Ullis R. Urgent

Sauna

Kekkonen saunassa 1

Tämä kuva on skannattu Muuramen Saunakylän projektiesitteestä. Projektin suojelija oli Suomen saunaukkojen kunkku Urko Kekkonen ja hän kirjoittaa: ”Saunassa minä rentoudun fyysisesti ja virkistyn henkisesti. Saunan leppoisa ilmapiiri synnyttää helposti sovintomieltä. Elämä ilman saunaa tuntuu minusta mahdottomalta. Urho Kekkonen”. (Kuvaaja, jos tunnistat otoksesi, ota yhteyttä!)

Saunakylän misseinä Heli Siekkinen, Maritta Pennanen ja Ulla-Maija Rouhiainen vuonna 1995

Saunakylän kaunottaria: Heli Siekkinen, Maritta Pennanen ja Ulla-Maija Rouhiainen vuonna 1995. Lähde: Rakennusvalvonta-lehti.

Muuramen Saunakylän kehittäminen matkailukohteeksi nelisenkymmentä vuotta sitten oli ehkä liian paljon aikaansa edellä. Keski-Suomen liitossa on vuosien varrella määritelty matkailustrategioita moneen kertaan, olin itsekin mukana suunnittelussa 1990-luvun puolivälissä. Silloin ehdotimme Muuramen Saunakylän kehittämistä maamme matkailukeskukseksi. Mukana oli myös Keski-Suomen matkailun tärkeä vaikuttaja Heli Siekkinen. Lukijoille tiedoksi, että olen työskennellyt matkailualalla 41 vuotta ja olen nyt urani huipulla opastamassa ulkomaisia matkailijoita (ja opettamassa).
Sauna on suomalaisen vieraanvaraisuuden keskiössä ja matkailu on kaupallistettua vieraanvaraisuutta. Suomesta puuttuu edelleen saunamuseo, joten uusi saunakylähanke Keski-Suomessa on varmasti nyt paremmin ajoitettu. Sauna on ainutlaatuinen kulttuuri-ilmiö, joka kiinnostaa kaikkia Suomessa käyviä matkailijoita, vaikkeivat he itse haluaisi kylpeäkään. Helsingissä saunakulttuuri kukoistaa ja matkailijat ovat riemuissaan.
HELSINGIN UUDET SAUNAT

saunab_harjutori

Puulämmitteisen Harjutorin saunan edustalla istuskelee joka päivä höyryäviä ukkeleita kesät talvet.

Helsingissä on ollut kysyntää yleisille saunoille. Matkailijoille ainoita esiteltäviä yleisiä saunoja ovat olleet Kallion vanhat Kotiharju ja Arla, Uunisaaren sauna ja maksukykyisille vieraille Rainer Hanhilahden perustama ihana Saunasaari. Helsingissä on ollut meneillään saunakulttuuriin uusi aalto. Matkailijat ja helsinkiläiset ovat nyt saamassa paljon uusia saunapalveluja. Ja yritykset kannattavat.

Kaikki haluavat nyt Hernesaaren Löylyyn. http://www.loylyhelsinki.fi/fi/etusivu/

Kaikki haluavat nyt Hernesaaren Löylyyn, joka valmistui kesäkuun puolivälissä.

Hernesaaren Löyly
Nyt saunoja alkaa olla useampaan makuun. Saunasta on tullut kohtaamis- ja viihtymispaikka, mutta saunan aito henkinen merkitys on kuitenkin säilynyt.
Helsingin uusin sauna on Hernesaaren Löyly, näyttelijä Jasper Pääkkösen ja kansanedustaja Antero Vartian (vihr.) yhteinen hanke.  http://www.loylyhelsinki.fi/fi/etusivu/  Löyly on suosittu kohtaamispaikka, jossa on kolme erilaista sekasaunaa (uikkarit päällä kylpijöillä) ja portaat mereen. Terassilla on paljon tilaa ja tarjoilua riittää. Löyly sijaitsee Eiranrannan tuntumassa, Helsingin kalleimmalla alueella, jonne pääsee Kampista bussilla numero 14. Sauna on myös Hernesaareen saapuville kansainvälisille risteilyvieraille aivan äärellä ja Löyly antaa erinomaisen kuvan modernista Suomesta, joka arvostaa omaa tuhansia vuosia vanhaa perintöään. Helsingissä käy kesäisin melkein puoli miljoonaa risteilymatkustajaa, joille lyhyen ajan sisällä pitää antaa mahdollisimman paljon palveluja – kannattavasti.
Löyly-rakennuksessa on toteutettu kaikki ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden uusimmat jutut. Pääsunnittelijoita ovat Avanto Oy:n arkkitehdit Anu Puustinen ja Ville Hara.   http://www.avan.to/Frameset.htm

kulttuurisauna_2

Kulttuurisauna avattiin Hakaniemenrantaan kolme vuotta sitten ja siitä tuli niin suosittu, ettei nykyään sisään päästetä kahta henkilöä suurempia seurueita.

