Ullis R. Urgent

Sote-salaisuus: Kuolema livenä

 Tosi-tv ohjelmaa vanhoille
Hallitus ja Suomen sosiaalipäättäjät ovat aloittaneet Sote-uudistuksen yhteydessä uuden salaisen, tosi-tv:n formaattiin perustuvan ja kaupallisesti kannattavan vanhusten hoitomuodon kehittämisen. Asia pääsi julkisuuteen vahingossa sosiaalisessa mediassa. Levitetyn tiedon mukaan kaikki vanhat ihmiset, jotka tarvitsevat intensiivistä hoitoa ja henkilökohtaista huomiointia tai kärsivät yksinäisyydestä, koulutetaan digiaikakaudelle ja varustetaan heille soveltuvin laittein ja yhteyksin.
Rahat koulusta vanhustenhuoltoon
Peruskoulujen digitalisointia viivytetään vanhuspalvelujen digitalisoinnin rahoittamiseksi. Valtion rahoitusta tarvitaan kuitenkin vain käynnistysvaiheessa, vakuutetaan ministeriöstä.  Projektin tarkoituksena on monikansallisten yritysten konsulttien voimin kouluttaa vanhukset käyttämään suurella näytöllä ja näppäimistöllä varustettuja henkilökohtaisia tietokoneita. Tietokoneet on jo esisopimuksella hankittu Microsoftilta. Tiettävästi tämä kauppa sovittiin jo Nokian myynnin yhteydessä vuonna 2013. Hankitut tietokoneet kytketään verkkoon, johon vanhus pääsee pienellä kuukausimaksulla osalliseksi. Koko hoito rahoitetaan myymällä sivustoille mainoksia.  Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, jossa kokeilu otetaan käyttöön.
baaa
Sisterbrother on uusi tosi-tv
”Suunnittelu perustuu Facebookin ja Bigbrotherin hybridiin ja nimeksi on tulossa Sisterbrother,” nauraa ministeriön erikoissuunnittelija. ”Siellä verkossahan ollaan kuin siskot ja veljet keskenään, uudessa lapsuudessa! Nyt vanhusten ei enää tarvitse kateellisena seurata muiden ihmisten tsättäämistä ja whatsappaamista kännyköillään,” hän helisee. ”Vanhukset tsättäilevät keskenään ja seurailevat ja tarkkailevat toisiaan”.
Tutkijat ovat suurelta osin yksimielisiä siitä, ettei nykyinen vanhustenhoito ole voinut vastata ihmisten sosiaalisiin tarpeisiin olla yhteydessä muiden ihmisten kanssa. Vanhukset voivat uudessa verkossa kevyesti selata näytöltään kavereitaan ja tuntemattomiakin. Vanhoille ihmisille annetaan tilaisuus olla luontevasti yhteydessä digitaalisesti niiden kavereiden kanssa, jotka ovat oikeasti kiinnostavia.
Hallitus ilmoittaa, että näillä toimenpiteillä oikaistaan suurta eriarvioisuutta eri väestöryhmien kesken ja lisätään pikaisesti vanhusväestön puutteellista digiosaamista. Samalla saavutetaan mittavia säästöjä vanhusten kaipaaman henkilökohtaisen hoidon järjestämisessä. Uuteen järjestelmään kytketyt vanhukset pääsevät osallisiksi samaan digitaaliseen maailmaan, jossa kaikki muut ovat olleet jo vaikka kuinka kauan.
”Tämä on valtava mahdollisuus tehokkuuden lisäämiseksi ihmisteknologiassa ja Suomi voi kehittää tästä vientituotteen,” uskoo pääministeri.
boooo
Verkosta digitaalisia muistoja
