Ullis R. Urgent

Tuliset terveiset krematoriosta

Uunituore kirja

Kamera ikuistaa viimeisen kohtauksen ihmisestä kuoleman jälkeen. Tästä eteenpäin kaikki on arvokasta logistiikkaa.

Hietaniemen Krematorio Helsingissä on Suomen vanhin, se aloitti toimintansa 24.3.1926. Ensimmäistä tuhkausta oli edeltänyt Ruumiinpolttoyhdistyksen ”tulisieluinen” toiminta polttohautauksien puolesta. Viime viikolla julkaistiin kirja Tulisieluja. Krematoriosäätiö 1889 – 2017. Kirjoittaja on historioitsija Nicolas von Kraemer. Kirja kertoo ruumiin polttamisen kannattajien ja kirkon, valtion ja vakiintuneitten hautaustraditioiden välisestä kamppailusta. Tulisielut perustivat jo vuonna 1889 yhdistyksen ja katsoivat, että ”teollistuneessa ja rationaaliseen ajatteluun suuntautuneessa Euroopassa elämän rituaalit voitiin taas yhdistää kuoleman rituaaleihin, joissa tulella oli keskeinen merkitys. Hygieniavaatimukset, teknologian palvonta, taikauskoisuuden väistyminen ja vahva usko tulevaisuuteen saivat tuhkauksen kannattajat edistämään paluuta puhdistavaan tuleen”.

Hietaniemen krematoriosäätiön toimitusjohtaja Mikael Wilén esittelee siunauskappelin seinän takana olevia tiloja.

Kappelista vainaja siirretään tekniseen tilaan odottamaan tuhkauslupaa. Arkkuja säilytetään kylmävarastossa

 

Uunin luukku avataan, kun lämpötila on 800 astetta. Arkun sisäänvienti kestää maksimissaan 30 sekuntia, tuhkaukseen menee arkun koostumuksesta riippuen noin tunnin verran.

Krematoriossa käytetään huipputeknologiaa. Uunit ovat Ruotsista ja venäläinen makaasu polttaa ylä- ja alapolttimella ruumiin arkkuineen. Ensin uunit ajetaan sopivaan lämpötilaan puhaltamalla kuumaa ilmaa uuniin. Poltto alkaa, kun uunissa on saavutettu 800 astetta. Korkea lämpötila tuottaa puhtaan palamisen. Lämpötila vaihtelee, esimerkiksi tuhkaus mäntyarkussa  kestää noin tunnin kun lämpötila puun palamisen johdosta nousee 1100 asteeseen. ”Mäntyarkku on itseasiassa poltossa kaikkein energiatehokkain ” kertoo Mikael Wilén. ”Esimerkiksi pahviarkuissa arkku palaa nopeasti ja varsinainen polttoaika pitenee. Ajatus siitä, ettei polttohautaukseen tarvita kallista arkkua, on väärä. Hautausmuodot yhtä arvokkaita. ”

Palamiskaasut, jotka nousevat uunista poistolaitteiden ja suodattimien kautta Helsingin taivaalle, ovat ympäröivää ilmaa puhtaampia.

Savukaasut kulkevat filttereiden kautta ja ongelmajätteet kuten supermyrkyt dioksiini, furaanit ja elohopea toimitetaan Ekokemiin. Hintaa ongelmajätteistä kertyy vuosittain 25000 euroa. Suuri ongelma vielä muutama vuosi sitten olivat arkuissa yleisesti käytetyt polyesterikankaiset vuoraukset ja somisteet, jotka Krematoriosäätiön ja arkkuvalmistajien yhteistyön tuloksena jäivät pois käytöstä.

Polton loputtua kolataan tuhka jäähtymään ja tuhkankäsittelykone erottelee jäänteistä myös kovat metallit. Jäljelle jää lääketieteen käyttöön edelleen soveltuvaa metallia, esimerkiksi lonkkaniveliä, kipupumppuja ja tahdistimia. Metalli myydään Hollantiin kierrätettäväksi ja tuotto jaetaan Punaiselle ristille. Tänä vuonna lahjoituksen saavat, myös Syöpäsäätiö ja veteraanijärjestetöt.

Jokaiseen tuhkaukseen laitetaan kolikko, jossa on järjestysnumero ja näin voidaan aina varmistua siitä kenen tuhka on kyseessä.

Hietaniemen krematoriossa on poltettu jo noin 180 000 vainajaa. Jokaiseen tuhkaukseen laitetaan kolikko, jossa on järjestysnumero, jonka avulla voidaan aina varmistua siitä kenen tuhka on kyseessä. Kun vainaja otetaan vastaan krematoriolle, jo silloin käytössä on tunnistusmetodi jossa jokaiseen arkkuun laitetaan myös tarra.