Kulttuurisauna
Kulttuurisaunan suunnittelijat ja omistajat ovat Nene Tsuboi ja Tuomas Toivonen. Sain esitellä Hakaniemen Kulttuurisaunaa ruotsalaistoimittajalle, joka oli 9-vuotiaan poikansa kanssa tutustumassa Helsinkiin. Äiti teki perhejuttua Helsingin palveluista  ICA Kuriren-lehteen, joka on vähän samanlainen media kuin meillä ovat Pirkka, tai Yhteishyvä. Toimittaja-äiti ja poika olivat tulossa Linnanmäeltä ja pojan testauksen tuloksena Lintsi oli hieno kokemus. Mutta ei huvipuisto pärjännyt vertailussa Kulttuurisaunalle. Olin varannut pojalle pienen vastan ja siitä tuli niin tärkeä, että hän halusi viedä sen mennessään Tukholmaan. Olimme löylyssä ja meressä ja löylyssä ja meressä ja löylyssä ja meressä yli kolme tuntia. Äiti oli jo pukenut ja luki lehtiä terassilla, kun poika vielä opiskeli suomalaista saunakulttuuria. Osa saunainnostuksesta saattoi johtua siitäkin, että poika pääsi löylyyn naisten kanssa.  Nyt Kulttuurisaunaa ei mainosteta enää missään välineessä, sen suosio on ylittänyt sen kantokyvyn. http://www.kulttuurisauna.fi/
Sompasauna

Itsetehtyä saunakulttuuria Sörnäisten rannassa.

Itsetehtyä saunakulttuuria Sörnäisten rannassa.

”Helsingin yleisin sauna” on itsetehtyä kierrätysmateriaaliarkkitehtuuria ja rakennettu omin luvin joutomaalle. Sompasaunan on rakentanut saunakulttuuria harrastava yhteisö, jonka sauna on jo kertaalleen purettu, saanut purkutuomion ja nyt tänä vuonna se on saanut kunnianosoituksen: Helsingin kaupunki palkitsi saunan rakentajat Vuoden kulttuuriteko-palkinnolla.
Kaikille avoin löylypaikka on rakennettu talkoovoimin, purettu ja jälleen rakennettu, ilman minkään valtakunnan tukea. On korkea aika antaa saunojen sankareille kaupungin virallinen tunnustus”, sanoi kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander (vihr).

sauna sornainen

Sompasauna on avoinna kaikille ilmaiseksi kesäaikaan läpi vuorokauden.

poika saunassa

Wiljami Miettunen on lämmittämässä pienempää Sompasaunaa. Kaverit käyvät saunomassa säännöllisesti Sompasaaressa ja pikkusaunassa on mukavat löylyt, eikä lämmittäminen kestä kauan, kertoo Wiljami.

jäänmurtajatSompasauna sijaitsee Sompasaaressa, Sörnäisten entisen sataman alueella, johon nyt rakennetaan Kalasataman uutta kaupunginosaa. Vastapäätä saunaa avautuu Pohjoisranta ja Katajanokka, jäänmurtajat ja Ulkoministeriö.
allas
Allas
Helsingin uusin saunahanke rakentuu Katajanokalla sijaitsevalle tontille. Samaan paikkaan kaavailtiin myös Guggenheim-museota, nyt siihen valmistuu Allas, Raoul Grunsteinin aloitteesta syntynyt idea, jonka rahoitukseen osallistuu Helsingin varakkaimpia sijoittajia. Saunan ja ennen kaikkea merialtaiden sijainti Eteläsatamassa, Presidentinlinnan ja Kauppatorin kulmalla tulee olemaan erinomainen kaikenlaisille kulkijoille. Altaat kelluvat meren pinnalla ja pari niistä alkaa jo hahmottua ja kokeilemaan päästään jo elokuussa. Altaasta tulee merikylpyläkeskus. http://www.allasseapool.fi/ 

uunisaari

Uunisaaressa Juhannusaattona satoi hellästi, merivesi oli 11- asteista.

Uunisaari
Juhannusaattona opastin amerikkalaisryhmää ja kierroksemme huipentui saunomiseen Uunisaaressa. Uunisaari on Kaivopuiston edustalla, kaupungin omistamat saunat lämpiävät venäläisellä maakaasulla. Vettä tihuutteli, kaikkialla oli hiljaista, Ehrenströmintiellä ajeli hiljakseen poliisiauto.  Tällaista on Suomen pääkaupugin keskustassa ja tällaista Suomea on kiva esitellä.
P.S. Helsingin saunat ovat pientä verrattuna koko valtakunnan saunakantaan: Suomessa on saunoja arviolta pari miljoonaa, enemmän kuin autoja. Se saunamuseo ja saunakeskus olisivat edelleen aika hyvä ajatus.
Tällaista kirjoitin vuonna 1995 Rakennustieto-lehteen:saunakylä-juttu
Kuvat: Kari Rouhiainen, Ulla-Maija Rouhiainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*