Ullis R. Urgent

Lontoon katujen uudet oppaat – London Brick Lane

Graffiti Brick Lanella, Lontoossa

Entiset kodittomat opastavat matkailijoita

Opas Pete lippis päässään keskustelee nuoren saksalaispariskunnan kanssa, jotka osallistuvat opastetulle Brick Lane -kierrokselle.

Pääsin tutustumaan Lontoon East Endissä  Shoreditchin kulmilla sijaitsevaan Brick Lanen meininkiin uudella tavalla. Oppaanani oli Pete, asunnoton kaveri, joka saa osan toimentulostaan uuden sosiaalisen yrityksen Unseen Toursin kautta. Osan Peten toimeentulosta maksaa vielä yhteiskunta, mutta Pete haluaa uuden ammattinsa avulla päästä kokonaan oman elämänsä herraksi. Peten elämässä on ollut erilaisia vaiheita ja nyt hänen asiantuntemuksensa on Lontoosta syvemmin kiinnostuneiden vierailijoiden käytössä.

Sosiaalinen yritystoiminta

Giacomo Mason tekee vapaaehtoistyötä Unseen toursin talousyksikössä. Hän tekee väitöskirjaa sosiaalisesta yrittäjyydestä.

Vapaaehtoisten verkosto aloitti vuonna 2010 toiminnan Lontoossa nimellä The Sock Mob. Alunperin tarkoitus oli vain auttaa asunnottomia miehiä ja naisia ja tuoda heille lämpimiä villasukkia ja tarjota suojaa kylmyyttä vastaan. Britanniassa laki edellyttää yhteiskuntaa tarjoamaan lämpimän yösijan asunnottomille, jos lämpötila putoaa alle nollan – mutta hypotermia iskee ihmiseen jo nollan yläpuolella.
Sittemmin Sock Mob -yhteistyö asunnottomien kanssa osoitti, että avustaminen onnistuu parhaiten, kun ihmiselle annetaan mahdollisuus omaan autonomiaan. Ihmisarvo ja itsemääräämisoikeus palautetaan henkilölle ja viranomaisten puuttuminen tuen saajan elämään tehdään mahdollisimman vähäiseksi. Ihmisen ihmisarvo toteutuu vain silloin kun hän on osana yhteiskuntaa. Asunnottomia ohjataan nyt toimeentulon hankkimiseen, mm. opastamaan Lontooseen saapuvia matkailijoita. Näin he pystyvät saamaan mahdollisuuksia omaan tulonhankintaan.

Geordien taideteos kommentoi Englannin oikeistohallituksen politiikkaa.

The Sock Mob -järjestö on perustanut voittoa tuottamattoman yrityksen, jossa on digitaalinen businessalusta, jonka kautta oppaat  voivat myydä itse luomiaan opastuspalveluja. Kukin opas on luonut oman kierroksensa ja saa jokaisesta keikasta 60 % hinnasta. Palkkiot maksetaan oppaille kuukausittain. Myös Englannissa sosiaaliviranomainen ja verottaja ovat kiinnostuneita  palkoista, mutta Unseen Tours -yhteisö ei toimi työnantajana, vaan oppaille laaditaan tulonhankintaohjelma kunkin oman sosiaalisen aseman mukaisesti. Tässä linkki seuraavaa Lontoon matkaasi varten – varaa ajoissa, koska nämä kierrokset ovat suosittuja:
http://sockmobevents.org.uk/

Unseen tours on sosiaalinen yritys, joka toimii kestävällä tavalla.

Sosiaalinen yritystoiminta hakee muotoaan Euroopassa. Eri maissa virallisen järjestelmän ulkopuolelle putoaa yhä enemmän osaavia ihmmisiä automaation ja globaalien markkinoiden viedessä työpaikkoja. Jos perheen tulot tyssäävät eikä ihminen pysty maksamaan asuntolainaa tai vuokraa säännöllisesti tulojen puuttuessa, kohtalo voi olla kova. Monet perheet ovat hajonneet työttömyyden ja toimeentulovaikeuksien takia. Sosiaalinen yritystoiminta saattaa antaa mahdollisuuksia saada omaa elämää vähitellen hallintaan.
Suomessakin työttömiä patistetaan yrittäjiksi, mutta meillä freelancing- tai itsensätyöllistäminen johtaa aina sosiaaliverkon ulkopuolelle, eikä moni uskalla sellaisia riskejä ottaa. Meillä Suomessakin tarvitaan uutta työlainsäädäntöä, ei porkkanoita ja keppejä vaan oikeuksia hankkia toimeentuloa.