Uunien tuottama lämpö kierrätetään kuumaksi vedeksi, noin 3500 litraa jäähdytysvettä lämmittää kappelia. Energian tuotto ei kuitenkaan riitä vuoden kylmimpinä aikoina, vaan Krematorioissa tarvitaan lisälämmintintä.

Hietaniemessä suoritetaan vuosittain 2300 tuhkausta, koko maassa krematorioita on 23. Ruumiinpolttoon ei ole ammattikoulutusta, vaan kaikki ammattilaiset oppivat työn kautta tarvittavat taidot. ” Ohjelmoimme itse koneita ja olemme yhteyksissä laitetoimittajiin, jotta osaamme itse hoitaa kaikki tarvittavat toimet”, kertoo toimitusjohtaja Wilén. Krematorion huoltokustannukset ovat noin 40.000 vuodessa.

Ruumiinpoltto ei ole business

Laki krematoriotoiminnasta edellyttää, että laitos toimii omakustannushintaan. Nyt vainajan polttokustannukset ovat 275 euroa, joka on alle omakustannushinnan. ”Olemme joka vuosi 100 000 miinuksella, mutta onneksi säätiömme haluaa kustantaa toimintaa. Krematoriosäätiön varainhankinta perustuu erinomaisiin osakesijoituksiin.” keroo toimitusjohtaja Wilén.

Hietaniemen uuden siunauskappelin lasimaalaus. Taiteilija Gunnar Forsstöm.1936

Arkkuhautauksen ja tuhkauksen kustannustehokkuutta on vaikea vertailla, koska krematorioita ei sijaitse tasaisesti eri puolilla maata, arkkuhautaus on yleistä Suomen itäosissa. Maankäyttö isoissa kaupungeissa on kallista, siellä  tuhkaus on suosittu vaihtoehto. Tällä hetkellä 51,25 prosenttia vainajista tuhkataan. Lain mukaan uurna luovutetaan omaisille ja tuhka tulee sijoittaa yhteen ja pysyvään paikkaan.  Sirottelu tulee suorittaa maanomistajan luvalla, omalle tontille sirotteluun pitää pyytää aluehallintoviraston lupa, joka on vaikea saada. Hautarauha on sata vuotta. Lisätietoja: http://www.krematorio.fi/fi/

Hietaniemen kansallishautausmaa

Kappelivahtimestari Hannu S. Aho esittelee hautausmaan vahtimestarin virkalippistä.

Hietaniemessä ovat haudattuina lähes kaikki Suomen historian merkittävimmät henkilöt. Varsinkin Suomen 100-vuotisjuhlavuonna on hautausmaan henkilökunnalla ollut paljon töitä virallisten vierailujen järjestelyissä. Tässä viikolla virallisen vierailun tekivät mm. Italian presidentti ja Puolan puolustusministeri. Valtiollisten hautajaisten ja muidenkin hautajaisten protokolla osataan.

Kylmäkaapit korvaavat entiset hautaholvit Hietaniemen siunauskappelissa.

 

Hautaustoimiston johtaja Pekka Lehtiö kävi noutamassa Krematoriolta uurnan Hannu S. Ahon hoiviin odottamaan omaisten noutoa ja hautausta.

Hietaniemen kansallishautausmaalla kuolemaan liittyviä toimia hoitavat monet ammattilaiset:
https://www.helsinginseurakunnat.fi/hautausmaat/hietaniemi.html
Töölön hautaustoimiston johtaja Pekka Lehtiö toimitti uurnan Hannu S.Ahon hoitoon, josta omaiset saavat sen kun maahan panon aika koittaa. https://seurakuntapalvelu.fi/

Halloween Hietaniemen hautausmaalla 2. ja 3.11.

Hietaniemi on Suomen suurin museo ja siellä kannattaa käydä monta kertaa:  Seuraavat omat opastetut kierrokseni järjestän 2. ja 3.11.  Teemana: Halloween Hietaniemen hautausmaalla. Keskustelemme kuoleman kulttuureista Suomessa historiallisten henkilöiden ja heidän elämäntyönsä kautta. Kamalia tapahtuu vain Tove Janssonin haudalla, jossa ”Muumipapan urotyöt” kirjasta hiipii kummitus ja sanoo: ”Tällaisena kohtalonyönä unohdetut luut kalisevat meren rannalla… Kauhu irvistää keltaisen kalpeana kadotetun saaren yllä…” Lisätietoja: www.ullisexperience.fi

Kuvat: Ulla-Maija Rouhiainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*