”Ajatelkaa, kun nämä vanhat ihmiset olivat nuoria, he joutuivat valitsemaan kumppaninsakin ilman nettiä. He joutuivat tyytymään naapurikylän Reinoihin ja Väinöihin, Pirkkoihin ja Sirkkoihin, eivätkä valikoimat silloin olleet kummoiset, heläyttelee erikoistutkija. ”Nyt heille viimein tarjoutuu mahdollisuus rakastua, tai flirttailla tai kurttuilla virtuaalisesti vaikka kenen kanssa! (”…Vaikka virtuaalisten olentojen kanssa, tämä on ihan uutta”) hän kuiskaa rivien välistä.
”Tai vanhus pääsee sanomaan Kertulle tai Tertulle millainen kiero ja valehteleva ämmä tämä on aina ollut, eikä Kerttu mahda mitään! Tai Urpo voi virtuaalisesti motata kusipää Kaukoa kuonoon ja tämä takaisin vaikka koko päivän ja molempien kunto vaan paranee,” erikoistutkija helkyttelee.
beee
Markkinat arvostavat vanhusten elämää 
”Vanhusten omaiset voivat päivittäin käydä moikkaamassa mummoa tai äitivanhusta verkon avulla ja tiedustella kuinkas se vaarin lonkka jaksaa”, hölskyy erikoistutkija. ”Tuotekonsepti perustuu yksinkertaiseen palveluideaan: Myydään nuoremmalle kohderyhmälle hyvää omaatuntoa ja kaikille kohderyhmille tosi-tv:n tarjoamaa arkiviihdettä ja jännitystä”.
”Kasvava vanhusväestö muodostaa omaisineen ja sidosryhmineen valtavan markkinapotentiaalin ja Sisterbrother kiinnostaa meitä kannattavana markkinapaikkana,” sanoo kotimaisen monialakaupan kehitysjohtaja määräävältä markkina-asemapaikaltaan. ”Tällainen valtava media on meille mahdollisuus, täällä ei myydä pelkästään hautakiviä, vaan elämyksiä ja palveluja eläville!” hän naureskelee.
käärme
Digitaalinen nytkytin puristelee oikeasta paikasta
Tulevaisuudessa digitaaliseen vanhuspalveluun voidaan kytkeä monia erilaisia laitteita ja palveluja. ”Vanhusten sänkyjä voidaan linkittää mekaanisiin laitteisiin. Niihin voidaan liittää hierontoja, värinöitä ja hivelijöitä, virtsankarkailumittareita ja säätelijöitä, lääkeannostelijoita ja ruoka-automaatteja, hölisee erikoissuunnittelija.
Elämän päättyminen on kuitenkin Sisterbrother– lähetyksenkin jossain vaiheessa silloin tällöin kohdattava. ”Kuolema on meillä ollut liian kauan piilotettuna lähimmäisten katseilta”, helää erikoissuunnittelija. ”Kuolema on osa elämää ja se kuuluu kaikille. Toisen menetys voi olla toisen onni. Itse asiassa Veikkaus suunnittelee uutta vedonlyöntikilpailuakin joidenkin tiettyjen vanhusten eliniän arvaamiseksi, mutta emme tietenkään voi vielä myydä taljaa ennen kuin karhu on kaadettu.” hän sanoo myyntimiehen tavallisella äänellä.
kuolema kalliossa
p.s. Jos ylläoleva uutinen herättää sinussa epäilyksiä, tarkista oma vanhuudenturvasi ja hommaa oma kanava. Tällaistakin tuonpuoleista musiikkia on tarjolla:

Jutun kuvat: Ulla-Maija Rouhiainen.
Artikkelikuva: Petteri Cederberg, Franzeninkadun ja Fleminginkadun kulmassa Helsingin Kalliossa
Kuvien veistokset Pietarin Eremitaasi-museosta ja Carol Raman piirros Emma-museo, Espoo http://www.emma.museum/rama
Linkki: Christoph Willibald Gluckin oopperaan Orfeus ja Eurydice. Taltiointi Pariisin Chatelet-teatterista. Monteverdi orkesteri ja kuoro kapellimestarina Sir John Eliot Gardiner, solisteina Magdalena Kozen ja Madeleine Bender.
 
 
 
 
 
 
Saunaa ne eivät korvaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

*