Spitalfieldsin terveyskeskus palvelee asunnottomia myös postiosoitteena.

Ennenkokemattomia kokemuksia

Matkailu soveltuu hyvin sosiaalisen yrittäjyyden koealustaksi, koska matkailijoiden kysyntä suuntautuu yhä enemmän matkakohteen ”oikeaan elämään”. ”The Real Thing”, autenttisuus, on arvokasta matkailijoiden mielestä. Suurissa kaupungeissa tämä on ymmärretty jo hyvin ja eri tavoin toimivia katuoppaita toimii jo mm. Wienissä, Kööpenhaminassa ja Edinburghissa. Ehkä pian Helsingissäkin.
Sosiaalinen yritystoiminta siirtää perinteistä hyväntekeväisyyttä järjestöiltä ja kirkolta uudelle tasolle. Sosiaalinen yritystoiminta voimaannuttaa tukitoiminnan kohteina olevia henkilöitä. – ”Minun asumiseni asunnottomien hostellissa tulee maksamaan yhteiskunnalle tuhat puntaa kuukaudessa, vaikka teen itse ruokani, kertoo Pete. ”Joku tässä välissä rahastaa. Haluan olla itsellinen ja tulla toimeen. Tämän yhteiskunta on minulle sen velkaa ja minä olen sen yhteiskunnalle velkaa. Kaikki muuttui tässä maassa, kun Thatcer tuli valtaan,” sanoo Pete ja sylkäisee maahan.

”Minun opastuskierroksellani puhutaan politiikkaa, tämä on kulttuuri-, historia ja poliittinen kierros,” hän sanoo. ”Teillä on omat mielipiteenne, minulla on omani ja me voimme keskustella.  Minä sylkäisen aina maahan kun tulee puhe Thatcherista tai niistä muista sielunsa myyneistä toryista tai riistäjistä. Tällä kierroksella kerron Lontoon Brick Lanen historiasta. Täällä on nähty kuninkaallisia ja hallituksen väkeä ainoastaan silloin, kun he ovat tulleet ostamaan prostituution tarjoamia palveluja,” hän kertoo. ” Kaarle I mestaaja on kylläkin asunut täällä ja hänen hautansa on tuolla”, hän sanoo ja osoittaa nykyistä  Altab Ali Parkia.
Bangladeshiläinen Altab Ali oli  tekstiilityöläinen, jonka brittäläiset nuoret rasisitit murhasivat vuonna 1978. Murha aiheutti paljon jatkotoimia ja mm. rasistiset puheet ja rotuun viittaaminen kiellettiin Britannian poliisissa. Tässä lisätietoja Altab Alista ja puistosta: https://en.wikipedia.org/wiki/Altab_Ali_Park

Ammattiyhdistysten aika alkoi Brick Lanen tulitikkutehtaasta

Hanbury Hall on ollut Spitalfieldsin sosiaalisen toiminnan keskus jo 1710-luvulta saakka. Alun perin rakennuksessa toimi Ranskasta karkoitettu hugenottiyhteisö, sen jälkeen kirkko on ollut Itä-Lontoon Christ Church.  Täällä on Charles Dickens lukenut ääneen kirjojaan ja Englannin ammattiyhdistysliikkeen alku sijoittuu Christ Churchiin vuodelle 1888:
Bryant and Mary-tulitikkutehtaan lakko käynnistyi Hanbury Hallissa, sanan lakko, englanniksi ”strike” alkuperä on tässä tapahtumassa: ”striking the match”, – sytyttää tulitikku. Lakko käynnistyi, kun 1400 työntekijän, suurin osa heistä oli alle 20-vuotiaita tyttöjä, terveys heikkeni. Tiedossa oli, että he käsittelivät tulitikkuja valmistaessaan vaarallista fosforia, joka elimistöön joutuessa aiheuttaa vakavia myrkytysoireita, mm. luiden haurastumista. Hanbury Hallissa kokoontuivat tomerat naiset Annie Besant ja Eleanor Marx-Aveling, Karl Marxin tytär, jotka olivat mukana organisoimassa Britannian ensimmäistä teollisuusalan lakkoa. He saivat lakollaan läpi oikeuksia työntekijöille, mm. ensimmäisen kerran maailmassa laillisen oikeuden ruokataukoon. Oli nimittäin huomattu, että kun tytöt joutuivat syömään eväänsä työn ääressä, sormista siirtyi fosforia suoraan elimistöön ja tästä syystä luunmurtumia esiintyi eniten työntekijöiden leukaluissa.

