön hyväksi tehty jo ennenkin.
Hangon museon näyttely nosti esille erityisesti Tvärminnen eläintieteellisen tutkimusaseman amanuenssin Kalevi Keynäksen mittavan elämäntyön. Keynäs (1934-2018) oli vastustamassa menestyksekkäästi Nesteen öljynjalostamon rakentamista aivan tutkimusaseman viereen 1970-luvulla. Hän oli aloitteellinen myös arvokkaiden luonnonsuojelualueiden perustamisessa ja antoi vuosikymmeniä asiantuntija-apuaan kaavoituskysymyksissä. Suomen Luonnonsuojeluliiton kunniajäsenyys hänelle myönnettiin 2010.
Hangon taiteilijaseuran näyttely kaupungintalon galleriassa oli monipuolinen. Matkailijatkin olivat löytäneet tiensä keskeisellä paikalla sijaitsevaan näyttelytilaan, ajoittain ruuhkaksi asti.
Miellyttävä ja rento tilaisuus oli jännityskirjailija Matti Remeksen uusimman romaanin julkaisu. Julkkareita vietettii kävelykadu neräässä liiketilassa. Kirjailija oli tietenkin itse paikalla. Hankoon sijoittuviin dekkareihin erikoistunut kertoja julkaisi nyt kymmenennen Ruben Waara -kirjansa, Periaatteen mies.
Samassa tilaisuudessa oli etevän hankolaisen valokuvaajan Tapio Kekkosen valokuvanäyttely. Kekkosen otos nähdään nimittäin Remeksen uutuuskirjan kansikuvana. Hänen työtään oli myös Remeksen edellisen romaanin kansikuva.
”Kustantaja pyysi Tapsalta Hanko-aiheisia kuvia. Tapsa lähetti niitä parikymmentä, joista kustantaja valitsi tämän”, hyväntuulinen Matti Remes valotti kirjansa ulkoasun taustoja.

Matti Remes oli esittelemässä uutuuskirjaansa. Kirjan kansikuva on Tapio Kekkosen otos kuten taustalla näkyvät kuvatkin.


Remes kertoi, että hän oli toistakymmentä vuotta sitten kirjoittanut romaanin Islantilainen syleily, jonka näyttämönä ei ollut Hanko. Sen jälkeen hän oli totesi, että on parempi tuoda Ruben Waara kiireesti takaisin Hankoon ratkomaan rikoksia.
Myöhemmin lauantaina iltapäivällä tarjoutui vielä tilaisuus katsella Audi kevytregattaa. Rantakallioilta löytyi mainio istuskelupaikka, jossa saattoi seurata purjehdusta ja rannan tuntumassa kalastelevaa tiiraa. Maakrapuna en purjehduksen hienouksista juuri ymmärrä, mutta jollaparvi meren aalloilla kesäpäivänä on miellyttävää katseltavaa. Näkymistä voi nauttia, vaikkei olisikaan asiantunteva.

Kevytregatta käynnistyi iltapäivällä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*