Veera

Brasilia aloitti voitokkaasti ilmailu-5-ottelussa

Sotilasilmailun viisiottelun vuoden tärkein kilpailu on parhaillaan käynnissä Upsalassa. Kilpailu alkoi tänään Bälingen ampumaradalla ilmapistooliammunnalla. Muut viisiottelun lajit ovat uinti, miekkailu, koripallon käsittely ja pakokilpailu, joka koostuu esteradasta ja suunnistuksesta.

Norjan Anniken Milhan voitti ammunnan naisten sarjassa. Frank Sandberg ylsi miesten sarjassa kolmanneksi. Kilpailua pääsi seuraamaan lasin takaa, sillä varsinaisella ampumaradalla ei ollut tilaa yleisölle.

Brasilia otti kilvassa kaksoisvoiton ja seuraavat kaksi tilaa menivät norjalaisille. Naisten sarjassa Norja rohmusi peräti kolmoisvoiton.
Alun perin kilpailut oli tarkoitus pitää keskikesällä, mutta Ruotsissa ilmavoimilla oli muita kiireitä ja kisat siirrettiin syksyyn. Tänä vuonna ohjelmassa ei ole MM-kilpailuja, avoimet PM-kilpailut olisi oikeastaan ollut Liettuan vuoro järjestää, mutta niitäkään ei tullut, joten Ruotsi järjestää ns. alueelliset kilpailut, joissa ovat mukana kaikki aktiiviset viisiottelumaat, jotka tällä hetkellä pystyivät lähettämään kilpailijoita Upsalaan. Ruotsalaiset yrittivät työntää syyn PM-kilpailujen puuttumisesta suomalaisille, jotka olisivat aiheuttaneet jonkin väärinkäsityksen tms. mutta väite oli niin hoopo, ettei siitä viitsitty edes keskustella.
Kilpailujen pitäminen syksyllä, teki muutamille maille osallistumisen onglemaattiseksi. Suomessa puolustusvoimissa on tällä hetkellä sen verran kiireitä joukkojen koulutus- ym. toiminnassa, ettei pystytty lähettämään kilpailuihin kuin kaksi miestä. Lauri Ikonen ja Mikko Honkasalo ovat Suomen edustajat. Tanskalaisilla on meneillään organisaatiomuutos, joten sieltä ei ehtinyt yksikään kilpailuihin.

Suomen Mikko Honkasalo (keskellä) ampui samassa erässä kuin miesten sarjan nelonen Joachim Eide ja naisten sarjan nelonen Ida Lundkvist. Kuva on otettu hieman ennen kilpasarjojen ampumista.

Turkissa on viisiotteluporukassa verenvaihdos meneillään. Siellä on nuoria ottelijoita tulossa, muttei vielä näihin kisoihin, joihin ei saatu myöskään vanhoja viisiottelijoita. Turkkilaisten on tarkoitus olla mukana taas ensi vuonna sotilaiden maailmankisoissa Kiinassa. Uutena maana sen sijaan on tänä vuonna kilpailuihin lähtenyt Ukraina, joka 2016 Tikkakosken PM-kilpailuissa oli mukana tarkkailijamaana.
Kiina, joka on ensi vuoden kisaisäntä, lähetti menestyksekkään joukkueen Brasilian avoimiin mestaruuksiin, muttei Ruotsiin. Kiina haluaa ilmeisesti yltää samaan kuin viime maailmankisat järjestänyt Etelä-Korea 2015 ja asettaa oman joukkueen jokaiseen lajiin. Korealaisten kiinnostus näyttää lopahtaneen kotikisojen jälkeen.
Ammunta järjestettiin sekaerissä, miehet ja naiset samoissa erissä. Ensimmäisessä erässä, jossa Ikonen kilpaili, paras ampuja oli Norjan Eskil Stein 174 pisteellä (20 ls). Toisessa erässä Honkasalon kanssa kisannut Norjan Joachim Eide pani paremmaksi ja sai 178 pinnaa. Kolmannessa erässä kärkituloksen teki Brasilian André Kuroswiski, joka saalisti 180 pistettä.Ukrainan Dmitro Kmetshuk pudotti Steinin mitaleilta 177 pisteellään.
Jännitys säilyi kuitenkin loppuun asti, sillä voitto ratkesi vasta viimeisessä erässä. Norjan Frank Sandberg nousi ammunnan pronssille 179 pisteellään. Voiton vei Brasilian Frederico Brito, jonka tulos oli 185 täppää.

Aina hyväntuulinen Brasilian Frederico Brito oli tavallistakin iloisempi voitettuaan ammunnan.

Naisten sarjassa tarkin ampuja oli Norjan Anniken Milhan, jonka tulos oli 173 pistettä. Toiseksi tuli Inger-Marie Hoberg ja kolmanneksi Stine-Therese Sjo, molemmat hekin norjalaisia.
Viisiottelussa kaikkien lajien tulokset on pisteytetty ja ammunnankin tulokset muunnetaan ottelupisteiksi. Naisilla ja miehillä on sama pistetaulukko ammunnassa. Brito sai pistetililleen ammunnasta 1125 ottelupistettä, Kuroswiskille 1050, Sandbergille 1035. Muita tonnin rajan rikkoneita olivat Eide ja Espanjan David Arrese 1020 pisteellä ja Stein 1005 pisteellä. Naisten sarjan voittaja Milhan sai 945 pistettä.
Ammunnan jälkeen kilpailu jatkui koripallon käsittelyllä.