http://www.spitalfieldsvenue.org/venue-hire/hanbury-hall/

Britanniassa poliittinen puhe on aina ollut kovaa.

 

”Sinulla on oikeus, älä suostu.” kehottaa tämä kampanja.

 

Pääministerin iloiset valinnat siirtyvät heti vessan seinälle. Englannin hallituksen suosio on alhainen ja tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta brexit-neuvottelujen takia.

 

Modernia ikonitaidetta. Keith Richards on pyhimys, vaikka on elossa, ja on elossa vaikka on vetänyt litran viskiä päivässä koko Rolling Stonesin elämän ajan. Tai voihan tämä olla zombiekin…

SHOK-1 läpivalaisee seinille kaikenlaisia kohteita. Oppaamme Pete tuntee kaikki katutaiteilijat ja avustaa heitä mm. paste-papereiden liimaamisessa ja muissa töissä.

Maailmanpolitiikan vaikuttajat eivät vaikuta edes todellisilta Brick Lanen ympäristössä, he tekevät itse oman ironiansa. Tällaisella kierroksella tulee miettineeksi monia asioita uudesta kulmasta.

Banksy on kuuluisin katutaiteilijoista, kukaan ei ole kuitenkaan saanut hänestä itsestään kuvaa. Banksyn taiteesta on myynnissä kirjoja ja kortteja ja t-paitoja. Brick Lane-kierroksella Peten kanssa nähdään tämä auto, jota Banksy on sutinut.

Uuteen talouteen kuuluu nk. jakotalous. Nyt Brick Lanella arvioidaan jo airbn:takin.

Jack The Ripper oli yläluokasta, epäillään jopa erästä kuninkaallisen perheen jäsentä ja Jack the Ripperin rikokset salattiin korkeimmalla taholla.” kertoo Pete. Kuvassa on kapea kuja, jonka päässä yksi murhista tapahtui.

British School of Fashion, trendikäs muotisuunnittelun yliopisto sijaitsee Brick Lanen vieressä Spitalfieldsin Fashion Streetillä ja jatkaa alueen tekstiilisuunnittelun ja vaatevalmistuksen perinteitä. https://www.gculondon.ac.uk/

Alueella on trendikkäitä kauppoja ja paljon kierrätyskamaa myyviä erikoisliikkeitä.

Princelet Street on nykyään ”posh”, varakkaiden asuma-alue. Täällä syttyvät tarvittaessa vielä kaasulla toimivat katulamput, jos vaikkapa BBC kuvaa laatusarjaa Viktorian ajoilta.

W+K London on mainos- ja konsulttitoimisto, jonka upea ikkuna köyhännäköisen vanhan talon seinässä tukee yrityksen viestiä: ”We exist to create strong, provocative relationships between good companies and their customers.” Minäkin ostin näitä perunalastuja, vaikka olen dietillä: http://wklondon.com/work/absurdly-good/ 

 

B.Brave on kuuluisa katutaiteilija. Lisää tietoa: https://www.urbacolors.com/en/artist/b-brave

Kommentit (2 kpl)

  • Morad

    Ullis,
    Tämä paras mitä olen lukinnut pitkään aikaan,
    Kierros tuntuu värikästä ja monipuolisuutta. Huolimatta en vielä avannut linkkiä JS lukenut ne.
    Tulee mieliin kysyä montako ongelmia olit työrmännut kerroksien aikana ? Kuten vessojen ja muita ongelmia jotka miellä on hesassa ???
    Tämä artikkeli pitä julkaisua HS.ssa
    Complementi 10/10

  • Niina

    En ookkaan ennen kuullut tästä, mutta vaikuttaa kyllä mielenkiintoiselta! Ja tässä on oikeesti tosi hyvä idea:) Pitääkin varata tuolta kierros kun Lontooseen suuntaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*